Ilyen motorból vettek a legtöbbet 2010-ben! Képpel!

Pénzcentrum
2010. december 23. 16:02

A járműpiacot sújtó válság miatt nehéz évre számítottak a magyarországi motorkerékpár-kereskedők, de az eredmények a legpesszimistább előrejelzéseket is alulmúlták. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének december eleji összesítése szerint legfeljebb 5300 darabos eredményt érhetnek el a kereskedők, pedig 2009-ben még közel nyolcezer új motorkerékpárt helyeztek forgalomba.

A visszaesés különösen a pénzügyi válság előtti évek eredményeihez képest drámai. A 2006-os rekordévben még 19 ezer motorkerékpár kelt el a hazai piacon, azóta tehát több mint 70%-kal zuhantak az eladások. Korábban is az olcsó és praktikus motorok voltak kelendők, az importőrök szerint 2011-ben talán elkezdhet felpörögni a piac.

A rendszám nélküli quadok, crossmotorok és 50 köbcentiméteres robogók eladásairól - nyilvántartás híján - nincsenek pontos adatok, de szakértői becslések szerint hasonló mértékben csökkent keresettségük, mint a regisztrált nagymotoroké. A rendszámmal rendelkező motorokból a Datahouse összesítései szerint november végéig 37,1%-kal kevesebben adtak túl a kereskedők, mint egy évvel korábban. Tavaly 11 hónap alatt 3529 rendszámos motor kelt el, idén pedig csak 2220. A visszaesés az összes meghatározó márkát érintette. A piacvezető Honda 20,9%-kal, a második helyezett Suzuki 62,8%-kal, a bronzérmes Yamaha pedig 47,5%-kal kevesebb motort adott el az idén, mint egy éve. Viszonylag jól szerepelt a BMW, mely a negyedik helyre lépett előre, mivel csupán 3%-kal csökkentek eladásai.

A visszaesés az importőröknek és a kereskedőknek egyaránt hatalmas érvágás, akad azért hasznos következménye is a válságnak. A tapasztalatok szerint eltűntek azok a vevők, akik szinte teljes egészében hitelből vásárolták a motorkerékpárokat, sőt, a kölcsönt igénylők száma is drasztikusan visszaesett. Korábban a vevők 80%-a vett fel kölcsönt a vásárláshoz, mára ez az arány 20%-ra csökkent. Változtak az igények is, néhány évvel ezelőtt elsősorban a kifejezetten erős és gyors kétkerekűeket keresték a vevők (az eladott gépek 15%-a a szupersport kategóriába tartozott), 2010-ben a kisebb, olcsóbb, kedvezőbb fenntartási költségű nagyrobogók és a 125 köbcentiméteres gépek voltak a favoritok. Nem véletlen, hogy a Honda NHX110-es nagyrobogóból adták el a legtöbbet, összesen 83-at.

 

Honda NHX110


A szakértők szerint lassan kilábal a válságból a hazai motorpiac, akár már jövőre élénkülhet a forgalom. Bizakodásuk elsősorban azon alapszik, hogy ha lassan is, de javul a gazdaság helyzete, s Nyugat-Európában - ahol "csak" 20-25%-kal estek az eladások a krízis idején - már nő a szalonok forgalma. Sőt egyes jelzések szerint a régi motorosok mellett új vásárlók is megjelenhetnek a kereskedésekben. Azok, akik a válság nyomán, anyagi megfontolások miatt az autónál olcsóbb és könnyebben fenntartható nagyrobogóra váltanának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Némileg a használt motorok piacát is visszavetette a válság. A Datahouse adatai szerint 2008-ban még 22,4 ezer motorkerékpár cserélt gazdát, 2009-ben már csak 19,8 ezer, 2010-ben pedig várhatóan ennél is 15-20%-kal kevesebb adás-vételt regisztráltak. Stagnált viszont a szürkeimport, december elejéig éppúgy 3600 rendszámköteles motorkerékpárt hoztak be külföldről, mint egy évvel korábban.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24