36 °C Budapest

Szívátültetés! A Mazdában doboghat tovább a Toyota Prius ketyegője

Pénzcentrum
2010. március 31. 15:02

A Mazda bejelentette, hogy 2013-ra elkészíti saját hibrid modelljeit, melyekben a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - új generációs SKY-motorokat a Toyotától kölcsönvett hibrid technológiával kívánják kombinálni.

A Toyota Prius rendszere a hagyományos motort egy akkumulátoros elektromotorral egészíti ki, mely a fékezéskor felszabaduló energiát elraktározza és később a meghajtás során hasznosítja. A jármű pusztán az elektromotor segítségével több kilométert is képes megtenni, ezzel jelentősen csökkentve a káros-anyag kibocsátást és javítva a hatékonyságot.

A Mazda ezt a hibrid rendszert kötné össze a fejlesztés alatt álló, várhatóan jövőre megjelenő SKY sorozatnévre keresztelt motorokkal. A gyártó a tervek szerint öt év alatt 30%-kal csökkentené a modellkínálat átlagos fogyasztását, amihez nagyban hozzájárulhat a Priusokban dolgozó erőforrás.

Az együttműködést annak ellenére fontosnak tartja a Mazda, hogy a Toyotánál számos minőségi kérdés merült fel az utóbbi időben. A Priust 1997-ben dobták piacra, azóta folyamatosan meghatározó szereplője a hibrid piacnak, eddig körülbelül 2,3 millió darabot adtak el belőle.

2013-ra akár a Mazda 3-as is megkaphatja a hibrid erőforrást

A Mazda azt még nem árulta el, hogy egy teljesen új hibrid modell készül, vagy a jelenlegi modellkínálat minden darabját felszerelik a hatékonyabb meghajtással. A célkitűzések eléréséhez több lépésben csökkentik az autó önsúlyát, ehhez új motort és váltót fejlesztenek, valamint fontolóra veszik az elektronikus eszközök további alkalmazását (alapjárati stop, fékezési energia elnyelő rendszer, stb.).

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?