Szívátültetés! A Mazdában doboghat tovább a Toyota Prius ketyegője

Pénzcentrum
2010. március 31. 15:02

A Mazda bejelentette, hogy 2013-ra elkészíti saját hibrid modelljeit, melyekben a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - új generációs SKY-motorokat a Toyotától kölcsönvett hibrid technológiával kívánják kombinálni.

A Toyota Prius rendszere a hagyományos motort egy akkumulátoros elektromotorral egészíti ki, mely a fékezéskor felszabaduló energiát elraktározza és később a meghajtás során hasznosítja. A jármű pusztán az elektromotor segítségével több kilométert is képes megtenni, ezzel jelentősen csökkentve a káros-anyag kibocsátást és javítva a hatékonyságot.

A Mazda ezt a hibrid rendszert kötné össze a fejlesztés alatt álló, várhatóan jövőre megjelenő SKY sorozatnévre keresztelt motorokkal. A gyártó a tervek szerint öt év alatt 30%-kal csökkentené a modellkínálat átlagos fogyasztását, amihez nagyban hozzájárulhat a Priusokban dolgozó erőforrás.

Az együttműködést annak ellenére fontosnak tartja a Mazda, hogy a Toyotánál számos minőségi kérdés merült fel az utóbbi időben. A Priust 1997-ben dobták piacra, azóta folyamatosan meghatározó szereplője a hibrid piacnak, eddig körülbelül 2,3 millió darabot adtak el belőle.

2013-ra akár a Mazda 3-as is megkaphatja a hibrid erőforrást

A Mazda azt még nem árulta el, hogy egy teljesen új hibrid modell készül, vagy a jelenlegi modellkínálat minden darabját felszerelik a hatékonyabb meghajtással. A célkitűzések eléréséhez több lépésben csökkentik az autó önsúlyát, ehhez új motort és váltót fejlesztenek, valamint fontolóra veszik az elektronikus eszközök további alkalmazását (alapjárati stop, fékezési energia elnyelő rendszer, stb.).

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?