36 °C Budapest

A görög hegyi falu szőnyegárus sátrában is sikerült kártyával fizetnünk

Pénzcentrum
2014. április 26. 11:02

Magyar utazók értékelték az elektronikus fizetési szolgáltatásokat a kontinens negyven országában. Négyest adnánk Európának.

Háromezren értékeltek összesen negyven európai úticélt, és átlagosan négyes osztályzatot adtak a kontinens országainak a magyar utazók, akik a bankkártyás fizetési lehetőségek szempontjából írták meg tapasztalataikat - tájékoztatta lapunkat a MasterCard.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai (2013. negyedik negyedév) mutatják, a magyar lakosság egynapos külföldi utazásainak célja legtöbbször valamelyik szomszédos ország, de a többnapos turisztikai célú utak 80 százaléka is az Európai Unió országaiba irányul. Nem véletlen tehát, hogy az utazók a legtöbb értékelést (több mint 1600-at) a magyarok fő úticéljairól adták: Ausztriáról, Horvátországról, Olaszországról, Görögországról és Németországról.

Az Európai országoknak adott jó osztályzat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb településen könnyen található olyan szállás, étterem, ahol elfogadják a kártyát, továbbá nemcsak szupermarketekben, hanem kisebb boltokban, tömegközlekedésben, múzeumokban is lehet kártyával fizetni, valamint ATM-et is egyszerű találni.

A viszonylag magas pontszám kialakításában az átlagos, hétköznapi európai úti tapasztalatok mellett (pl. kártyás fizetés szállodában, étteremben vagy szupermarketben) néhány egészen különleges helyszín is közrejátszott: svédországi városszéli autóbontó telephely, dubrovniki halpiac standja, osztrák magashegyi menedékház, belgiumi automata benzinkút is szerepel a legkellemesebb fizetési élmények listáján.

Akadt továbbá, aki az olasz utcai mozgófényképész mobil termináljánál, vagy egy görög hegyi falu szőnyegárus sátrában szerezte a legmeglepőbb kártyás fizetési tapasztalatát külföldön. A különböző közlekedési eszközök (vonat, busz, hajó, kerékpár) használatáért is szívesen fizettek a magyar turisták bankkártyával külföldön, sőt akadt, aki a vonaton, mobilterminálon keresztül vásárolt pótjegyet, vagy a parkolási bírság online befizetését említette pozitív példaként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az utazók jó része pozitívan értékelte a külföldi kártyás vásárlás számukra ingyenes voltát, illetve azt, hogy a bankok által használt átváltási árfolyam ilyenkor gyakran kedvezőbb, mint az utcai valutaváltó helyek által kínált eladási árfolyam. Ugyanígy, sokan szereztek kedvező tapasztalatokat az ATM-ből történő készpénzfelvételkor: egy utazó például pozitív példaként említ olyan lengyelországi ATM-eket, amelyek rögtön kikalkulálják és megmutatják a használt váltóárfolyamot.

Többeknek okozott kellemes meglepetést, amikor a különböző európai boltokban fizetéskor a kártyaolvasó terminál felismerte a bankkártyájukat és magyar nyelven kommunikált velük.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?