24 °C Budapest
Budapest, 2017. november 27.Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgõsségi centrumának fõorvosa, a Magyar Fiatalokért díj kitüntetettje beszél az átadóünnepségen a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én.MTI Fotó: Mohai Balázs

Megszólalt Zacher Gábor a verőcei tragédiáról: súlyos szavak, a Duna még józanul is egy veszélyes üzem

2024. május 30. 15:37

A Duna még józanul is egy veszélyes üzem, hát még tudatmódosító szerek hatása alatt – röviden így foglalhatók össze a Zacher Gábor mentőorvos által az RTL Reggeli c. műsorában elmondottak. A nyilatkozatban az is elhangzott, hogy a dunai balesetek áldozatai csak nagyon kis százalékban kerülnek elő élve.

Már korábban felmerült a verőcei hajóbalesettel kapcsolatban, hogy a szerencsétlenül járt motorcsónak utasai, illetve annak vezetője is alkoholt fogyaszthatott a tragédia estéjén. Az esettel foglalkozó RTL Reggeli c. műsorban Zacher Gábor mentőorvos is megszólalt.

Zacher Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy egyelőre csak találgatunk, hiszen meg kell várni a boncolást követő vegyészeti vizsgálatot – csupán ennek fényében lehet majd biztosan kijelenteni, hogy ilyen szempontból vétkes volt-e a csónak vezetője. Ettől függetlenül a szakember elmondta, hogy az alkohol és más tudatmódosító szerek hatására is változik a reakcióidő, csökkenhet a (perifériás) látás, a szert fogyasztó illető sokkal bátrabbá válhat, kevésbé foghatja fel a külső behatásokat, például egy hajó közeledtét. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy mindezek a hatások, azok erőssége az elfogyasztott szertől függnek.

A szerhasználat további veszélye, hogy az emberi szervezet önmentő funkciói is kikapcsolhatnak. Zacher Gábor példaként említette, ha valaki ilyen állapotban vízbe esik, akkor

az illető pánikol, hirtelen slukkol egy nagyot és gyakorlatilag onnantól kezdve ez már egy egyirányú utca lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mentőorvos arra is külön felhívta a figyelmet, hogy a Duna önmagában egy nagyon veszélyes folyó, ugyanis tele van örvényekkel. Nem véletlen, hogy a dunai balesetek áldozatai csak nagyon kis százalékban kerülnek elő élve.

Címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs

 

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem