16 °C Budapest
Young and modern hiking teens, enjoying their visit to nature. energy drink cigarettes

Figyelmeztet Zacher Gábor: új tiltott gyümölcsre függhetnek rá a fiatalok, a korlátozás csak ront ezen

2023. december 28. 18:56

A Pénzcentrum vlogja, a Cashtag idén is rengeteg érdekes témával foglalkozott, köztük fontos egészségügyi kérdésekkel is. 2023-ban utána jártunk, mekkora gondot is jelent a gyógyszerfüggőség Magyarországon, valóban hemzsegnek-e a bacik a magyar boltok polcain található élelmiszerekben, mi lesz a jövő szuperétele, tényleg be kell-e tiltani a fiatalok körében az energiaital-fogyasztást, komolyan egészségesebb-e az e-cigi a valódinál, illetve hogy miért választják egyre többen a magánegészségügyi ellátást az állami helyett. Összefoglaló cikkünkben végigvesszük, mi derült ki a Cashtag videóiból idén: ha év közben lemaradtál, most bepótolhatod!

Tényleg be kell tiltani az energiaital-fogyasztást Magyarországon?

A 2023-as egyik hot topikja volt a fiatalok energiaital-fogyasztása. Bár az energiaital-fogyasztás régóta vitatott kérdés - egészségesebb, vagy károsabb-e mint a kávé, valóban akkora veszélyt jelent-e a fiatalokra? - időről időre felllángol a boszorkányüldözés. A kóla-, csoki-, vagy kávéfogyasztással még mindig sokkal inkább elnézőbbek az emberek, mintha a fiataloknál meglátnak egy doboz energiaitalt, pedig a szakértők szerint nincs nagy különbség, a tiltás pedig olaj lehet a tűzre.

Zacher Gábor szerint a tiltás, mint minden helyzetben, ebben is kontraproduktív. "Alapvetően, ha valamit tiltunk, akkor egyre inkább érdekesebb lesz, ugye a tiltott gyümölcs az érdekessé tud válni. Szerintem itt sokkal inkább a felvilágosításról, a kommunikációról lehet szó, hogy elmondjuk, hogy igen gyerekek ne és ezért ne" - mondta el az adásban.

Amit mindhárom megszólaló szakértő hangsúlyozott, hogy törekedjünk arra, hogy a gyermekeink számára biztosítva legyen a megfelelő minőségű és hosszúságú alvás. "Egyértelmű, hogy egy gyermeknek, egy iskolás gyermeknek nem a koffein kell, az energiát nem a koffeinnek kell biztosítani, a kávénak energiaitalnak vagy kólának. Hanem a pihentető alvásnak" - mondta el véleményét Dr. Csibi Sándor.

A gyógyszerfüggőség is nagy probléma

Az egyik áprilisi adásban ugyancsak Zacher Gábort kérdeztük a Netflix gyógyszerfüggőségről szóló filmjeiről (Take Your Pills), és hogy mekkora probléma is valójában Magyarországon a gyógyszerfüggőség. Kiderült, nagyot téved, aki azt hiszi, hogy csak idősödő anyukák és apukák nyúlnak a fájdalomcsillapítókhoz és egyéb stimulánsokhoz.

A világon egyre népszerűbbek az ún. okosdrogok a fiatalok körében: ezeknek a modern stimulánsoknak a céljuk, hogy az elme minél hatékonyan működjön, még szélsőséges körülmények, akár alvásmegvonás mellett is. Az Egyesült Államokban annyira elterjedtek mostanra, hogy a Netflix egy dokumentumfilmet is készített a használókról. Hogy Magyarországon mennyire népszerűek a receptre kapható, eredetileg többek között a hiperaktivitást kezelésére szolgáló gyógyszerek, pontos adatok nem állnak rendelkezésre, bár Zacher Gábor szerint a feketepiacon szinte bármi ilyesmi beszerezhető.

A szorongásoldókkal, alvássegítő gyógyszerekkel, nyugtatókkal azonban teljesen más a helyzet: azokat sokkal gyakrabban szedik a magyarok, és sokkal könnyebb rájuk szokni, mint azt gondolnánk. Az adásban azzal foglalkoztunk, hogy mi a helyzet a pszichostimuláns gyógyszerekkel, mint például az Adderall.

Mégsem egészségesebb az e-cigi?

Az elmúlt években bombaként robbantak be az e-cigik, azaz a vape-ek, másnéven a manórudak. Ezeknek a termékeknek kismillió változata van, a hevített dohánytól kezdve az ananászízesítésű, hazánkban betiltott szerkezetekig. Az eszközök terjedésének hála jelentősen visszaesett a kereslet a hagyományos cigarettákra, viszont a kérdés adja magát: vajon tényleg egészségesebbek a manórudak, mint a hagyományos társaik? Ennek járt utána a CashTag októberi videójában:

Dr. Cselkó Zsuzsa az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a sokszor hangoztatott a számokat, miszerint a hevített dohánytermékek nagyjából 95 százalékkal kevesebb kárt okoznak, mint a hagyományos cigaretta, már régen megcáfolták.

Második, harmadik generációs e-cigaretták vannak, amelyek ugyanolyan hatásfokkal tudják a nikotint a szervezetbe juttatni, mint egy hagyományos cigaretta. A készüléknek az összetétele, működése pedig nagyban befolyásolja azt, hogy milyen vegyületeket, milyen minőségben állít elő, milyen részecske méretek keletkeznek és azok hogyan kerülnek be a szervezetbe. Tehát ez is hozzájárul az egészségkárosító hatásfokhoz. Ennek megfelelően egyáltalán nem lehet azt kijelenteni, hogy 95-99 százalékkal kevésbé károsak ezek a termékek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– magyarázta a doktornő.

Nem bírják kivárni a várólistát, egyre többen választják a magánellátást

Egyre többen szeretnének gyógyulni a magánegészségügyi szolgáltatóknál, ezt igazolja, hogy a piac rohamtempóban bővül, mára 800 milliárdosra hízott, és a magánintézmények lassan behálózzák az országot. Az okok ismertek, hiába fizetjük ugyanis a tb-t, sokan nem hajlandóak kivárni a hosszú várólistákat, és az állami ellátás minőségét is érik bőven kritikák. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag októberben arra kereste a választ, hogyan működik a magánegészségügy, és mennyit hajlandóak érte fizetni a magyarok:

Meggyőző növekedésen vannak túl a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatók, három év alatt gyakorlatilag megduplázódott ez a piac. A magyar magánegészségügy a 2018-as 580 milliárd forintról több, mint 800 milliárd forintra duzzadt 2022-re. Ez közel 40%-os emelkedés 4 év alatt, évenkénti átlagos 9%-os növekedés mellett.

Feledésbe merült alapanyagok lehetnek a jövő élelmiszerei

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban, olyan élelmiszerekből kell főzni, amelyek a meleg, száraz éghajlaton is megteremnek. Mauntner Zsófi és Főzelékes Feri már el is kezdték a szemléletformálást, mint a CashTag eheti adásából kiderült, olyan, eddig lebecsült szuperélelmiszerek kerülhetnek majd a figyelem középpontjába, mint a kendermag, vagy a cirok, amelyet régen még a disznóknak adtak:

A főzelék a hétköznapi magyar konyhának az egyik legikonikusabb fogása, de szegénynek nagyon rossz a marketingje. Ezért tettek is régen... Mind a ketten azt képviseljük, hogy a főzelék az nem a régi, csirizes menzafőzelék, ahol egy lisztes pudingban úszik három zöldborsószem, hanem a főzelék egy zöldséges egytálétel, ami arról az adott zöldségről szól

- magyarázta Mautner Zsófia.

További CashTag-adásokért kattints IDE!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm