Funny image with three domestic geese behind a wattled fence, looking in the same direction.

Mit ünneplünk Márton napján: a Márton-nap története, népszokások és a libasült

2023. november 11. 12:04

November 11-én, szombaton ünnepeljük a Márton-napot, amikor is minden háztartásban a libasültté a főszerep. De vajon mi a Márton-nap története, honnan erednek a Márton-napi szokások, miért eszünk libasültet és vonulunk éjjel lámpásokkal?

Szent Márton ünnepnapjához, a Márton-naphoz rengeteg népszokás, néphit kapcsolódik. A november 11., azaz Márton-nap a római időkben a téli évnegyed kezdő napjaként volt számon tartva, amikor is az új termésből és az újborból tartottak lakomát. Ekkoriban általában ludat, azaz Mars, a hadisten szent madarát fogyasztották. Ebből lett később népies szófejtéssel a „Márton madara”. Erre épült rá a későbbi katolikus ünnep, a Márton-nap.

Később, valamikor 316-317 körül született meg Pannónia Szent Márton, az ókori Savaria városában, azaz a mai Szombathelyen. A fiatal szent a római légió katonájaként szolgált, amikor is a legenda szerint a mostani Franciaország területén egyszer egy reszkető koldus kérte a segítségét. Szent Márton pedig a történet szerint kettévágta a talárját, aminek a felét odanyújtotta a szegény embernek, aki a legenda szerint maga Jézus Krisztus volt.

Márton pedig hamarosan kilépett a légióból és – miután kikeresztelkedett – papnak állt, később Tours városának püspökévé választották, ám amikor elérkezett az avatási szertartás ideje a későbbi Szent Márton inkább elbújt a libaólban. Azonban a libák hangos gágogása lebuktatta a bujkáló Mártont és nem tudta elkerülni a sorsát, egészen haláláig, 397. november 8-áig volt püspök. A legenda szerint testét három nappal később, november 11-én helyezték örök nyugalomra, nemsokkal később pedig szentté avatták és ő lett a természetgyógyászok védőszentje.

A Márton-nap, azaz a november 11. azonban más okból is fontos volt: ahogyan már fent említettük, a Márton-nap eredetileg egy ókori ünnepnap volt, ami később is megmaradt, ha átalakult formában is. Ugyanis ekkor fejeződik be az aratás és a szüret és kapták meg a munkások a bérüket, ami gyakran hizlalt libát is tartalmazott, amit azonnal elfogyasztottak, hiszen másnap kezdődött a 40 napos böjt. Márton-naphoz pedig nemcsak a liba, hanem az újbor megkóstolása is hozzátartozik. A hiedelmek szerint pedig aki Márton napon berúg az újbortól, az vidám évre számíthat.

A Márton napi libasült és lakoma

Márton nap a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, éppen ezért ezen a napon hatalmas lakomákat, bálokat szokás tartani, annak ellenére is, hogy a Márton-napi hagyományok része, hogy ezen a napon nem szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulásához vezethet.

A Márton napi libasült eredete, pedig egészen a fent már említett libaólban való bujkálásig vezethető vissza, ugyanis a legenda szerint, miután megtalálták Szent Mártont és püspökké avatták a tiszteletére felszolgálták az őt lebuktató állatokat. Azaz a Márton napi menü nem volt más, mint libasült és bor.
Fent már esett pár szó a Márton-napi újbor fogyasztásról, amihez több néphiedelem is tartozik: ilyen az, hogy ha Márton napján zöld a szőlő leve, akkor enyhe télre számíthatunk, ráadásul a Márton-bornak gyógyító hatást is tulajdonítottak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Márton-napi lampionos felvonulás

A mai napig sok helyen él még az a Márton napi hagyomány, miszerint a libasült előtt lampionos felvonulást tartanak. Ennek a Márton-napi szokásnak az eredete Márton és a koldus találkozása, a felvonulást sokszor ezért római katonának öltözve, piros talárral tartják.

Magyarországon ezt a Márton napi szokást leginkább a német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében történik, amikor is a családok az utcákat járják a maguk készített lámpásokkal, miközben Márton napi dalokat énekelnek. A megemlékezés sokszor a Márton-napi tűz meggyújtásával és liba vagy ember alakú sütemény fogyasztásával végződik.

Márton-napi időjóslás

A Márton-naphoz több időjáráshoz kapcsolódó jóslás is tartozik: ilyen a fent már említett szőlő színe, illetve az, hogy a Márton-napi népi hiedelem szerint, ha a sült liba mellcsontja barna és rövid, akkor saras lesz a tél, míg, ha hosszú és fehér, akkor havas. Ezen felül úgy tartják, hogy „ha Márton fehér lovon érkezik, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”, más megfogalmazásban „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”. Azaz a Márton napi időjárást nézve jó esélyünk van egy fehér karácsonyra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm