2020. július 10. péntek Amália

Tudtad? Ezért életveszélyes alufóliával főzni


Az alumínium fólia mindenhol kapható, olcsó, és kényelmes vele főzni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy grillezéskor, vagy sütéskor kioldódhatnak belőle bizonyos méreganyagok, amelyek az ételbe bekerülve mérgezik a szervezetünket. Mutatjuk, milyen káros hatásai lehetnek, és hogy lehet ezeket kivédeni.


Alumínium fóliát bárhol lehet kapni, ráadásul olcsó, és kényelmes vele főzni. Ugyanakkor grillezéskor, vagy sütéskor kioldódhatnak belőle bizonyos méreganyagok, amelyek az ételbe is bekerülhetnek, mérgezve ezzel a szervezetünket.

Az alumínium egy természetes anyag, az oxigén és a szilícium után a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme. Minimális mennyiségben a szervezetünkben is megtalálható, de ennyit egy egészséges szervezet még viszonylag képes feldolgozni. A probléma akkor van, ha a megengedett mennyiségnél több halmozódik fel a szervezetben, és nem tud a méreganyagokkal kiürülni.

A túl sok alumínium veszélyes lehet

Ha a szervezetben lévő alumínium szintje magasabb a megengedett mennyiségnél, akkor súlyos esetben akár alumíniummérgezést is lehet kapni. Ennek tipikus tünetei vannak, például

  • felfúvódás
  • fejfájás
  • bőrszárazság
  • a nyálkahártya kiszáradása
  • megfázásra való hajlam
  • gyomorégés
  • emlékezetvesztés
  • izombénulás
  • zavartság

Ráadásul több hivatalos kutatás van arról, hogy az alumíniummérgezésnek köze lehet az Alzheimer-kór kialakulásához is.

Miért okozhat problémát, ha alufóliával főzünk?

Abban az esetben, ha az alufóliába csomagolt ételt hő éri (például grillezésnél, vagy sütésnél), a tartós hő hatására az alumínium kioldódhat az alufóliából, bekerülve az ételbe. Kutatások szerint az is előfordulhat, hogy az így készített ételek alumínium mennyisége az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott maximális napi beviteli értéket jelentősen meghaladja.

Az alumínium kioldódásának mértéke több szemponttól is függ: minél savasabb az adott étel, minél több ideig fő, és minél nagyobb a hőfok, annál magasabb lesz az alumínium szintje.

Hogyan csökkenthetjük az alumínium bevitelt?

Bár teljesen nem lehet kiiktatni az alumíniumot, - hiszen nap mint nap érintkezünk vele valamilyen formában - a legjobb, ha alufólia helyett mással főzünk. Számtalan alternatíva van az alufólia helyett is: a tűzálló táltól kezdve a wok-on át az öntöttvas edényekig sok egyéb lehetőség akad.

Ezen felül alumíniumtárolók helyett inkább üveg és műanyag edényeket érdemes a tárolásra használni, és kerülni kell az olyan higiéniai termékek (dezodorok, fogkrém stb.) használatát, ami alumínium-kloridot, alumínium-hidroxidot vagy alumínium-cirkónium vegyületeket tartalmaznak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk