7 °C Budapest

Néhány tízmillióból épült, most majdnem 100-ért árulják az Év Házát

2019. augusztus 18. 13:00

Igazi kuriózumra bukkantunk ingatlanhirdetéseket böngészve: 89 millió forintért árulják a 2010-es ÉV Házát. A ház ugyanakkor nem csak azért érdekes, mert komoly szakmai elismerésekben részesült, hanem azért is, mert tökéletesen nyomon követhető rajta a lakáspiac, válság utáni szárnyalása is.

89 millió forintért került fel a piacra az a Budakeszin található családi ház(acska), amelyik 2010-ben elnyerte az Év Háza díjat (megj.: jelenleg ez a legrangosabb családi házakat jutalmazó építészeti díj) - szúrta ki az egyik legnagyobb hirdetési portálon a Pénzcentrum. Az elismerésről anno a Pénzcentrum is beszámolt, mint fogalmaztunk, az ingatlan " mini és spórolós".

(Forrás: ingatlan.com)

Azóta persze sokat változott az ingatlan, az eredetileg 29 négyzetméteres alapterület mára 91-re nőtt. Ahogy azt az építész tulajdonosok a hirdetésben is kiemelik, "három ütemben épült az elmúlt 9 évben, terveink szerint a gyermekek számával a ház is növekedett, elérte végső formáját, de 4 gyermekkel végül csak kinőttük." De meséljenek erről ők maguk:

A ház ugyanakkor nem csak azért érdekes, mert komoly szakmai elismerésekben részesült, hanem azért is, mert tökéletesen nyomon követhető rajta a lakáspiac szárnyalása is. Mint azt a tervezők korábban nyilatkozták, az első ütem 2007-ben megkezdett kivitelezése négyzetméterenként bruttó 160 ezer forintba került. Nos, a mai árakon nem sokáig jutottak volna:

a KSH legfrissebb, 2017-re vonatkozó adatai szerint Budapesten egy négyzetméternyi új családi ház építése nettó 268 ezer forintot tett ki.

És ez ugye az átlag, tehát benne van minden építési forma, így például a készházak is. Azóta ráadásul még meredekebb emelkedés volt tapasztalható az építőiparban, szakértők gyakran 30-40 százalékot is emlegetnek. Azaz ma egy 91 négyzetméteres családi ház kulcsrakészen, négyzetméterenként 500 ezres kivitelezési költségen, belekerülhet akár 45,5 millió forintba is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Ehhez képest a 2010-es Év Házának közel 980 ezres kínálati négyzetméterára igencsak borsosnak tűnhet, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ott van még az 1149 négyzetméteres telek is. Budakeszin ma, lokációtól függően 20-50 ezer forint között szóródik a telkek négyzetméterára, így egy 35 ezer forintos középértékkel számolva egy ilyen telek 40 milliót kóstálhat.

Ezzel együtt tehát nem elrugaszkodott a 91 millió forintos árcédula, bár azt érdemes hozzátenni, hogy a hirdetési portálon is jelzett statisztikák szerint most a budakeszi piacon átlagosan 565 ezer forintot kérnek egy elhelyezkedésében, méretében hasonló ingatlanért. Összehasonlításként, Pest megyében pedig 483 ezer forintot mutat jelenleg az átlagár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm