17 °C Budapest

Mi a biorezonancia vizsgálat, hogyan működik a biorezonancia vizsgálat, a biorezonancia mit mutat ki?

2020. október 24. 18:00

A biorezonancia vizsgálat hitelessége: mi az a biorezonancia vizsgálat, a biorezonancia vizsgálat mit mutat ki? Mi a biorezonancia vizsgálat ára és hol van biorezonancia vizsgálat?

Biorezonancia vizsgálat: az orvostudomány leghatékonyabb diagnosztikai és kezelési módszere, kellemes placebo, vagy a beteg emberek átverése? A biorezonancia vizsgálat és kezelés jelentős eredményeket felmutató terápia, vagy csupán a beteg megnyugtatását szolgálja? Cikkünkben bemutatjuk, mi az a biorezonancia és hogyan szerepel a különböző alternatív gyógymódok között, valamint lerántjuk a leplet arról, hogy mi a biorezonancia vizsgálat hitelessége! Számos olyan kérdésre adunk választ, mint: mennyi a biorezonancia vizsgálat ára, a biorezonancia vizsgálat mit mutat ki, hogyan működik a biorezonancia, emellett, ha szeretnénk, hol vehető igénybe biorezonancia vizsgálat Budapest környékén vagy vidéken?

Az alternatív gyógyászat ágazatai

Az alternatív gyógymódok olyan betegségmegelőző, gyógyító és diagnosztikai eljárások, amelyek nem illeszkednek be az adott ország hagyományos orvosi ellátórendszerébe. A betegek ezt az utat a hagyományos orvosi ellátás helyett, vagy annak kiegészítéseként veszik igénybe. Ide tartoznak a megszokott orvosi, kórházi ellátáson, gyógyszerészeten kívül eső kezelések: a természetgyógyászat, a nem-tudományos, vallási/spirituális összefüggésű kezelések és a nem-európai hagyományos orvoslás, pl. az apupunktúra is. Az alternatív gyógyászat legnépszerűbb ágazatai a következőek:

  • Homeopátia: a betegségeket az olyan anyagok extrém mértékben hígított oldatával kezelhető, amely az egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltja ki - aktív hatóanyagok nélkül. Az orvostudomány álláspontja vele szemben az "óvatos elfogadás", gyakran óva intik a betegeket a homeopátiás szerek felelőtlen használatától.
  • Naturopátia: a szervezet öngyógyító képességén alapszik, amikor a szervezet energiáit különböző technikákkal felfokozzák és a betegség ellen fordítják; az orvostudomány nem fogadja el.
  • Bioenergetika: Ezoterikus, spirituális gyógyítás, amelyhez a gyógyító közvetlen fizikai kapcsolata kell (pl. kézrátét), így a gyógyító a távolból energiát közvetít a páciensbe, helyreállítja energiaáramlását. Többnyire áltudománynak tartják, ám a hívekre erős placebo hatást gyakorolhat.
  • Biorezonancia: a betegséget a test elektromágneses rezgésein keresztül diagnosztizálja és gyógyítja a jó rezgések felerősítésével, a rosszak megszüntetésével. Megosztó gyógymód, a modern orvoslás áltudománynak tartja.
  • Manuálterápia: tágabb értelemben csontkovácsolás, amelyet a mozgásszervek betegségeinek kezelésre használnak; kézzel kivitelezhető masszázs és fogások. Elfogadott, végzettséghez kötött gyógyászati tevékenység.
  • Fitoterápia: hagyományos, népies, gyógynövényekkel való gyógyítás, elfogadottsága korlátozott.
  • Hagyományos kínai orvostudomány: apupunktúra, masszázs, mozgás- és gyógynövényterápiák, amelyek több 1000 éves múltra tekintenek vissza, ezek célja a test egyensúlyzavarainak megszüntetése. A modern orvostudomány viszonylag tudományosnak tartja, elfogadja.
  • Ájurvédikus orvoslás (Hagyományos indiai gyógyítás): A kínai orvosláshoz hasonló, főként étrenden, masszázson alapuló orvoslás, ám kevésbé dokumentált és elfogadott.

Mi a biorezonancia vizsgálat?

A biorezonancia vizsgálat egy, az alternatív gyógyászatban használatos diagnosztikai és terápiás módszer, ami az emberi szervezet és a benne található elváltozások, kórokozók elektromágneses rezgéseit méri. A biorezonancia vizsgálat során megállapítják a szervezet "egészséges" és "káros" rezgéseit, a terápia elvégzésével pedig a káros rezgések kioltását és a jó rezgések felerősítését végzik. A biorezonancia elméletének számos híve akad, köztük orvosok, kutatók is, ám a vizsgálat a legtöbb alternatív gyógymódhoz hasonlóan megosztó, stabil tudományos háttérrel nem rendelkező jelenség, amely gyakran képzi vita tárgyát mind a szakemberek, mind a laikusok között.

Hogyan működik a biorezonancia vizsgálat?

Maga a biorezonancia vizsgálat az emberi test és a bőrünk elektromos vezetőképességét, elektrokémiai folyamatait méri. A biorezonancia állapotfelmérési vizsgálat során egy orvosi eszköz segítségével egyenáramot vezetnek át a testen, amelyet a bőr és a verejtékmirigyek állapota, de akár az érintkezőkre gyakorolt nyomás is befolyásolhat. Képzeljük el a folyamatot: a beteg leül a rendelőben, mindkét kezét az elektródákhoz érinti: az elektródák közt, a testen átfolyó gyenge egyenáram eredményei adják ki a kórképet, majd a szervezet különféle rezgéseinek csillapításával, illetve felerősítésével helyrehozzák a károkat. A folyamat "tudományos háttere" az alternatív gyógyítás biofeedback elméletén alapszik, amelynek lényege a test élettani folyamatainak működésének tudatos befolyásolása, amikor is a szervezetet saját elektromágneses jelei kerülnek visszacsatolásra.

A biorezonancia vizsgálat mit mutat ki?

A biorezonancia vizsgálat elméletben bármilyen fizikai vagy lelki betegség diagnózisát képes felállítani, ugyanis a biorezonancia gép az egész emberi test és az azt átható biológiai, kémiai folyamatok feltérképezésére alkalmas - az elmélet hívei szerint. Nézzük, a támogatók szerint a biorezonancia vizsgálat mit mutat ki, milyen diagnózisok felállítására képes, mit gyógyít!

  • Bakteriális, vírusos és gombás fertőzések, paraziták

A különböző kórokozók jelenléte szervezetünkben előbb-utóbb elváltozásokhoz vezet, legyen szó egy gyors lefolyású vagy egy krónikus betegségről. Efelől nincs is kétség, ám a biorezonancia vizsgálat hívei állítják, hogy ezek a kórokozók, paraziták mind különböző káros rezgéseket váltanak ki, amelyek a biorezonancia vizsgálat során kimutathatóak. Felmerülhet ilyenkor az érdeklődőkben a kérdés: hogyan "rezeg" a lábgomba vagy a bélféreg, hogyan derül ki, hogy hol, milyen kórokozó található?

  • Allergia

Az allergiamérő biorezonancia vizsgálat során a biorezonancia készülék vályújába helyezik a potenciálisan allergén tárgyat (pl. parlagfüvet). Ha a páciens bőrellenállása megváltozik ennek hatására, akkor allergiás rá. A turpisság a folyamatban az, hogy az allergén tárgy el van zárva a beteg elől, így semmilyen módon nem érintkezik vele, így valójában allergiás reakció és bőrellenállás-változás sem jöhetne létre. Az elmélet ekkor misztikus fordulatot vesz: az allergén anyag távolról, érintkezés nélkül lép rezonanciába a szervezettel! Ez az elmélet semmilyen módon sem összeegyeztethető a tudomány 21. századi álláspontjával.

  • Gyulladások, daganatok, szervi rendellenességek

A biorezonancia kezeléseket súlyos betegségek kísérőkezeléseként is gyakran alkalmazzák azok, akik valamilyen úton-módon csalódtak a hétköznapi orvostudományban, betegségük nehezen, vagy nem gyógyítható, illetve fájdalmas tüneteiket nem csillapítják a megszokott gyógyszerek. Ebben az esetben a biorezonancia kezelés célja leginkább a beteg megnyugtatása, placebo.

  • Epekő
  • Enzim-, vitamin és ásványianyag-hiány, méreganyagok
  • Lelki betegség, szenvedélybetegségek, stressz
  • Az öregedés lassítása

Láthatjuk, hogy a biorezonancia hívei szerint konkrétan bármilyen betegség diagnosztizálható és kezelhető a biorezonancia készülékek segítségével, ám ez a valóságban természetesen nem ilyen egyszerű. Az emberi szervezet egy rendkívül bonyolult gépezet, minden porcikánk vizsgálatára az orvostudomány egy-egy különálló ágazata jött létre a számtalan, különböző okból létrejött probléma kezelésére - nem diagnosztizálhatunk bármit, vagy lassíthatjuk az öregedés folyamatát egyetlen géppel.

Az elméletekkel ellentétben a valóságban

A biorezonancia vizsgálat csak és kizárólag a bőrellenállást, az idegrendszer és a szívdobogás által létrehozott apró elektromos jeleket méri, ezáltal a legegyszerűbb egészségügyi, fizikai adatokra lehet következtetni, arra is nagy hibaszázalékkal.

A biorezonancia vizsgálat hitelessége

A biorezonancia készülék kétes hírneve

Két típusú biorezonancia készüléket különböztetünk meg: míg az egyik a biorezonancia diagnosztikáját végzi, a másik feladata maga a gyógyítás, amiről "nem tudjuk, hogyan, de hat"! A biorezonancia készülék megítélése országonként más, itthon törvényesen használhatják az orvosok annak közérzetjavító hatása miatt, annak ellenére, hogy a gépezet működési elve ismeretlen, tudományos tekintetben teljesen megalapozatlan. Egyes kutatók véleménye szerint a biorezonancia gépezet úgy működik, mint a szerencsekerék: gyakorlatilag bármilyen diagnózist kidobhat találom módon, a beteg állapotától teljesen függetlenül.

Nincsenek bizonyítékok

A biorezonancia vizsgálat hitelessége abszolút megkérdőjelezhető, ugyanis semmilyen hiteles, átfogó orvosi kutatás nincs velük kapcsolatban, ami bizonyítaná működési elvük hatékonyságát. A szkeptikusok még azt is megkérdőjelezik, hogy a biorezonancia gépezet tényleg az elektromos jelek vizsgálatát célozza-e.

Mi a helyzet az orvosokkal, akik nevüket adják hozzá?

Az alternatív orvoslásnak ágazatainak saját ipara van: egy-egy biorezonancia, vagy más újonnan felfedezett gépezet többmilliós tételt jelenthet, amelyre egyre több, jólmenő vállalkozás épül ugyanúgy, mint például egy bőrgyógyászati magánrendelés esetében. Számos szakember pártolja az elméletet és tanulja meg a biorezonancia gépek használatát részben egyéni meggyőződésből, de főként anyagi megfontolásból. Az ilyen "orvosokat" a valóságban megéri elkerülni, mert visszaélhetnek a beteg emberek gyógyulási vágyával.

A biorezonancia vizsgálat ára

Egy olyan diagnosztikai és terápiás módszernek, amely az elméletek szerint bármilyen betegség okát felderíti és megszünteti, természetesen borsos ára van: 10.000 és 100.000 Ft értékű tételekről van szó, attól függően, hogy a szakorvos milyen gépet használ a beteg állapotfelmérésére. A kezelés Magyarországon is olyan elterjedtté vált, hogy egyre több egészségpénztár finanszírozza a vizsgálatokat.

Biorezonancia vizsgálat hol van?

Annak ellenére, hogy a biorezonancia vizsgálat a hatástalan áltudományok és a placebo halmazába esik, sokan adnak neki egy esélyt "hiszem, ha látom" alapon. Ha szeretnénk mégis kipróbálni, hogyan működik a biorezonancia vizsgálat, azt megtehetjük a fővárosban és vidéken is egyaránt. Biorezonancia vizsgálat Székesfehérvár, Győr, Debrecen és más nagyobb települések esetében is egyaránt elérhető.

Összegzés: a biorezonancia nem ártalmas, de nem is gyógyít

A biorezonancia vizsgálat és diagnosztika az alternatív gyógyászat egyik megtűrt, de nem elfogadott ágazatát képviseli, amely nem ártalmas a betegek számára, ám a biorezonancia körülményei ismeretlenek, nincs bizonyíték hatásosságára. Alternatív gyógymódokat a betegek általában kedélyállapotuk javításáért, önmaguk megnyugtatásáért, vagy a hagyományos, elfogadott orvostudomány kísérő-kezeléseként vesznek igénybe, placebo-hatása alkalmanként érvényesülhet. A biorezonancia vizsgálat kipróbálása mindenki számára adott, mint lehetőség, ám érdemes vigyázni az alternatív gyógyászattal azok nem kifejezetten pénztárcabarát árai miatt. Fontos kiemelnünk, hogy bármit megtehetünk testünkkel, amely véleményünk szerint gyógyulást, jó közérzetet hoz, ám mindig maradjunk a logika és az észszerűség határain belül!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm