17 °C Budapest

Mérgező víz folyik a csapból? Na, ezért sem isznak a magyarok eleget!

2019. október 15. 16:00

Bár az európaiak polgárok jelentős része, így a magyarok is hozzáférnek a tiszta, iható csapvízhez, hazánkban elég keveset használunk belőle - derült ki az EU-s összesítésből. Pedig az Unió ösztönözni akarja az embereket a csapvíz fogyasztására, hiszen az olcsóbb, és kevesebb szemetet is termelünk miatta. Ugyanakkor van pár olyan magyar település ahol egyáltalán nem ajánlatos a csapból inni, mert elég magas a károsanyag tartalom - mutatjuk a listát.

A európaiak 98,5 százalékánál megfelelő minőségű víz folyik a csapból egy az Európai Parlament által publikált jelentés szerint: emlékeztettek, az unió nagyon szigorú minőségi előírásokat határozott meg, amelyek megszabják, milyen víz alaklmas emberi fogyasztásra. Ezeket a szabályokat egyébként pont idén márciusban szigorították, ezzel egyidőben az EP-képviselők felszólították a tagországokat, hogy támogassák és segítsék az állampolgárok iható vízhez való egyetemes hozzáférését - különösen a kiszolgáltatott rétegek számára.

Az új szabályozás ha lehet, még jobban korlátozza azt az összetétel-tartományt, amely még belefér az iható víz kategóriájába. Így például az ólom és a baktériumok maximális határértékét is jócskán lejjebb vitték, valamint bevezettek egy új határértéket a káros mikroműanyagoknak is.

Az uniós testület az elemzésben emlékeztet: a csapvíz fogyasztása egyfelől olcsóbb, mint palackosat venni, másrészt pedig környezetbarát is - hiszen például így kevesebb szemetet termelünk. Éppen emiatt támogatják különösképpen a nyilvános közkutak telepítését is. Az Európai Bizottság számításai szerint akár 17 százalékkal is csökkenthető lenne a tagállamokban keletkező műanyaghulladék mennyisége csupán azzal, hogy elérhetővé teszik az embereknek a jó minőségű csapvizet. Emellet pénzt is spórolhatnak a polgárok, hiszen nem a boltban veszik meg az ásványvizet.

Nem bíznak a csapvízben

A Right2Water nevű kezdeményezés kapcsán tartott nyilvános konzultáció során pedig azt tapasztalták az EU-s szakértők, hogy az emberek még mindig eléggé bizonytalanok, nem bíznak a csapból folyó víz tisztaságában. Főképpen akkor, ha másik tagországba utaznak. Az uniós felmérés résztvevőinek csupán 20 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy szerinte szabad-e külföldön csapvizet inni.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 80 százaléka megfelelőnek ítélte meg a jó minőségű ivővízhez való hozzáférhetőséget a lakóhelyén. Ugyanakkor kevesebb mint 60 százalék mondta azt, hogy megfelelő információkkal rendelkezik lakhelyének vízminőségét illetően - ezt akarja feljebb tornászni az EU különféle intézkedésekkel.

Mire is használjuk a vizet?

Az említett felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy mire használják az európaiak a csapvizet: 95 százalék fürdik, mosakszik benne, 84 százalék főzésre is hasznősítja. Ellenben csupán a válaszadók 65 százaléka állította, hogy meg is issza a csapból folyó vizet: közülük is 10 százaléknyian csak szűrés, tisztítás után. Kiderült, hogy a kontinensen fellelhető ivóvíz felét a talajvíz adja, 36 százalékát pedig a felszíni vizek - az egyéb források aránya 14 százalék. Valamint arra is fény derült, hogy az európai polgárok 11 százalékát éinti a vízhiány.

Forrás: Európai Bizottság

Az Európai Bizottság azt is összesítette, hogy mennyi csapvizet fogyasztanak az egyes tagországok lakói - fontos megjegyezni, hogy az összesítés nem csak az ivásra vonatkozik, hanem az összes elhasznált vízre, ami kifolyt a csapból.. Kiderült, hogy a kontinensen mindenkinél sokkal többet használnak el az olaszok: a 2014-2015-ös adatok szerint ugyanis minden egyes olasz állampolgár naponta 243 liternyi vizet folyatott ki a csapból. Jócskán lemaradva másodikak a bolgárok 191 literes egy főre eső napi fogyasztással, Európa harmadik legnagyobb csapvízfelhasználói pedig a görögök, akikn fejenként napi 177 litert folyatnak el.

A lista másik végén Málta áll, ahol mindössze napi 50 liter az egy főre jutó fogyasztás. Litvániában átlagosan 61, Romániában pedig 70 liternyi víz folyik ki naponta a csapokból. Magyarország jócskán a napi 120 literes EU-átlag alatt van, nálunk egy ember 92 liternyit fogyaszt naponta. A régióból Ausztriában fogy átlag felett a csapvíz, fejenként napi 137 liternyi, Szlovéniában sem megy el sokkal kevesebb, 122 liter per fő.

Ezeken a magyar településeken mérgező az ivővíz

A KSH egyik friss jelentése közzétette az ivóvíz-minőségi adatokat, amelyből kiderült, hogy több településen is meghaladja az ivóvíz arzéntartalma a megengedett mennyiséget. A Portfolio megkérdezte a Magyar Víziközmű Szövetséget, melyek az érintett települések, milyen egyéb egészségre ártalmas vagy éppen annak jót tevő elemeket tartalmaz a csapvíz, és valóban megéri-e inkább csak ásványvizet inni - számol be a lap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Víziközmű Szövetség által a Portfolio-nak rendelkezésre bocsátott adatokból kiderül, hogy a tavalyi első negyedéves vizsgálati adatok szerint 38 olyan település volt Magyarországon, ahol az ivóvíz arzéntartalmának legmagasabb értéke elérte vagy meghaladta a 10,0 μg/literes küszöbértéket. Azóta annyiban javult a társaság szerint a helyzet, hogy az Ivóvízminőség Javító Program (IMJP) keretében kiépítésre kerültek a vízkezelő technológiák, új vízbázisok kerültek bevonásra, ill. új vízellátó rendszerek kerültek kialakításra, így már csak 16 települést érint a határérték, azaz 10 μg/l feletti arzén tartalmú ivóvíz (érzékeltetésképp, Magyarországon közel 3200 település van). Ezen településeken átmeneti megoldásokkal biztosítják a megfelelő minőségű ivóvizet a lakosságnak (pl.: lajtos-kocsi, vízosztás) - írták a Portfolio korábbi megkeresésére.

Mi van még a vízben, amire érdemes figyelni?

A szövetségnél rákérdeztek arra is, hogy az arzén mellett milyen egyéb olyan elemek, ásványi anyagok vannak a vízben, amelyek az egészségre káros, illetve jó hatással lehetnek. Az alábbi választ kaptuk: 

Szintén természetes eredetű sok helyen a nagy vas, mangán és ammónium tartalom, azonban ezek esetében káros egészséghatással nem kell számolni az ivóvízben jellemző koncentrációban, parametrikus érték vonatkozik rájuk (vas: 200 μg/l, mangán: 50 μg/l, ammónia 0,5 mg/l). A vas és a mangán elsősorban színproblémát okozhat, valamint üledéket képezhet, az ammóniumból pedig nitrit képződhet. Az IMJP-nek köszönhetően ezen paraméterek esetében is jelentős javulás következett be.

A régi városmagokban, 1945 előtt épült épületekben számítani lehet ólomcső jelenlétére, amiből ólom oldódhat ki az ivóvízbe. Az ólom - az arzénhoz hasonlóan- káros egészséghatással rendelkezik, a vonatkozó határérték ebben az esetben is 10 μg/l.

A mikrobiológiai kockázatok csökkentése érdekében gyakori a klórtartalmú vegyszerekkel történő ivóvíz-fertőtlenítés - írják. Habár a nagyobb kockázatot jelentő mikrobiológiai veszély így lecsökken, kisebb mértékben ugyan, de kockázatot jelent a klórozási melléktermékek megjelenése az ivóvízben. Ilyen komponens az ún. trihalo-metánok (THM), amikre a Kormányrendelet az Ivóvíz Irányelvében meghatározott határértéknél szigorúbb határértéket határoz meg (100 μg/l helyett a hazai jogszabály 50 μg/l értéket nevesít). A vízkezelő technológia és a hálózat megfelelő üzemeltetésével a kockázat minimalizálható, törekedni kell a minél kisebb értékre.

Magyarországon a mikroszennyezők (peszticidek, stb.) jelentette kockázat elenyésző, mert a hazai ivóvíz ellátás döntő mértékben (~95%) felszín alatti vízforrásból származik. A vizsgálandó peszticidek (irtószerek, pl. növényvédők) az országos tisztifőorvos javaslatára kerülnek meghatározásra, jelenleg 30 kötelezően mérendő szer tartozik ide. Az egyes nevesített peszticidekre vonatkozó határérték: 0,10 μg/l, az összes peszticidre pedig 0,50 μg/l.
A napjainkban gyakran emlegetett mikroműanyagokra nem vonatkozik előírás, ill. határérték, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján a jelenlegi bizonyítékok alapján nem jelentős az emberi egészségre gyakorolt kockázatuk az ivóvízben.

Kedvező hatása van egészségünkre az ivóvízben jelen lévő kalcium és magnéziumnak, azaz a "kemény" víznek. Szemben az uniós irányelvvel, a Kormányrendelet az ivóvíz keménységére meghatároz minimum értéket (parametrikus érték, keménység: min. 50, max. 350 mg/l CaO). Hazánkban egyes területeken (elsősorban az Alföldön) előfordul ennél alacsonyabb keménységű ivóvíz, ezeken a településeken gondoskodni kell a megfelelő kalcium és magnézium bevitelről más forrásból - derül ki a válaszaikból.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem