2020. július 4. szombat Ulrik

Helyreigazítás


"A Pénzcentrum.hu 2017. december 5-én megjelent, "Tízszeresen túlszámlázott a Vízművek több tucat budapesti háztartásnak" címmel közzétett írásának címe azt a hamis képet sugallja, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. jogellenesen és indokolatlanul állított ki magasabb számlát, mint indokolt lett volna. A cím ráadásul tényként állítja azt is, hogy ez nem egy esetben történt, több tucat háztartás érintett.

Megtévesztő módon, hamis következtetések levonására alkalmas megközelítésben szerepel a cikk címében, hogy a Fővárosi Vízművek túlszámlázta több XII. kerületi háztartás vízfogyasztását. Határozottan leszögezzük, hogy túlszámlázásra jól működő mérőeszköz esetén semmilyen körülmények között sem kerülhet sor.

A Fővárosi Vízművek leolvasási rendszerében beépített jelzőrendszer működik, amely a szokásostól eltérő - akár annál alacsonyabb, akár annál magasabb - vízfogyasztási érték rögzítésekor figyelmeztetést küld a leolvasónak. Így a leolvasótól a vízfogyasztó is azonnali visszajelzést kaphat. Ennek köszönhetően fény derülhet egy ingatlanon belüli csősérülésre éppúgy, mint a vízmérő esetleges meghibásodására.

Miután társaságunk munkatársa a XII. kerületben megnövekedett vízfelhasználást tapasztalt, haladéktalanul tájékoztatta az ingatlan tulajdonosát, akit a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálata levélben is értesített. Az ezt követő helyszíni vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az ingatlanon belül nincs vízelfolyás, a mérő csak tényleges vízfogyasztás esetén mér. Tekintettel arra, hogy a leolvasott érték többszöröse az ingatlan átlagos vízfelhasználásának, a további vizsgálatok elvégzéséig felfüggesztettük a számla kiállítását.

Megtévesztő és nem fedi a valóságot az az állítás sem, hogy több tucat háztartás érintett. Fontos hangsúlyozni, hogy mindössze egy olyan ingatlan van a XII. kerület érintett részén, melynek esetében a leolvasott érték indokolatlanul magas. További tizenhárom fogyasztási helyen a mért fogyasztás meghaladja ugyan a korábbi átlagot, de mivel az elmúlt, szokatlanul meleg nyári időszakra vonatkozó féléves leolvasásról van szó, a többletfogyasztás származhat a megnövekedett locsolási célú vízhasználatból, mely esetben elfogadható mértékű a növekedés.

Társaságunk további vizsgálatokat végez a megnövekedett vízfogyasztás okának megnyugtató tisztázása érdekében. Következő lépésben a vízmérők laboratóriumi körülmények közötti bevizsgálására kerül sor, annak megállapítására, hogy a műszerek kifogástalanul működnek-e. Amennyiben az ellenőrzés során a mérő meghibásodását mutatják ki a műszerek, az ilyenkor szokásos eljárásrendnek megfelelően a korábbi, hitelesen mért átlagfogyasztást vesszük alapul, és a különbözetet jóváírjuk ügyfeleinknek.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a vízellátó rendszerben nem léphet fel olyan meghibásodás, amely kiemelkedő felhasználást eredményezne."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk