27 °C Budapest
Row of small houses in Hungarian village, Tokaj region.

Minden, amit az új felújítási támogatásról tudni lehet: ennyi lesz a kedvezményes hitel törlesztőrészlete

2024. április 5. 12:34

Bejelentette a kormány az új lakásfelújítási program főbb elemeit. A tervek szerint 108 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás a másik része pedig támogatott kölcsön lesz.

A Bankmonitor friss elemzésében rámutat, hogy számos részletet megtudhattunk ma a bejelentésből. Először is fontos tudni, hogy az 1990 előtt épült családi házak esetében lehet kihasználni a kedvezményt., valamint egalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni. (A beruházás előtt és után is készíteni kell egyet.)

A támogatásból elvégezhető munkálatok köre: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés). A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből állhat: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A két elem közötti arány járásonként eltérő lehet a nagyobb jövedelmű területeken kisebb lehet a vissza nem térítendő támogatási elem és nagyobb a támogatott kölcsön. A két elem összege külön-külön járástól függően 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.

A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet. A beruházás teljes költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet, egy ilyen korszerűsítéshez minimum egy millió forint önerőre is szükség van. A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni az új kedvezményre, a kedvezményt várhatóan a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

A Bankmonitor szakértői szerint kifejezetten pozitív hír, hogy a meglévő ingatlan energetikai korszerűsítésére került a hangsúly az új támogatás kialakításakor. Ezzel megkezdődhet a meglévő, sok esetben elavult otthon megújulása.

A 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes kölcsön havi törlesztőrészlete 8 éves futamidő esetén 26-36 ezer forint közé eshet. A megjelent információk alapján ugyanakkor a nagyobb jövedelmű területen lehet kisebb a vissza nem térítendő támogatási rész. Itt a Bankmonitor szakértői várják a jogszabályi részleteket, amik megvilágítják a pontos összegeket, okokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bejelentésből az igénylés személyi feltételeiről nagyon keveset tudtunk meg, a részletszabályzatokból derülhet ki, hogy a kormány mit vár el magától az igénylőtől. Az eddigi támogatásoknak – legyen szó CSOK-ról, CSOK Pluszról, vagy a korábbi, lejárt otthonfelújítási programról – például előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozásmentesség, vagy épp a büntetlen előélet.

Az igénylők családi állapotára, illetve a meglévő és vállalt gyermekekre vonatkozó előírások sem hangzottak el. Márpedig ezen elemek is központi helyen voltak az eddigi lakástámogatási rendszerben.

Ha tényleg nincs komoly előírás a gyermekekkel kapcsolatban, akkor személyi oldalon a kedvezményt igen sokan kihasználhatják. Ugyanakkor a házra vonatkozó feltételek – építés éve, jelleg, korszerűsítési szint – a másik oldalon kizárhatja az érdeklődők egy részét. A Bankmonitor szakértői várják a részletszabályokat, amelyből kiderül, hogy ténylegesen milyen előírások, feltételek vonatkoznak majd a családokra. A bejelentés alapján a jogszabálytervezetet a kihirdetés előtt társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm