Milyen állat a mogyorós pele és hol él a mogyorós pele nevű rágcsáló?

Milyen állat a mogyorós pele és hol él a mogyorós pele nevű rágcsáló?

2023. november 25. 18:55

Magyarországon gyakori aprócska rágcsáló az aranyos mogyorós pele: akár mi is találkozhatunk vele, ha az énekesmadarak helyett ők raknak fészket a madáretetőben, ritkábban pedig a fák, bokrok ágain is megpillanthatjuk. Na de milyen állat a mogyorós pele? Járjunk utána, milyen állat a pele, egész pontosan a pelefélék családjába tartozó a mogyorós pele: tudd meg, a mogyorós pele hol él, hány éves korukig élnek ezek az állatok és hogyan élik mindennapjaikat!

Cikkünkben az egyik legkisebb peleféle, a mogyorós pele életébe avatjuk be olvasóinkat: tudd meg, mi a pele jelentése (mi a pele állat), a pele hol él, hol találkozhatunk vele a magyar kertekben! Amellett, hogy eláruljuk, hol él a mogyorós pele, azt is megtudhatod, hogy a pele hany eves koráig él, mivel táplálkozik és hogyan alussza ilyenkor téli álmát a mogyorós pele! Ha szerencsés vagy, te is találkozhatsz vele, de vigyázz: a mogyorós pele nagyon félénk rágcsáló hírében áll!

Mi a pele jelentése?

A pele állat megnevezés a pelefélék családjára vonatkozik: ők olyan, jellemzően kistestű rágcsáló emlősök, akik Európa, Afrika és Ázsia-szerte is gyakori erdei élőlények, de az emberlakta településeken is előfordulnak a kertekben. A pelefélék családjába 29 pelefajt sorolunk, Magyarországon ezek közül négy fajtájukkal találkozhatunk: ők a nagy pele, a kerti pele, az erdei pele és a mogyorós pele, akik a hideg hónapokban téli álomra hajtják a fejüket (október végétől áprilisig), így jelenleg nem sok esélyünk van velük találkozni.

Milyen állat a mogyorós pele?

A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) Európa nagyrészén elterjedt rágcsálófaj, a legészakibb területeket és az Ibériai-félszigetet leszámítva (Spanyolország térsége) mindenhol találkozhatunk vele. Annak ellenére, hogy a kertekben gyakorta találkozhatunk vele, a mogyorós pele védett állat: eszmei értéke 50.000 Ft, vagyis, ha felfedezzük például egy madárodúban a fészkét, semmi esetre se irtsuk ki, ugyanis nem egy kártevőről, hanem egy ártalmatlan erdei kisállatról van szó.

A mogyorós pele táplálkozása alapvetően magvakon, rügyeken, bogyókon és más gyümölcsökön alapszik, azonban magas fehérjetartalmuk miatt tavasszal gyakran fogyaszt rovarokat, rovarlárvákat is. A mogyorós pele évente akár háromszor is szaporodhat az ébrenléti időszakban, azonban az állatok közel 70%-a nem éri meg a felnőttkort, mert áldozatul esik a ragadozóknak. A kölyök mogyorós pele nagyjából 40 napig marad az anyjával, ezután elhagyja a családi fészket és új életet kezd.

A mogyorós pele hogy néz ki?

A mogyorós pele egy egészen kistestű, egérméretű rágcsáló: törzsének hossza 6,5-8,5 cm között váltakozik, viszont jellegzetes, dús szőrrel borított farka is eléri az állat testhosszát. Az egész pele állat nem nyom többet 15-25 grammnál (mondhatni, egy evőkanálban is kényelmesen elüldögél), viszont a mogyorós pele téli álma előtt jelentős súlytöbbletet is felhalmozhat. A mogyorós pele bundája sárgás-vöröses-szürkés, a hasán világosabb folt található, a mogyorós pele fülei kicsik és lekerekítettek, fekete szemei pedig feltűnően nagyon a fejéhez képest – nem hiába, hiszen szüksége van az éles látásra az éjszakai életmódja miatt. Nézzük, a mogyorós pele hol él, mikor találkozhatunk vele a legnagyobb eséllyel!

Hol él a mogyorós pele?

A mogyorós pele jelentős egyedszámmal előfordul Európa nagyrészén: Franciaországtól Oroszország keletibb területeiig találkozhatunk vele, délen Olaszországig és Görögországig, illetve Törökország északabbi területein is megtalálható, északon viszont Svédország és a Brit-szigetek déli területeit leszámítva nem jellemző kisemlős. A mogyorós pele – habár a kertekben és városi parkokban is fészkel – tipikus erdőlakó: kedveli az alföldi erdőszéleket, illetve az aljnövényzettel sűrűn benőtt erdőségeket is (egyedül az aljnövényzetben szegényebb magasfenyveseket kerüli).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mogyorós pele nőstényei általában a fészek 100 méteres sugarában kutatnak táplálék után, a hím egyedek viszont hajlamosak a kóborlásra: akár másfél-két kilométeres messzeségbe is elmerészkednek a fészektől. A mogyorós pele és más pelefélék tipikusan a fák rejtett odvába vackolják be magukat (gyakran a madaraknak kikészített fészkelőodúba is beköltöznek), innen erednek élelemszerző körútra éjszakánként, mivel, hogy a mogyorós pele éjjeli állat (ilyenkor a ragadozó madarak közül tipikusan veszélyt jelentenek rájuk a baglyok, az emlősök között pedig a menyét, hermelin ejtheti zsákmányul; télen kikaparhatja vackából a róka és a vaddisznó is, lakott településeken pedig a macskák is levadásszák őket).

A mogyorós pele téli álma

Ahogy a fentiekben említettük, a mogyorós pele téli álmot alszik: ez idő alatt a pele csak 5-10 percenként vesz lélegzetet, teljes nyugalomban van. Ezt a szinte kizárólag alvással töltött időszakot csak ritkán törik meg, ilyenkor a pele szabályos időközönként felkel, elvégzi a dolgát, eszik, majd visszaalszik. Érdekesség, hogy ha nyáron nagyon nagy a kánikula, a pele „nyári álmot” is aludhat, ami gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint a téli pihenéssel töltött időszak.

A mogyorós pele nyáron a fialófészekben él: ezek nagyjából 10-15 centiméter nagyságú üregek, amelyek legalább egy méterrel a földfelszín felett helyezkednek el, de az sem ritka, hogy a pelefészek a legmagasabb fák ágain található – a nőstény pele itt hozza világra és neveli fel kölykeit (2-7 kölyök születhet). A mogyorós pele nem ebben a fészekben alussza a téli álmát: a pele fészke télen a föld alatt van a veszélyektől elzárva, ide vackolja be magát, hogy zavartalanul aludhasson.

Hány évig él a pele?

Az érdeklődők részéről gyakori kérdés, hogy a mogyorós pele hany eves koráig él, hiszen az egerekről, hörcsögökről köztudott, hogy nem a leghosszabb élettartamú emlősállatokról van szó. Nos, a mogyorós pele állat jellemzően 4 évig él, azonban a pelék többsége nem szokta megélni ezt az „aggastyán” életkort, ugyanis az idősödő vagy beteg állatok előbb-utóbb valamelyik ragadozó zsákmányává válnak. Érdekesség, hogy a mogyorós pele a többi pelefélével szemben „el tudja hagyni a farkát”: ha egy ragadozó csapdába ejti, utolsó mentsvárként elhagyhatja a farkát borító bőrt és szőrt, azonban ezt a „trükköt” csak egyszer tudja eljátszani élete során, mert a ledobott rész nem nő vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm