Panoramic View of Budapest and the Danube River as Seen from Gellert Hill Lookout Point

Izraeli háború: a konfliktusba a budapesti ingatlanpiac is beleremeg

2023. október 20. 22:06

A jelenlegi izraeli helyzet, különösen az ottani konfliktusok és politikai feszültségek, csakúgy, mint a másfél éve tartó ukrán-orosz háború nem csupán bennünk keltenek bizonytalanságérzetet, több globális piacot is érzékenyen érintenek. De vajon mennyire hatnak ezek az események a budapesti ingatlanpiacra?

„Mindenféle hasonló helyzetnek, így az Izrael és a Hamász közötti konfliktusnak valóban indirekt hatása van mindennapi életünkre és az ingatlanpiacra is” – közölte Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. Hozzátette, a bizonytalanság és az instabilitás, amelyet a globális konfliktusok okoznak, befolyásolják a különböző döntéseinket, beleértve az ingatlanbefektetéseket is. Ilyenkor mindig van egy időszak, amíg minden lelassul, mintha mindenki megállna és végiggondolná, hogy mi lehet a leginkább megfelelő következő lépés.

A szakértő megerősítette, hogy a budapesti belvárosi ingatlanpiac különösen érzékeny a nagy számban érdeklődő külföldi befektetők aktivitására, és az izraeli befektetők is fontos résztvevői ennek a piacnak. Az is észrevehető, hogy a jelenlegi konfliktus általában is hatással van a külföldi befektetők ideérkezésére, ami várhatóan lassuláshoz vezethet ezen a piacon, annak ellenére, hogy a belvárosi ingatlanok továbbra is stabil és fenntartható befektetési lehetőséget kínálnak, folyamatosan nagy a kereslet, amelyet a fejlesztések és a turizmus felélénkülése is befolyásol, a város vonzósága pedig vitathatatlan.

Az elemző szerint a konfliktus lehetséges kimenetelei közé tartozik, hogy vagy tovább fokozódik a helyzet, vagy hamarosan egy megállapodás születik a felek között. Mindkét forgatókönyv jelentős mértékben befolyásolhatja a külföldi befektetők számát Magyarországon. Ez a folyamat valószínűleg csökkenteni fogja az izraeli befektetők számát a budapesti belvárosi ingatlanpiacon.

„A már eleve lassuló gazdasági növekedési ütem és az ingatlanpiac általános alacsony aktivitása miatt 2023-ban az ingatlanok értéke stabil maradt, minimális, kevesebb mint 5 százalékos áremelkedéssel, de a reálértékük 15 százalékkal csökkent” – mondja Ben-Ezra Orran. A szakértő szerint a válság valószínűleg eléri a mélypontját 2024-ben, így ez az év kulcsfontosságú lehet a piaci folyamatok és tendenciák szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem