21 °C Budapest
gaza strip

Izraeli háború: a külügy továbbra sem ajánlja az országba utazást

2023. október 20. 08:29

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata nem változtatott Izrael biztonsági besorolásán, így a beutazás az országba továbbra sem ajánlott.

Nem változott Izrael II-es (narancssárga), kiemelt biztonsági kockázatú országok közé sorolása. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a teljes bizonytalanság okán a beutazást ellenkező információig továbbra sem javasolja. Azt kérik, mindenki kísérje figyelemmel a szolgálat folyamatosan frissülő honlapját, és maradéktalanul kövesse a helyi hatóságok felszólításait.

A magyar külügy legszigorúbb figyelmeztetése az I-es, amikor a piros jelzés az utazásra nem javasolt kategóriát jelenti. Az ebbe a kategóriába tartozó országokban a személyi biztonságot közvetlenül veszélyeztető események tapasztalhatóak. A Gázai övezet ebbe a kategóriába tartozik.

A konzuli szolgálat ezért egyáltalán nem javasolja a Gázai övezetbe utazást, beleértve a Gázai övezettől 30 kilométeres sávban lévő izraeli területre való beutazást is. A Libanonból, Szíriából érkező rakéták elérhetik Izrael északi részét, így nem javasolt a libanoni határtól 10 kilométers sávba, a Golán-fennsíkra sem beutazni. Kerülni kell ezen felül a szíriai határ mentén is a közlekedést. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ez mindenkinek a saját felelőssége, a szolgálat csak nagyon korlátozott mértékben, vagy egyáltalán nem tud segítséget nyújtani.

Csak halaszthatatlan esetben tanácsolják Kelet-Jeruzsálem és környékének látogatását is. Az óvárosban és néhány negyedben kiéleződhetnek a feszültségek, lezárhatják az óvárost. Azt tanácsolják, akinek mégis utaznia kell, kerülje a tömeget, a demonstrációkat. Péntektől szombat estig általában többen látogatják a szent helyeket, ahol atrocitások és rendőri beavatkozások is előfordulhatnak. Azokon a területeken, ahol vegyesen élnek izraeliek és arabok, váratlan tömegmegmozdulásokra lehet számítani, ezek látogatása sem javasolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm