18 °C Budapest
Budapest, 2015. január 8.Varga Annamária fût be a Hello Wood csapatának ezen a napon lebontott, tûzifából épített karácsonyfa-installációjából származó fahasábokkal soroksári családi házában 2015. január 8-án. A Design Terminállal és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen épített tizenegy méter magas ünnepi installáció ötezer darab, összesen mintegy százötven mázsányi tûzifából épült. A hasábokat a fa lebontása után három rászoruló családhoz szállították.MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jöhet az újabb kályha-krach Magyarországon? Ezzel mindenki számoljon, aki fával fűtene 2023 telén

2023. október 18. 05:18

Idén nem számítanak kályha- és kandallóhiányra a legnagyobb hazai kereskedők. Mint a Pénzcentrum megkeresésére a Warnex Magyarország közölte: úgy látják, a rezsipara teljesen elült a piacon, viszont annyi megfigyelhető, hogy a tavalyi évhez képest az emberek már az olcsóbb modelleket keresik, kisebb lett a kosárérték. A Praktiker pedig azzal számol, hogy a hidegebb időjárás beköszöntével növekedni fog a kereslet az alternatív fűtőtestek iránt. Jó hír viszont, hogy az áruházak szerint a fatüzelésű berendezések érdemben nem drágultak tavalyhoz képest.

A rezsiemelés bejelentése igencsak felforgatta a kandalló- és kályhapiacot Magyarországon: majdnem egy évvel ezelőtt, "Súlyosak a várólisták: hiánycikk lett a kályha, kandalló Magyarországon" című cikkünkben arról számoltunk be, hogy az energiaár drágulásával soha nem látott kereslet keletkezett az alternatív fűtési megoldások iránt, főleg a klasszikus hármast keresték az emberek: kandalló, kályha, sparhelt. Akkoriban a beérkező készletek szinte azonnal elfogytak, több készülékből hiány is keletkezett az áruházakban, webshopokban.

A Pénzcentrum kíváncsi volt arra, mi a helyzet most az alternatív fűtőeszközök piacán, ezért körbekérdezte a nagyobb piaci szereplőket. A Google Trends adatai szerint egyébként a keresések csak az utóbbi szűk egy hónapban pörögtek fel a kályhák, kandallók iránt, de ezt tudjuk be a melegebb időjárásnak, illetve annak, hogy a tavaly nyári rezsiemelés óta nem nyúltak a lakossági árakhoz.

Forrás: Google Trends
Forrás: Google Trends

Normál működésre álltak át a gyártók

Tavaly július-augusztusban nagyon nagy érdeklődés volt a kandallók, kályhák, kazánok és sparheltek iránt, amire sok cég nem volt felkészülve, hiszen nyáron kisebb a készlet ezekből a termékekből, valamint a Covid miatt az ellátási lánc is akadozott, ezért télre áruhiány alakult ki. Idén mi több terméket rendeltünk és raktározunk, pár közkedvelt kályhából lehet kisebb készlethiány, de a gyártók is visszatértek a normális működésre, nagyobb készlethiány nem fog kialakulni idén

- emlékeztetett a Pénzcentrum megkeresésére Baranyai Zoltán, a Warnex-Global Magyarország Zrt. marketingmenedzsere. A legnagyobb hazai kályha-, kandalló- és sparheltforgalmazó vállalat aláhúzta, a gyártók ismét normálisan működnek és a szállítás is folyamatos, nem valószínű, hogy termékhiány lesz, maximum egy-két slágerterméknél alakulhat ki.

Baranyai Zoltán arról számolt be, tapasztalataik szerint a rezsipánik tavaly szeptemberre lecsengett, de idén is nagy az érdeklődés az alternatív fűtési megoldások iránt. Az idei szezon kitolódott a jó idő miatt, de az utóbbi hetekben nagyon megnőtt a kereslet és érezhetően többen vásárolnak - tette hozzá. Ami pedig a drágulás ütemét illeti, tavaly ősszel a gyártás, beszerzés, szállítás drágulása miatt a Warnex is kénytelen volt árat emelni, de idén a legtöbb termékük ára változatlan maradt, sőt, néhány modellnél árcsökkentést is tudtak alkalmazni.

A tavalyi évhez képest az emberek az olcsóbb modelleket keresik, kisebb lett a kosárérték, de a rendelések száma megnőtt. Keresettek a kazánok, kisebb kályhák és a sparhelteket is szeretik az emberek. Az elektromos fűtőeszközök iránt is megnövekedett a kereslet, például a látványkandallóinkat, amikkel fűteni is lehet, többen keresik

- sorolta Baranyai Zoltán, aki szerint az elektromos fűtési megoldások tekintetében nagyjából 10 százalék volt az áremelkedés a tavalyi évhez képest.

Sokan a hidegre vártak

Megkeresésünkre a Praktiker azt közölte, hogy a tavalyi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a hideg beköszöntével sokan keresik az alternatív fűtési termékeket, a bárkácslánc is felkészülten, nagy választékkal várja a vásárlóit. A magyar tulajdonban lévő barkácsáruház megújult online shoppal hangolt az őszi szezonra, remélik, az ország 20 pontján található áruházakban mindenki megtalálja a számára megfelelő megoldást.

Az alternatív fűtési eszközök gyártói továbbra is fennálló leterheltségüket a gyártások optimalizálásával ellensúlyozták, így termékhiányra idén nem számítunk

- közölték. A barkácsáruház tapasztalatai alapján az enyhe őszi időjárás miatt idén később kezdődött a fűtési eszközök szezonja, azonban arra számítanak, hogy a hideg beköszöntével országszerte tovább nő majd a kereslet a különböző fűtő-melegítő megoldások iránt. Ennek megfelelően a folyamatosan utántöltik a készletet, és gondoskodik a minőségi és széles termékválasztékról.

Mint beszámoltak, a kínálatban elérhető fatüzelésű berendezések, elektromos fűtési megoldások ára nem változott a tavalyihoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elektromos megoldások közül idén a fűtésre is alkalmas klímaberendezések a kategória legnépszerűbb termékei, de népszerűek az olajradiátorok, elektromos fűtőtestek is. Kérdésünkre hozzátették, a napelemes rendszerek szabályozása körüli bizonytalanságnak az eddigi adatok alapján nem volt érdemi hatása a piacon.

Nem lesz hatósági áras tüzelő

Az idén nem várható hatósági áras tűzifa - mondta el Gulyás Gergely szeptember végén egy kormányinfón. Pedig, mint iparági szereplőktől megtudtuk, az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni.

Ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben

- magyarázta Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

A tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH friss adatai szerint tavaly augusztushoz képest egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 65,8 százalékkal drágább.

Ennél is jobban megugrott a fabrikett, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal került többe idén szeptemberben.

Ugyanakkor, mint a fenti ábrán is látható, a tüzelőárak az utóübbi hónapokban valamelyest lefelé tendáltak, de a tűzifa ismét drágulni kezdett, viszont a brikett ára nagyjából stagnált. Talán, ahogyan a kályháknál, úgy itt is elmaradhat a tavalyi, óriási roham.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem