15 °C Budapest
Construction Industry, Construction Site, Crane, drone view

Íme a pesti elit luxusélete: ilyen lakásokban bújnak el a kíváncsi tekintetek elől

2023. január 27. 05:57

Követte az elmúlt években megfigyelhető emelkedő trendet, és már a 1,5 millió forintos négyzetméterenkénti árat közelíti az új építésű lakások átalgára Budapesten. Az árszínvonal lendülete ugyanakkor nem egységes, míg Buda árszínvonalának emelkedése egyértelműen megtört, a pesti oldalon tovább emelkedik az új építésű lakóingatlanok árszínvonala. Ugyanakkor továbbra is őrület van, hiszen meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik a sokszáz milliós otthonok kínálata. A Pénzcentrum ezúttal a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatait elemezte.

Immár 5 éve, negyedévről-negyedévre megvizsgáljuk itt a Pénzcentrumon a Budapesti Lakáspiaci Riport új építésű lakásokat összesítő adatsorát. Ahogy az elmúlt negyedévben, most is arra igyekeztünk választ kapni, hogy folytatódott-e a tavalyi évben kibontakozó kitörés, amely egyértelműen igazolta, hogy a koronavírus-járvány miatt kibontakozott válság nem érte el a budapesti lakáspiac ezen részét; továbbá, hogy megtudjuk, látszik-e már a hazai lakáspiacon a 2022-ben kibontakozó globális gazdasági válság, közte az infláció előidézte egzisztenciális problémák.

Nos, a nagyátlag egyértelműen igazolja, hogy mindez egyelőre meg sem kottyan az árszínvonal emelkedésének. Mint az látható, az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 2019 utolsó negyedévétől stagnálni kezdett, majd a 2020-tól újra erőre kapott az árszínvonal emelkedése. Viszont arra már kevesen számítottak, hogy 2021-ben, a járványhelyzet miatti válság ellenére, konkrétan kilőtt az átlagár, és ez a kitörés folytatódott egész évben. És ez a trend, vágtató infláció ide, elszálló lakáshitel-kamatok oda, 2022-ben is folytatódott. Olyannyira erőteljes volt a tavalyi emelkedés, hogy a legfrissebb statisztika szerint már az 1,4 millió forintot is átlépte és a 1,5 milliót közelíti a fővárosi árszínvonal. Íme:

Természetesen fontos, hogy a fővárost ennél erősebb nagyító alatt is megvizsgáljuk, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is képesek produkálni. Az például már évek óta egyértelműen kivehető, hogy Buda és Pest viszonylatában, a Duna árban is komoly vízválasztó. Így van ez annak ellenére is, hogy Buda árszínvonalának emelkedése egyértelműen megtört és a 2022 harmadik negyedévében mért csúcs után már csökkenés figyelhető meg az átlagárakban. Mindeközben jól látható, hogy a pesti oldalon tovább emelkedik az új építésű lakóingatlanok árszínvonala. Íme

Érdekesség továbbá, hogy az elmúlt 5 évben az átlagosan majd 188 ezer forintos árdifferencia 2018 II. negyedévében volt legközelebb egymáshoz (86 762 Ft), míg 2022 negyedik negyedévében majdnem 255 ezer forintos a különbség a budai oldal javára. Ez azonban erőteljes mérséklődést jelent az előző negyedévben mért 392 ezer forintos árdifferenciához képest (a 2022 második negyedévében mért 423 ezres árdifferencia-csúcshoz képest meg pláne), melyet a budai oldal árszinvonal-lendületének megtörése magyaráz.

Két városrész mind fölött

Az igazi érdekességek persze akkor tárulnak elénk, ha a budai és a pesti oldalakat is városrészekre bontjuk. Mint az alábbi infografikánkon is látható, a budai és a pesti oldalon is 3-3 területi bontást alkalmaztunk, ezek a következők: Észak-Buda (II., III.), Közép-Buda (I., XII.), és Dél-Buda (XI., XXII.); valamint Pest belváros (V., VI., VII., VIII.), Észak-Pest (IV., XIII., XIV., XV., XVI.), és Dél-Pest (IX., X., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXIII.). Általánosságként pedig az rajzolódik ki, hogy a belsőbb városrészek áremelkedése kitart, míg a külsőbb területek árszínvonala stagnál.

A budai bontásból például egyértelműen megállapítható, hogy a trendfordulót az Észak- és Dél-budai kerületek árszínvonalának esése okozza, a Közép-Budát alkotó I. és XII. kerületek árszínvonala ugyanis tovább emelkedett 2022 utolsó negyedévében is. Hasonló trend bontakozik ki amúgy a pesti oldalon is, itt a belvárosként megjelölt kerületek árszínvonalának erőteljes erősödése követte az eddigi trendet (az utolsó negyedévben konkrétan kilőttek az árak), míg Észak- és Dél-Pest új építésú lakóingatlanjainak áremelkedése megtorpant.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Garzont és penthouse-t vesznek a gazdagok

Érdemes még megnézni a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzését is. E szerint jól láthtó, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint az a helyzet, hogy a fővárosban többnyire a legmélyebbre annak kell a zsebébe nyúlnia, aki garzont vagy méretes luxuslakást vásárolna magának.

Az viszont mindenképp érdekesség, hogy a legkisebb és legnagyobb méretkategóriákban is brutálisan kilőttek az átlagos négyzetméterárak, jelenleg egy 40 négyzetméternél kisebb lakást átlagosan 1 millió 528 ezer forintos, míg egy 101 négyzetméternél nagyobbat 1 millió 664 ezer forintos fajlagos áron vehetünk meg Budapesten.

Íme Budapest legdrágább lakásai

Szokásunkhoz híven ezútal is azzal fejezzük be elemzésünket, hogy turkálunk picit a leggazdagabbaknak szánt lakáskínálatban is. Megdöbbentő, de a legdrágább új építésű lakóingatlant jelenleg 1 545 345 000 forintért kínálják a VI. kerületi A47-ben. Ezért az összegért az Andrássy úton található luxustársasházban 5 szobát kap a vevő 323 négyzetméteren, és mindössze 32 négyzetméter erkély jár hozzá. Meglepő viszont, hogy a bő másfél milliárdot kicsengető tulajdonos az utcán parkolhat majd, ugyanis a Budapesti Lakáspiaci Riport adasora szerint nem jár parkolóhely az ingatlanhoz.

Amúgy őrület, de meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik. Az aktuális lista szerint ugyanis 32 db 500 millió forintnál drágább, 185 darab 200-500 millió forint közötti, és 1293 darab 100-200 millió forint közötti lakás vár vevőre jelenleg Budapesten. E tekintetben tehát jócskán növekedett a kínálat, az előző negyedévben ugyanis mindössze összesen 1130 db 100 milliónál drágább ingatlan kereste gazdáját, szemben a IV. negyedévben mért 1510-es darabszámmal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?