15 °C Budapest
Woman in rubber boots on a snowy and slippery road. Weather and movement.

Fájdalmas kártérítést fizethetnek a magyar háztulajok: sokan nem tudják, de ez is kötelező

2023. január 21. 11:53

Akár nagyösszegű kártérítést is fizethetünk, ha valaki a házunk előtti csúszós járdán sérül meg, sőt, komolyabb esetekben még eljárás is indulhat a tulajdonos ellen. Sokan nem tudják, de az ingatlan előtti járdaszakasz síkosságmentesítése a tulajdonos felelőssége és kötelessége, albérlet eseténpedig  a bérlőnek kell erről gondoskodni.

Komoly fennakadásokat okoz bizonyos országrészekben a havazás: a Kékestetőt és környékét például lezárták az autósok elől, Dobogókő megtelt, és a közútkezelő arra kéri az embereket, hogy kétszer gondolják meg, merre kirándulnak, meg nagy veszélyt jelenthetnek például a kidőlő fák. A Miskolc és Felsőtárkány közötti útszakaszon is teljes útzárat kellett bevezetni, mert ott is fakidőlések nehezítik a közlekedést.

De nem csak a közlekedőknek kell nagyon odafigyelni, hanem az ingatlantulajdonosoknak is: kevés háztulaj tudja ugyanis, de a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk! Albérlet esetében pedig a bérlőt terheli a felelősség. Hiszen alapvetően az önkormányzat feladata lenne a helyi közutak és közterületek fenntartása, ám a legtöbb településen, kerületben előírják, hogy az ingatlantulajdonnal rendelkezők kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

És a háztulajok jogi felelősségét is magukkal vonják a szabályok!

Ha valaki az ingatlanunk előtti, síkos járdán elesik, megsérül, meg kell téríteni a neki okozott kárt a gondatlanságunk miatt - például, ha a sérültnek a baleset miatt táppénzre kell mennie, az könnyen forintosítható kárt okoz neki. Súlyosabb esetekben gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják az ingatlan tulajdonosát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szabály alól a társasházban élők sem kivételek, és sokan tévesen gondolják, hogy a közös képviselőnek kell megoldani a csúszásmentesítést. Az minden esetben a tulajdonos felelőssége, egy társasház albetéteseit lényegében ugyanúgy kezelik, mint egy önálló családi ház tulajdonosát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?