-1 °C Budapest
High Angle View of Solar power plant engineers and examining photovoltaic panels

Itt a friss rangsor: ezek az országok Európa valódi napenergia-nagyhatalmai

2022. november 10. 10:14

Egyre több helyen figyelhetünk fel Európában a napelemek növekvő számára, ennek oka, hogy 2035-re a napenergia-felhasználásnak a kilencszeresére kell nőnie ahhoz, hogy a kontinens a Párizsi Egyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos felmelegedést tartani tudja 

A Nyugat-Európai ország 2030-ra 80 százalékos megújuló részarányt kíván elérni, míg más országok, köztük Ausztria, Dánia és Hollandia az évtized végére 100 százalékos megújuló energiafelhasználást céloznak meg.

Azt, hogy mely európai országok járnak élen napenergiai törekvésben, nem egyszerű meghatározni, ugyanis számos különböző mérőszám alapján lehet megítélni a sikert.

Ha a napenergia által termelt villamos energia arányát nézzük az energiamixben, Hollandia, Németország és Spanyolország áll az élen, 23 százalékos, 19 százalékos, illetve 17 százalékos aránnyal 2022 nyarán. Görögország szintén előkelő helyet foglal el a rangsorban, és nemrég, ha csak 5 órán keresztül is, de el tudta érni, hogy villamos energiájának 100 százalékát megújuló energiaforrásokból termelje - számol be a 24.hu az Euronews alapján.

Gyors fejlődés figyelhető meg Lengyelországban is, amely 2018 óta 26-szorosára növelte a napenergia-termelését, de emellett Finnországon és Magyarországon is komoly ütemben terjed a megújuló energiák használata.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?