12 °C Budapest
Photovoltaic skilled worker wiring solar panels on the roof

Egyre dagad a napelembotrány Magyarországon: ezzel járt pórul rengeteg magyar rezsikalandor

2022. október 20. 09:52

Miközben a napelemes rendszerre pályázók csalódottak és sorra mondják vissza pályázataikat, addig mások az utolsó pillanatokat is kihasználják, hogy még be tudják adni csatlakozási igényeiket, mielőtt ellehetetlenítik a hálózathoz való csatlakozásukat – írja piaci elemzésében a hvg.

Értelmetlenné válnak a napelemes beruházások”– figyelmeztetett több napelemes cégeket tömörítő szervezet is a kormány múlt csütörtöki bejelentését követően, aminek lényege, hogy azok, akik “ezután” – egy közelebbről egyelőre meg nem határozott időpontot követően – adnák be a napelemes rendszerek hálózati csatlakozási igényét, ideiglenesen – bár pontosan azt sem tudni meddig – már nem tehetik meg – emlékezetet a lap.

A cikk napelemes pályázatokkal foglalkozó szakértőket is megszólaltak, egyik szerint jelenleg égnek a vonalak, náluk most 30–40 százaléknál tart azoknak az aránya, akik inkább elállnak a tervezett beruházástól, de arra számít, hogy ez végül 60–70 százalék is lehet. Érdemes persze megjegyezni, hogy mindezt azokra a személyekre értette az ügyvezető, akik az állami napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat keretein belül szerettek volna saját napelemes rendszert kiépíteni, és a fűtésüket hőszivattyúsra alakítani. Akiknek ugyanis volt saját tőkéjük, azok már a rezsiemelés biztossá válásakor elárasztották a piacot. A lap például tud olyan cégről, amely az igények százszorosára növekedéséről számolt be, és belátható időn belül még előzetes ajánlatot sem volt képes adni az újabb érdeklődőknek.

A lapnak megszólaló szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy jelenleg a kifizetések is állnak a kormány részéről, sőt saját ügyfélköréből azt tapasztalja, hogy rengetegen még csak olyan levelet sem kaptak, hogy befogadták-e pályázatuk vagy sem. A problémát tetézi, hogy ahol már megindulhatnának a munkálatok, ott a kivitelező előlegszámláira nem érkezik teljesítés, szóval a munka áll.

Mindezeken felül érdemes azzal is számolni, hogy a pályázatíró cég vezetője szerint sok pályázni szándékozót riasztott el az is, hogy az eszközök nagyfokú drágulása miatt a százszázalékos állami támogatás valójában mostanra körülbelül 70 százalékosra olvadt. Aki nem rendelkezik a pályázati összeg legalább 30 százalékát kitevő önerővel, annak ők maguk sem tanácsolják jó szívvel, hogy belevágjanak, hiszen a pályázat tavalyi első kiírásakor meghatározott árak már messze nem fedezik a rendszer kiépítésének valós költségeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem