19 °C Budapest
Drone photo of Csacs district on a foggy autumn morning in City Zalaegerszeg, Hungary

Itt vásárolnak most ingatlant az élelmesek: rövid időn belül nagyot nőhet az ilyen házak értéke

2022. szeptember 7. 17:31

Hazánk kereslet által vezérelt ingatlanpiacának egészére igaz, hogy miközben brutális az áremelkedés, ugyanakkor területenként látványosan eltérő mértékű a drágulás. Záródik az olló a korábban leszakadt települések és a frekventált városok lakáspiaca között, ezért rövid távon megéri befektetési céllal vásárolni azokon a helyeken, ahol országos szinten még alacsonynak mondhatók a négyzetméterárak. 

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa viszont rámutatott, hogy ezeknek az ingatlanoknak az értékállósága hosszú távon már kérdéses.

Jelentős a különbség egy-egy adott város ingatlanpiacán, ha az átlagárakat és az éves átlag négyzetméterár-emelkedést hasonlítjuk össze. Erre tökéletes példa a Nógrád megyei Salgótarján esete, amely ugyan a megyeszékhelyek közül továbbra is a legolcsóbb, mégis itt drágultak az ingatlanok leginkább. Egy használt lakás átlagos ára csak 10 millió forint volt 2021-ben a városban, ugyanakkor 19,9 százalékos átlagár-növekedés következett itt be egy év alatt.

Gadanecz Zoltán szerint mivel az ingatlanpiacon évek óta tart a drágulás és az nem szegmentált, tehát az ország egészén érezhető, így érthető, hogy a deprimált térségekben emelkednek százalékosan nagyobbat az árak. „Az árnövekedés mindenhol tetten érhető, másként túl nagyra nyílna a szakadék a frekventált helyeken és a lokálisan kevésbé szerencsés részeken lévő ingatlanok között. Ilyen mértékű torzítás nem alakul ki a piacon, vagyis záródnia kell annak a bizonyos ollónak, ez a folyamat zajlik. Még a pár száz fős falvakban is megfigyelhető, ahol korábban 1-2 millió forintért lehetett venni régebbi, rossz állapotú házat, már nincs ilyen lehetőség, igazodnak az irányárak a piaci trendekhez” – mutatott rá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

„Mindez attól függ, hogy mi lesz a sorsa az adott településnek vagy régiónak. A választ az adhatja meg erre, hogy hosszú távon a beruházások, a munkalehetőségek, a végrehajtott fejlesztések, hogyan hatnak majd az árakra, lesz-e fizetőképes kereslet” – tette hozzá Gadanecz Zoltán. A szakértő megemlítette, hogy például Nagykanizsa külterületi részein a nagyobb telkeknek három év alatt akár meg is négyszereződhetett az ára. Mint mondta, egy ingatlan, amit valaki pár esztendővel ezelőtt 2 millió forintért vett meg, most 8 milliót is érhet, ugyanakkor, ha a tulajdonos bemegy a városba, 30 millió forint alatt nem talál házat. Így ugyan a pénze többet ér, de nagyobb ingatlanra nem tudja váltani még akkor sem, ha nincs akkora differencia a két ingatlan között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?