16 °C Budapest
Abandoned worn house in a village. country hungary town ruined

Éppen a leszegényebbeket húzza még lejjebb a rezsispirál: van kiút a lakhatási krízisből?

2022. július 22. 11:02

A fosszilis energiaforrások korlátozottan állnak rendelkezésre – el kell kezdenünk leválni róluk. Ez nem egyszerű folyamat sem a gazdaság, sem a társadalom számára. Csak úgy tehető fájdalommentesebbé, ha a folyamatok előre megtervezettek, transzparensek, és az állam valóban segít felkészülni az átállásra - írta az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közös sajtóközleményében. A bizonytalanság  ellen egyetlen módon védekezhetünk. Energiahatékonysági beruházásokra épülő tudatos fogyasztással - javasolják.

A rezsicsökkentés az eddig ismert formájában elfedte a valódi világpiaci eseményeket - közölték.

Kiszámítható, hosszútávú, átlátható energetikai támogatási rendszerre van szükség, amelyből megvalósulhat az energiapazarló, elavult lakóépületek energetikai felújítása. A lakosság nagy része önerőből nem képes ezekre beruházásigényes intézkedésekre: komplex finanszírozási konstrukciókra és szakmai segítségnyújtásra van szükségük

- írja a közlemény.

Magyarországon a legrosszabb állapotú lakóépületek többségében alacsony jövedelmű emberek élnek, akik hiába költik jövedelmük aránytalanul nagy részét rezsiszámláik kifizetésére, így sem tudnak komfortos, egészséges lakókörülményeket teremteni maguknak.

Ezeknek a háztartásoknak a kiemelt kezelése, számukra külön enyhítések és 90-100%-os felújítási támogatások szükségesek. Eddig szinte kizárólag a magasabb jövedelműek számára volt elérhető a felújítás - írja a közlemény.

Az energetikai felújításokra felhasználható CSOK támogatások összértékét meg kell duplázni - javasolják. Az építőipari  kivitelezési árak 3 év alatt kétszeresére emelkedtek. Az alapanyagárak 3 éve még reálisan érdemi mélyfelújításokat (szigetelést, energetikai felújításokat) tettek lehetővé. Az eredeti támogatási összegek ma azonban csak az eredetei tervek 50-60 %-ának megvalósítására elegendők - emelik ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemzeti Energiahatékonysági Alap

A kormánynak legalább 10 évvel ezelőtt el kellett volna kezdenie a lakossági energetikai felújítások támogatását - írják. Tekintettel a megtakarítások nemzetstratégiai jelentőségére, mára elengedhetetlenné vált, hogy - az Európai Unió társfinanszírozásával - létrehozza a Nemzeti Energiahatékonysági Alapot, amely egyszerre szolgálja a garanciális és megtakarítási alapelvek érvényesülését és a felújításban résztvevő érintetteket (finanszírozók, felújítók, lakáspiac szereplői). A kormány végre építse ki és tartsa karban a középületi és lakossági energetikai tanúsítványok rendszerét, amelyre valós megtakarítási rendszer épül - javasolják.

Egyénileg mit tehetünk...?

A jövőben a lakossági tarifákat minden 3 hónapban felülvizsgálják. A bizonytalanság  ellen egyetlen módon védekezhetünk. Energiahatékonysági beruházásokra épülő tudatos fogyasztással. Stabil pont, és ezért üdvözöljük a  tarifarendszer B Geo és H árszabásra vonatkozó  kitételeit, azonban hiányoljuk a csak villamosenergiával fűtő, a földgázt tudatosan kiváltó lakossági fogyasztók megemelt rezsivédett díjszabását.

Jelenleg a magyarok háromnegyede tervezés nélkül, részleges energetikai felújításokba vág csak bele, amelyek fele így nem jár érdemi energiamegtakarítással; ehelyett kedvezőtlen megoldások valósulnak meg, évtizedekre belakatolva az adott ingatlan energiahatékonysági potenciálját (lock-in hatás). A szomszéd és a barátok által bevált megoldások nem biztos, hogy másoknál is ugyan azt az eredményt adják: minden eset egyedi, ezért feltétlenül szükséges energetikus szakértő bevonása a felújítások megtervezésébe. Az épülethasználóktól ugyanis jelentős mértékben függ a fogyasztás a felújítás előtt és után is.

Az államnak hatalmas felelőssége, hogy ebben a mozgalmas szituációban megfelelő mederbe terelje az energetikai felújításokat: a felújítási támogatási rendszernek világos, konkrét energetikai elvárások mentén, szakember által megtervezett, tehát mélyfelújítási tervvel rendelkező pályázatokat kell támogatnia, akár szakaszos megvalósítás formájában - közölte az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem