25 °C Budapest
Two grilled chicken legs, green onion, dill and lime on wooden board viewed from above.  Outdoor weekend party  snack

Ennyiből jön ki 2022-ben egy középkori luxusvacsora: mutatjuk a meglepő recepteket

2022. január 28. 08:12

A HelloVidék ez alkalommal Mátyás király fejedelmi lakomáit, sültjeit és leginkább mártásait idézi meg, amelyeknek elkészítési módjai, alapanyagai ma is elképesztőek.

A népszerű gyorsételek, ötperces vacsorák helyett most valami egészen másról lesz szó. Monumentális, arisztokratikus, gazdag és hedonista lakomákról, amelyek többségében a királyi asztalokat díszítették. Arra gondoltam, menjünk is vissza az időben egészen a 15. századig, Mátyás király korába, hiszen több feljegyzés, recept és legenda maradt fenn az ő híres vigasságairól, lakomáiról, vacsoráiról. Nem arra gondolok, hogy ezentúl így főzzünk, de bátran próbáljuk ki egy-egy fogását, illesszük be az étkezéseinkbe, mert az egyszerű sült húsokból is fejedelmi fogást varázsol.

Mátyás király mellett felesége Aragóniai Beatrix volt az, akinek egészen sok mindent köszönhetünk a mai magyar gasztronómiában is, pedig róla kevésbé szól a fáma. A gasztronómia olyannyira fontos volt mindkettőjüknek, hogy egyfajta játszmaként és rituáléként tartották számon. Azt is pletykálják, hogy a király azért is választott nápolyi királynőt magának, mert igen szerette Itália jó borait, ételeit és egyáltalán a reneszánsz bölcsőjének számító országot. Beatrix érkezésével pedig szakácsok is jöttek a királyi udvarba, hogy a legjobb fogásokat, módszereiket a királynénak továbbra is szolgáltassák. Mindketten készültek az ünnepi lakomákra, azt mondják, a konyhában is gyakran megfordultak, és partnerei voltak egymás minden merész ötletének.

Jellemző volt, hogy a lakomákon rengeteg halat készítettek, úgy, mint a menyhal, angolna, csuka, pisztráng, de különlegességekből sem volt hiány, mint például a hízott és töltött pávahús. Igen gazdag fűszerhasználatuk is volt, minden esetben használták a fokhagymát, a sáfrányt, a fahéjat, a gyömbért és az ánizst. Ebből adódóan igen ízes ételek születtek, amit az egész királyi udvar és az ideérkező uralkodók nagyon szerettek. A fennmaradó receptekből ítélve úgy tűnik, hogy Beatrix királynőnek birtokában volt a világ első, nyomtatott szakácskönyve is, amiből ihletet meríthetett. A de Honesta Voluptate-t 1474 körül írta Bartolomeo Sacchi, és a királyi pár lakodalmára is készültek ebből receptek.

További részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?