17 °C Budapest
Kiderült a nagy WC tisztító-titok: ezzel nagyon óvatosan kell bánni

Kiderült a nagy WC tisztító-titok: ezzel nagyon óvatosan kell bánni

2021. október 7. 16:35

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az ÖkoTakarítás hónap alatt a zöldülni vágyó fogyasztókkal együtt bebizonyítja, hogy nem kizárólag erős vegyszerekkel lehetnek otthonaink higiénikusak és biztonságosak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 öko és hétköznapi, savas WC tisztító gélt tesztelt laboratóriumban, ahol olyan szempontokat is vizsgáltak, hogy mitől hatékonyak a termékek, illetve hogy lehet-e környezetbarát és hatékony egy WC tisztító.

A savas és lúgos kémhatású tisztítószerek közül most a savas tisztítószereket vizsgálták, ugyanis ezek különösen alkalmasak vízkő és húgykő eltávolítására. A tesztelés során az EU EcoLabel által előírt protokollt alkalmazták.

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak. A WC tisztítók esetében is találunk bőven hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével ellátott termékeket.

Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. A tesztelt termékek közül az első öt helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével, vagyis nem kell lemondjunk a hatékonyságról sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Melyik a legjobb?

A vízkő eltávolításához savra van szükség, ez alapján az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolása alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek. A citromsav az egyetlen sav, amelyhez nem köthető semmilyen kockázat. Több termék tartalmaz sósavat, amely bár oldja a vízkövet, ez durva környezet- és egészségkárosító hatással rendelkezik. A hangyasav tartalmú termékeket is fenntartással kezeli a kutatás, ugyanis belélegezve károsíthatja a szerveket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azok közül a termékek közül, amelyekben csak citromsav található, azt tapasztalták felmérést készítő szakemberek, hogy érdemes a sajátmárkás termékeket is megismerni, hiszen közöttük is találhatunk hatékony, pénztárcabarát alternatívákat. A biztonsági adatlapjuk alapján a Domestos Professional Eco, a Seventh Generation de a Denkmit nature is csak citromsavat tartalmaz.

A vízkőoldás hatékonyságán túl tesztelték még például a termékek porcelánfelületre gyakorolt hatását és a hőstabilitást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm