5 °C Budapest
Kiderült a nagy WC tisztító-titok: ezzel nagyon óvatosan kell bánni

Kiderült a nagy WC tisztító-titok: ezzel nagyon óvatosan kell bánni

2021. október 7. 16:35

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az ÖkoTakarítás hónap alatt a zöldülni vágyó fogyasztókkal együtt bebizonyítja, hogy nem kizárólag erős vegyszerekkel lehetnek otthonaink higiénikusak és biztonságosak. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 öko és hétköznapi, savas WC tisztító gélt tesztelt laboratóriumban, ahol olyan szempontokat is vizsgáltak, hogy mitől hatékonyak a termékek, illetve hogy lehet-e környezetbarát és hatékony egy WC tisztító.

A savas és lúgos kémhatású tisztítószerek közül most a savas tisztítószereket vizsgálták, ugyanis ezek különösen alkalmasak vízkő és húgykő eltávolítására. A tesztelés során az EU EcoLabel által előírt protokollt alkalmazták.

Környezetbarátnak akkor mondhatunk egy háztartási tisztítószert, ha az összetevői sem rövid-, sem hosszútávon nem okoznak kárt a környezetben és ha a természetbe – a WC tisztítók esetében a szennyvízbe – jutnak, ott nem halmozódnak fel, hanem lebomlanak. A WC tisztítók esetében is találunk bőven hiteles, harmadik fél által minősített ökocímkével ellátott termékeket.

Az EU ökocímkét (EU Ecolabel) azok a termékek kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké. A tesztelt termékek közül az első öt helyen végzettből három is rendelkezik ilyen címkével, vagyis nem kell lemondjunk a hatékonyságról sem, ha környezetbarát terméket vásárolunk.

Melyik a legjobb?

A vízkő eltávolításához savra van szükség, ez alapján az Európai Vegyi Ügynökség (ECHA) adatbázisának veszélyességi besorolása alapján három különböző savtípust tartalmaznak a tesztelt termékek. A citromsav az egyetlen sav, amelyhez nem köthető semmilyen kockázat. Több termék tartalmaz sósavat, amely bár oldja a vízkövet, ez durva környezet- és egészségkárosító hatással rendelkezik. A hangyasav tartalmú termékeket is fenntartással kezeli a kutatás, ugyanis belélegezve károsíthatja a szerveket.

Azok közül a termékek közül, amelyekben csak citromsav található, azt tapasztalták felmérést készítő szakemberek, hogy érdemes a sajátmárkás termékeket is megismerni, hiszen közöttük is találhatunk hatékony, pénztárcabarát alternatívákat. A biztonsági adatlapjuk alapján a Domestos Professional Eco, a Seventh Generation de a Denkmit nature is csak citromsavat tartalmaz.

A vízkőoldás hatékonyságán túl tesztelték még például a termékek porcelánfelületre gyakorolt hatását és a hőstabilitást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06