12 °C Budapest
Aerial view Eger, Hungarian Country town with flats build against a hill

Nem csak Budapesten pörög az ingatlanpiac: ezek az észak-magyarországi városok a legfelkapottabbak

2021. július 2. 19:32

Az Észak-Magyarországi régió három megyei jogú városa Miskolc, Eger Salgótarján alkotta trió a 2020-as előzetes adatok szerint is megingathatatlanul vezeti a régió lakáspiaci adás-vételi rangsorát, derült ki egy friss, szakértői összesítéséből. A térség megyei jogú városaiban a téglalakásokért 2 százalékkal kértek többet, míg a panel és családi házak ára majdnem 7 százalékot emelkedett. Eger a legdrágább, 300 ezer forintra nőtt a téglalakások négyzetméterára.

Észak-Magyarországon is pörög a lakáspiac, a KSH által közzétett 2019-es végleges és a 2020-as előzetes adatok alapján is Miskolcon, Egerben és Salgótarjánban köttetett a legtöbb tranzakció a régióban. A három város közül Miskolc emelkedik ki, ahol 2019-ben 2948 tranzakció történt. A tavalyi előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy 2020-ban a számok ettől kismértékben elmaradtak a településen, de a tranzakció számok tekintetében továbbra is Miskolc az első a régióban - írja közleményében az Otthon Centrum.

A középkori végvári harcok emlékét őrző, gyönyörű barokk belvárosával a hazai turizmus egyik fontos desztinációjaként ismert Egerben 2019-ben 1059, míg a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban 689 adásvételt regisztrált a KSH. Az előzetesen közzétett adatok alapján a 2020-as érték is ekörül alakul majd, vagyis a pandémiával terhelt előző év sem hozott visszaesést a piacon. Az 5 ezer főnél nagyobb Észak-magyarországi települések esetében népesség arányosan is Salgótarján és Eger vezeti az adás-vételek számát 2019-ben 20,7 és 20,2 ezrelékkel. Ugyanakkor az 1000-5000 fős települések között a hatvani járásban található Petőfibánya emelkedett ki ezer lakosra vetített 32 ezrelékkel, ami annyit tesz, hogy 1000 lakosonként 32 adás-vétel történt a településen.

Ugyanakkor figyelmeztető, az a jövő ingatlanpiaci folyamatait befolyásoló demográfiai fejlemény, miszerint a régió szinte minden járását negatív vándorlási mérleg jellemzi. Ennek értéke általában a régió keleti felében a legrosszabb: a Sárospataki, Sátoraljaújhelyi, Gönci járásokban 2017-2019 közötti időszakban a vándorlási mérleg összege népesség arányosan -40 ezrelék alatt volt, vagyis ezer lakosonként ennyivel csökkent a népesség a vándorlás következtében az utolsó három évben. Számottevő vándorlási nyereség csak a Rétsági járásban volt, ahol három év alatt ezer lakosra vetítve 31 ezreléket mutatott a statisztika.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, 2020-ban a Covid hatására megtorpantak az árak, azonban idén már újra kismértékű emelkedés mérhető a piacon. „A megyei jogú városokban a téglalakásokért 2 százalékkal kértek többet, míg a panel és családi házak 6,5-6,8 százalékkal magasabb áron keltek el idén az Otthon Centrum hálózat értékesítési statisztikái alapján” – ismertette a vásárlókat érintő egyik legfontosabb adatot az elemzési vezető.

Elmondta, Eger a legdrágább, Miskolc kicsivel olcsóbb, míg Salgótarján nagyon lemaradt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egerben a téglalakások négyzetméterára 300 ezer forint feletti, a paneleké kicsivel ez alatti, a családi házak ára pedig 250 ezer forint körül alakult az utóbbi hónapokban. Miskolcon a lakások jellemzően 250 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, a tégla építésűek itt is valamivel magasabb, a panelek kicsit alacsonyabb fajlagos áron futnak, míg a használt családi házak négyzetmétere átlagosan 200 ezer forintot értek. Ezzel szemben Salgótarjánban 100 ezer forint körüli fajlagos áron cseréltek tulajdonost a használt ingatlanok, a lakások itt is kicsivel magasabb, a házak kicsivel alacsonyabb fajlagos árszint mellett voltak megvásárolhatóak.

A felmérés szerint Egerben 10 projektben 220, míg Miskolcon 9 projektben 500 lakás épül, míg Salgótarjánban egy projekt sem indult. A kínálati árak Miskolcon kicsivel átlag felettiek (695 ezer forint/m2), Egerben kicsivel a középérték alattiak (615 ezer Ft/m2).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem