Mom at work with her laptop while her daughter is painting with watercolors on paper next to her

300 ezer magyar család táncol a szakadék szélén: brutális csapást szenvedtek el a világjárványtól

2021. június 3. 13:59

Óriási különbségek vannak az Európai Unióban az egyszülős családok arányait tekintve. Svédországban például 10-ből majd minden 4. család ilyen, miközben a lista másik végén lévő Horvátországban a gyermekes családok közül csupán 5 (!) százaléknyi olyan, ahol egy szülő neveli a gyereket vagy gyerekeket. Magyarország az EU-s lista középmezőnyében helyezkedik el, de még ez is azt jelenti, hogy a koronavírus-világjárvány legnehezebb időszakaiban körülbelül 300 000 magyar család élete nehezedett meg eddig soha nem látott mértékben.

Az elmúlt egy év a pandémia miatt számos dolgozó szülőnek jelentett eddig még soha nem látott kihívást. A munkát és a magánéletet nehéz volt összeegyeztetni, sok szülő ragadt home office-ban, miközben a gyerekek is digitálisan tanultak. A kialakult helyzet pedig még felfokozottabb volt azoknál a családoknál, ahol csupán egy szülő neveli gyereket/gyerekeket.

2020-ban pedig bőven akadtak ilyen családok: az EU-ban összesen 195,4 millió háztartás van, aminek csaknem egyharmadában (29%) van gyermek is. Ezeknek a gyermekes háztartásoknak pedig körülbelül 7 százaléka (7,8 millió háztartás) olyan, amiben a szülő egyedülálló - derült ki az Eurostat friss kiadványából.

Jelentős eltérés az egyszülős háztartások számában

A statisztikákból jól látszik az is, hogy az Európai Unióban jelentős eltérések mutatkoznak az egyszülős családok arányát illetően. Ahogy a statisztikákból látszik, magasan Svédországban van a legtöbb olyan gyermekes család, ahol már csak egyetlen szülő neveli a gyerekeket. Ott, az összes gyermekes család 34 százaléka ilyen. Szintén nagyon magas az arány Dániában (29%) és Észtországban (28%) is, ahogy a Baltikum másik két országában, Lettországban és Litvániában is (25-25%).

Ezzel kontrasztban, Horvátországban például csupán a gyermekes családok 5 százaléka volt olyan, ahol egy szülő nevelte e gyereket/gyerekeket. Ez majd a heted annak, mint amit Svédországban tapasztalni. Hasonlóan kevés egyszülős család volt még Romániában (7%) és Finnországban (8%) is. Ahogy az ilyen családok aránya nem érte el a 10 százalékot (9%) még Görögországban, Szlovákiában, Máltán, Lengyelországban, Spanyolországban és Szlovéniában sem.

Ahogy az európai adatokból látszik, Magyarország az egyszülős családokat tekintve a középmezőnyben helyezkedik el. A gyermekes családokon belül idehaza az egyszülősök aránya 12 százalékon látszik állandósulni az elmúlt években. Ez pedig a gyakorlatban annyit jelent, hogy idehaza a közel 2,7 milliós családháztartásból

mintegy 324 000 számít egyszülősnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Körülbelül ennyi családnak volt tehát kiemelten nehéz a pandémiás időszak, amiről egyébként még március Nagy Anna, az Egyszülős Központ elnöke úgy nyilatkozott:

az egyszülős családok helyzete jóval nehezebb, ezért a központ tartós élelmiszerekkel, tanszerekkel és laptopokkal is segíti a családokat.

Mindezt azzal kapcsolatban hangoztatta, hogy a járvány lezárásokkal teli időszakában a központ felé jóval több segítségkérés érkezett, mint a korábbi időkben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?