11 °C Budapest

Rengeteg településen kaphatnak havi 40 ezret most a magyar családok: térképen a lista

2020. augusztus 18. 11:01

Tavaly nyáron indult el az a pályázat, amely a kisgyermeket nevelő szülőket kívánja támogatni a munkaerőpiacra való visszatérésben. Ennek gyakran az az akadálya, hogy a család lakóhelyén nincs elég állami bölcsődei férőhely, így nem megoldható a gyermekfelügyelet, amíg a szülő dolgozik, a magánbölcsődék magas havi díjait pedig kevés család tudja megfizetni. Arról viszont kevesen tudnak, hogy akár havi 40 ezer forint is járhat olyan esetben a munkába álló szülőnek, ha nem tudja állami bölcsődébe beíratni gyermekét, csak magánintézménybe, hogy visszatérjen dolgozni. Szeptemberhez közeledve egyre jobban telnek a helyek a magánbölcsődékben is, ezért érdemes átgondolni: ha az állam átvállalja a magánbölcsődei havi díj költségeinek egy részét, vagy egészét, akkor visszatérnek-e a munkába. Mutatjuk, hogy kik, mely településeken és hogyan igényelhetik a bölcsődei támogatást.

Már májusban úgy látszott, hogy egyre inkább kezdenek megtelni a bölcsődék. Akkor Péntek Ágnes, a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnöke arról beszélt, hogy a kistelepüléseken egyelőre nehezebb tartani az előírt 5 fős csoportlétszámot, de a nagyobb városokban, ahol több bölcsőde van, még képesek kezelni a helyzetet. Tavaly szeptember 1-jére már szinte teljesen beteltek a bölcsődei férőhelyek, és idén a szűkebb keretek miatt hasonló helyzet valószínű, még ha rengeteg szülő dönt is úgy, hogy nem íratja bölcsődébe gyermekét, amíg a járvány tart.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke tavaly úgy nyilatkozott, hogy főként Pest megyében és Budapesten kell nagyon sokat várni, hogy a gyermek bekerülhessen az intézményekbe. Szerinte nem eltúlzott azt állítani, hogy már a várandós anya megpróbálja beíratni meg nem született gyerekét a bölcsődébe, mert a várólista egy év is lehet kerülettől, településtől függően.

Az viszont igaz, hogy a bölcsődei helyhiányt enyhítheti idén a férőhelybővítés: míg 2018-ban összesen 47 169 férőhely állt rendelkezésre a különböző bölcsődei ellátási formákban a gyermekek fogadására, addig 2019-ben 48 702 - derül ki a KSH adataiból. Az elmúlt egy év során az összes ellátási formában együttvéve 1533 férőhely-növekedés mutatkozott, a legdinamikusabb bővülés (997) az úgynevezett mini bölcsődék férőhelyszámában következett be.

Így elméletileg könyebben indulhatott volna az év a családoknak, azonban a járvány közbeszólt, és most még kérdés, hogyan indulhat az év a bölcsis korú gyermeket nevelő családok számára. Az bizonyos, hogy a férőhiány nem oldódott meg egyelőre, és tudható, hogy a 2018/2019-es nevelési évben új felvétellel országosan több mint 33 ezer gyermek került bölcsődei intézménybe, férőhely hiányában pedig 3825 gyermeket utasítottak el.

A kisebb településeken élők számára a legnagyobb gond, hogyha a település egyetlen bölcsődéjében nem juthatnak ellátáshoz, hiszen gyakran nem alternatíva, hogy "egy távolabbi bölcsit" keressenek, mert az akár 20-30 km-re is lehet. Sok esetben ilyenkor csak a magánbölcsőde lehet megoldás, azonban a vidéki bölcsődékben sem ritka, hogy 50 000 forintnál is többe kerül a havi ellátás. Ez pedig rengeteg család számára túl nagy kiadást jelent, így viszont a kisgyermeket nevelő szülőknek korlátozottak a lehetőségei a munkaerőpiacra való visszatárásben.

Akár havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatás? Ez nem csak mese!

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez egyik legfontosabb kitétel: a támogatás csak akkor jár, ha állami bölcsődébe nem tudják beíratni a gyermeket. Ehhez jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben! Ugyanis

vannak olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben.

Csak meg kell igényelni. A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Az alábbi térképen megmutatjuk az összes települést, amelyen a támogatás külön igazolás nélkül kérelmezhető:

Nagyon fontos!Ez nem azt jelenti, hogy akinek a települése nincs a listában, az nem pályázhat. Amennyiben van elutasító határozata az önkormányzattól az állami ellátás igénybevételéről, és magánbölcsibe kell íratnia a gyermeket, akkor ugyanúgy jogosult lehet a támogatásra, akkor is, ha a lakóhelye nincs a fenti településlistában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kik és hogyan igényelhetik?

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Fontos kiemelni továbbá, hogy a

havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg.

Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható. A támogatási kérelmeket 2019. július 31-től fogadták be, és legkésőbb 2021. december 31-ig - vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) - lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ). Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

  • legyen ügyfélkapu regisztrációja
  • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt)

Legfontosabb tudnivalók:

  • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybevett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
  • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
  • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet
A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.

Pályázat száma, elnevezése GINOP-5.3.11-18 - Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása, amely a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül nyújtható be. A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbi adatokra, dokumentumokra lesz még szükség:

  • Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
  • Első kifizetési kérelem esetén a munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről - másolatát csatolni kell a kérelemhez.
  • A bölcsődei térítési díjról szóló számla - másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.

Fontos, hogy legelőször, amikor a szülő pályázik, a támogatási kérelmet még az előtt kell benyújtani, hogy már aktívan dolgozna! Az Államkincstár tájékoztatója itt érhető el. (A nem elektronikus dokumentumok esetén azok szkennelt (vagy fényképezett) képét kell feltölteni. Elfogadott formátumok: bmp, png, jpg, pdf, docx, xlsx, doc, xls.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem