5 °C Budapest
Nyakunkon a klímakatasztrófa: már csak ez segíthet?

Nyakunkon a klímakatasztrófa: már csak ez segíthet?

2020. február 6. 08:15

Európa-szerte nő az olyan kezdeményezések száma, amelyek helyi élelmiszer rendszerek létrehozására alakultak: a résztvevők vetőmagokat cserélnek, javítják a talaj egészségét, támogatják a helyi termelést és élelmiszer hálózatokat alakítanak ki. Az önkormányzatoknak nagyon fontos szerepe lehet abban, hogy ez a fajta agroökológiai szemlélet a jelenleginél szélesebb körben elterjedjen - számol be a HelloVidék.

Az agroökológia, mint társadalmi és politikai mozgalom azt célozza, hogy az emberek, közösségek és a társadalmak miképpen tudnak hozzájárulni egy fenntartható, tisztességes élelmiszer modell kiépítéséhez azon keresztül, hogy mit vásárolnak, de azáltal is, hogy miképpen szerzik be az élelmet illetve annak elosztását miképpen szervezik meg. Az agroökológia nemzetközi mozgalom, amiben számos önkormányzat vesz részt a világ minden táján a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Ahhoz, hogy a jelenlegi élelmiszer-ellátó rendszerünkről áttérjünk az agroökológiai megközelítésre, ahhoz európai, országos és helyi szinten is változtatni kell. Egy kistelepülésen meghatározó lehet a falut irányító polgármester személye és a képviselő-testület is. Kedvező helyzetben van e tekintetben a Pest megyei Kóspallag, a falu októberben megválasztott új polgármestere az ELTE humánökológia, valamint a BCE regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakán is tanult. Arról nem is beszélve, hogy van mire építenie, hiszen a település korábban is fogékony volt az efféle szemléletre.

Ha érdekel a téma, a teljes cikket megtalálod a HelloVidék oldalán. KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06