2 °C Budapest

Így néz ki Magyarország legmodernebb társasháza - exkluzív fotók

2014. január 28. 12:03

Várhatóan 2014 nyarán adják át Magyarország első 100 lakásos passzív társasházát Budapest XIII. kerületében - értesült a Pénzcentrum.hu a szerkezetkész épület mai napon tartott bokrétaünnepségén. A lakásokra, mint például az eseményen bemutatott 60 négyzetméteres, félkész mintalakásra vonatkozó bérleti feltételekről február 13-án dönt a kerületi vezetés, s várhatóan február végén írják ki az első szociális bérlakás-pályázatokat.

Utolsó szakaszához érkezett Magyarország első 100 lakásos passzív társasházának kivitelezése. Várhatóan a nyár folyamán adják át a jelenleg szerkezetkész épületet, amely a környező országokban mindenképp kuriózumnak számít. Nagy Csaba, a ház terveit jegyző Archikon Kft. ügyvezetője szerint ilyen léptékű passzívház hazánk környezetében kizárólag Ausztriában található. Tolnai Tibor, a generál kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: az építés sikere megmozdíthatja a hazánkban jelenleg vegetáló lakáspiacot, s ezen keresztül az építőipart is.

A képen (balról jobbra): Szanyi Tibor (országgyűlési képviselő, XIII. kerület); Hiszékeny Dezső (alpolgármester, XIII. kerület); Nagy Csaba (Archikon Kft.); Tolnai Tibor (Magyar Építő Zrt.); Tóth József (polgármester, XIII. kerület)

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt 4 402 négyzetméter nagyságú építési telken zártsorú beépítési móddal, 14,4 méter építmény magassággal épült meg a három tömbből álló épületegyüttes, mely mind a Jász utca, mind a Zsinór utca felől rendelkezik majd személybejárattal. A három épülettömbben három méretkategória szerint oszlanak el a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak (a képekenlátható félkész mintalakás a 60 négyzetméteres kategória - a szerk.), míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kapnak helyet. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 ezer forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

A várospolitiaki, s ingatlanfejlesztési szempontból is kihívást jelentő projekt a XIII. kerület lassan egy évtizede tartó szociális bérlakásprogramjának legújabb eleme. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, így tulajdonosa, üzemeltetője, és használója is a kerület lesz. Értesüléseink szerint ugyanakkor 100 millió forintos csúszásban van a kerület - a mai napon kiadott sajtóanyag szerint ugyanis 2,3 milliárd forintot emészt fel a beruházás, míg korábban 2 milliárd 194 millió 173 ezer forintos bekerülési költséget vetítettek előre.

A szociális bérlakásokat - a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva - pályázat útján ítélik majd oda a XIII. kerületi, szociálisan rászoruló lakosoknak. A lakásokra vonatkozó bérleti feltételekről február 13-án dönt a kerületi vezetés, s várhatóan február végén írják ki az első szociális bérlakás-pályázatokat. A várható bérleti díjakat a kerület már elfogadott lakbérrendelete szerint határozzák majd meg, de figyelembe veszik a minimális fenntartási költségeket (rezsi) is. Az első lakók várhatóan a nyár vége felé költözhetnek majd be új otthonaikba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Fotók: Varga Éva

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm