15 °C Budapest

Olcsóbb lehet az áram júniustól

2012. május 21. 09:03

Júniusban belépne a villamos energia magyarországi lakossági piacára a csehországi tulajdonú Energetikai Központ Zrt. Az engedélye és üzletszabályzata már megvan, de még számos feladatot kell megoldania, hogy kereskedésbe foghasson- írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyarországi lakossági árampiacon szeretne villamos energiát eladni az Energetikai Központ Zrt. (EK), amelynek hosszabb távú terveiben a lakossági gázértékesítés is szerepel - tudta meg a Világgazdaság. A júniusra tervezett piacra lépés már csúszás az előzőleg februárra kitűzött időponthoz képest, de már az is késés lett volna az eredeti, tavaly októberi dátumhoz képest. Az előkészületek azonban tovább tartottak a feltételezettnél.

A lap információja szerint a társaság az egyetemes szolgáltatói tarifákhoz képest 4, 6, illetve 8 százalékot tervez engedni az áram árából, tehát nem a számla végösszegéből. Ezzel nehéz feladatra vállalkozik, a hazai egyetemes piaci áraknak ugyanis nehéz alámenni, azokat ugyanis a hatóság szabja meg, amelynek viszont messze nem elsődleges célja a tényleges piaci árviszonyok követése. Nem véletlen, hogy a villamos energia lakossági piacára mostanáig csak a T-Com lépett be, az is még a hatósági árképzés bevezetése előtt, de már akkor sem a hatalmas profit reményében, hanem meglévő, országos ügyfélszolgálati infrastruktúrája és vevőinformációs adatbázisa kihasználásaként, illetve infokommunikációs ügyfélköre megtartása, netán bővítése érdekében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00