27 °C Budapest
Liberty bridge, Freedom bridge, Danube river, Corvinus University, Budapest, Hungary,

Egyre több magyar fiatal reméli innen a csúcsfizetést: mit tudnak, amit más nem?

2024. május 30. 22:16

A Semmelweis Egyetem, a Corvinus és a BME áll az első három helyen az UNIside tavaszi kiadványában megjelent friss egyetemi rangsorban. Az előző rangsorban még a BME állt a képzeletbeli dobogó második fokán, most ez a hely a Corvinusnak jutott, a két intézmény helyet cserélt. Az immár harmadik éve végzett felmérésből kiderült: az egyetemi hallgatók több mint fele a kedvenc foglalatosságában találta meg későbbi tehetségét, azáltal, hogy az adott tevékenységben jobb és jobb lett.

„Szerettem ezzel a témával foglalkozni, és egyre jobb is lettem benne” – ezt a választ jelölték be a legtöbben (a kitöltők 53 százaléka) arra a kérdésre válaszolva, hogy miből, és hogyan fedezték fel, hogy tehetségesek valamiben. Tizenegy százalékuk mondta azt: valamilyen probléma megoldása közben, véletlenül jöttek rá, hogy tehetségesek valamiben. Összesen a válaszadók negyede (23 százalékuk) köszönheti tehetsége felfedezését szüleinek, barátainak vagy tanárainak. Csekély arányban mondták a megkérdezettek, hogy tehetségüket azáltal találták meg, hogy tanulmányi versenyen vettek részt. Az UNIside az MCC-vel közös „Így tanultok ti” című kutatásban egyetemistákat kérdezett tanulási szokásaikról.

Az első újra a Semmelweis

A magyarországi felsőoktatási intézmények összesített rangsorának első helyezettje a Semmelweis Egyetem (SE), második a Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS), a harmadik pedig – az előző rangsorhoz képest helycserével – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) lett. A tízes listán is bőven volt ranghelyváltozás, a nemzetközi publikációk számára és azok hatásaira vonatkozó indikátorok frissítésének köszönhetően. A tizedik helyről pedig egyenesen leszorította a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet (MATE) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

Az UNIside.hu 2024 tavaszi abszolút egyetemi rangsorának első 10 helyezettje:

1. Semmelweis Egyetem (SE)

2. Budapesti Corvinus Egyetem (CORVINUS)

3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

4. Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

5. Állatorvostudományi Egyetem (ATE)

6. Debreceni Egyetem (DE)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

7. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

8. Pécsi Tudományegyetem (PTE)

9. Pannon Egyetem (PE)

10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

A kiadványban a 16 képzési terület legjobb karait is rangsorolták (itt nem volt az első három helyen változás), amelyekben kiemelkedik például az informatikai képzési területen a BME-VIK, az ELTE-IK és a CORVINUS, a gazdaságtudományok képzési területen az ELTE-GTK, a CORVINUS, a PTK-KTK, a pedagógusképzés képzési területen a SZTE-TTIK, a SE-PAK, az ELTE-BGGYK, míg a műszaki képzési területen a BME-ÉPK, a BME-ÉMK, BME-VBK.

Vállalkozó fiatalokról készített elemzést a Makronóm Intézet

A fiatalok vállalkozóvá válásával foglalkozó kutatást elemzett az UNI in&out 2024 Nyár kiadványa számára a Makronóm Intézet, amelyben rávilágít arra is, hogy a családi vállalkozói háttér erős motivációt jelenthet a fiatalok számára, azonban az efféle háttérrel nem rendelkezők is képesek érvényesülni, amennyiben kellő mértékű inspirációval és kitartással rendelkeznek. A Globális Vállalkozói Monitor (Global Entrepreneurship Monitor – GEM) nemzetközi projekt legfrissebb, 2023-as adatai megmutatják azt is, hogy a társadalmi elismertség is jelenthet motivációt a fiatal vállalkozók számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem