A university professor addressing his pupils during a lecture in a bright, modern lecture theatre.

Ezzel a szakmával nem álom az évi 20 milliós fizetés: csak pár tucat kiváltságos magyarnak sikerül

2022. szeptember 13. 19:03

 A Corvinus Vezetés és szervezés mesterszakja újra bekerült a világ 100 legjobb üzleti képzése közé, ahol a Financial Times felmérése szerint a 98. helyen áll. A közép-kelet-európai régióból mindössze 5 intézmény került fel a listára, ahol a magyar menedzsmentképzés a karrierszolgáltatások rangsorában a 9. helyet foglalja el jelenleg. A rangsorból pedig azt is megtudtuk, hogy mennyit keres átlagosan az, aki ezen a szakon tanult tovább.

A világ több száz üzleti iskoláját monitorozta idén is a Financial Times, ahol 2022-ben a Corvinus Egyetemen elvégezhető Vezetés és szervezés mesterszak került a 98. helyre. Ezzel pedig a Corvinus az egyetlen magyar egyetem, ami bekerült a brit üzleti lap, a Masters in Managment globális rangsorába. ers in Management globális rangsorán idén az összesített 98. helyet foglalta el. A magyar menedzsmentképzés a karrierszolgáltatások rangsorában az előkelő 9. helyet szerezte meg – 38 helyet javítva egyetlen év alatt –, e tekintetben még az összesített rangsorban álló második és harmadik helyen álló francia HEC Paris, valamint a holland Rotterdami Erasmus Egyetem (RSM) képzését is megelőzi.

A felmérés szerint az itt végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni az egyetem után, ráadásul az itt diplomázottaknak a várható éves átlagkeresete a Financial Times szerint 51093 dollár, azaz jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 20 millió forint (ezt az összeget a lap vásárlóerő-paritás alapján számolja ki, nem egyszerű átváltással, ami egy alternatív árfolyam kiszámítása két valuta között), ez pedig annak ellenére is kecsegtető, hogy nincs róla információnk, hogy bruttó vagy nettó összeggel számoltak a rangsor készítői.

A lista élén egyébként az indiai Indian Institute of Managment Bangalore áll, ahol a végzettek várható fizetése bruttó 144,178 dollár évente (körülbelül 56 millió forint). A második helyen Svájc áll, ahol a University of St. Gallen diákjai átlagosan 138091 dollárt (megközelítőleg 54 millió forintot) keresnek, míg a dobogó utolsó fokán Németország van, ahol a Leipzig Graduate School of Managmenten végzettek 126767 dollárt (49 millió forintot) keresnek évente átlagosan.

A várható átlagfizetés alapján a 95. helyre került a Corvinus az összeállításban, ahol közvetlenül utánunk jön a spanyol Deusto nemzetközi egyetem, ahol az Európai és nemzetközi üzleti menedzsment szakon végzettek 50242 dollárt, tehát jelenlegi árfolyamon körülbelül 19,6 millió forintot keresnek. A harmadik legrosszabb várható kezdő fizetést a belga University of Antwerp Faculty of Business and Economics diákjai kaják: 48201 dolláros (18,8 millió forint) éves fizetésre számíthatnak. A listán az utolsó előtti helyet az angliai University of Exeter Business School szerezte meg, ahol 47413 dollárt (kicsit több mint 18 millió forintot) kereshetnek átlagosan az itt diplomázók. A lista utolsó helyén pedig a marokkói Rabat Business School áll, ahol a várható éves átlagkereset 42406 dollár (16 millió forint).

A corvinusos menedzsment hallgatóknak azonban nem csak a fizetése, de a pályakezdete is ígéretes:

az egyetem a globális százas lista középmezőnyében végzett, miután a végzettek 93 százalékának sikerül átlagosan elhelyezkednie a diploma utáni első három hónapban

, míg a végzést követő három évben mutatott előmenetel szerinti rangsorolásban a 61. helyet szerezte meg a magyar egyetem.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem könnyű bejutni az egyetemre

Azoknak, akik a fizetést látva úgy döntöttek, hogy jövőre jelentkeznének a szakra viszont sajnos van egy rossz hírünk. Ugyanis a Corvinus mesterképzésére koránt sem egyszerű bejutni: a felvi.hu statisztikái alapján az angol nyelvű, államilag támogatott képzésre idén összesen 99-en jelentkeztek, amiből mindössze 16-an nyertek felvételt a szakra.

De a magyar nyelvű szak esetében se jobb a helyzet, ide ugyanis 368-an jelentkeztek, de mindössze 62-en kezdhették meg a napokban a tanulmányaikat.

És ez még csak az államilag támogatott diákok száma volt, hiszen önköltséges formában angol nyelvű képzés idén nem indult, míg a magyar nyelvű mesterképzés esetében a 142 főből 15 diáknak volt sikeres a felvételie.

Ráadásul nem lehet a képzésre akármilyen szakról jelentkezni: mindössze a gazdálkodási és menedzsment alapképzést végzetteknek nincs szüksége extra órákat felvenni, de ezen kívül csak olyanok tudnak jelentkezni, akik BSc-t végeztek és tanultak valamilyen formában közgazdaságtant. A fentiek alapján azonban megéri a fáradság, hiszen egy kiemelkedő fizetés vár a szakot elvégzőknek, az egyik legjobb szakmán belüli elhelyezkedési átlaggal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?