17 °C Budapest
A university professor addressing his pupils during a lecture in a bright, modern lecture theatre.

Ezzel a szakmával nem álom az évi 20 milliós fizetés: csak pár tucat kiváltságos magyarnak sikerül

2022. szeptember 13. 19:03

 A Corvinus Vezetés és szervezés mesterszakja újra bekerült a világ 100 legjobb üzleti képzése közé, ahol a Financial Times felmérése szerint a 98. helyen áll. A közép-kelet-európai régióból mindössze 5 intézmény került fel a listára, ahol a magyar menedzsmentképzés a karrierszolgáltatások rangsorában a 9. helyet foglalja el jelenleg. A rangsorból pedig azt is megtudtuk, hogy mennyit keres átlagosan az, aki ezen a szakon tanult tovább.

A világ több száz üzleti iskoláját monitorozta idén is a Financial Times, ahol 2022-ben a Corvinus Egyetemen elvégezhető Vezetés és szervezés mesterszak került a 98. helyre. Ezzel pedig a Corvinus az egyetlen magyar egyetem, ami bekerült a brit üzleti lap, a Masters in Managment globális rangsorába. ers in Management globális rangsorán idén az összesített 98. helyet foglalta el. A magyar menedzsmentképzés a karrierszolgáltatások rangsorában az előkelő 9. helyet szerezte meg – 38 helyet javítva egyetlen év alatt –, e tekintetben még az összesített rangsorban álló második és harmadik helyen álló francia HEC Paris, valamint a holland Rotterdami Erasmus Egyetem (RSM) képzését is megelőzi.

A felmérés szerint az itt végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni az egyetem után, ráadásul az itt diplomázottaknak a várható éves átlagkeresete a Financial Times szerint 51093 dollár, azaz jelenlegi árfolyammal számolva körülbelül 20 millió forint (ezt az összeget a lap vásárlóerő-paritás alapján számolja ki, nem egyszerű átváltással, ami egy alternatív árfolyam kiszámítása két valuta között), ez pedig annak ellenére is kecsegtető, hogy nincs róla információnk, hogy bruttó vagy nettó összeggel számoltak a rangsor készítői.

A lista élén egyébként az indiai Indian Institute of Managment Bangalore áll, ahol a végzettek várható fizetése bruttó 144,178 dollár évente (körülbelül 56 millió forint). A második helyen Svájc áll, ahol a University of St. Gallen diákjai átlagosan 138091 dollárt (megközelítőleg 54 millió forintot) keresnek, míg a dobogó utolsó fokán Németország van, ahol a Leipzig Graduate School of Managmenten végzettek 126767 dollárt (49 millió forintot) keresnek évente átlagosan.

A várható átlagfizetés alapján a 95. helyre került a Corvinus az összeállításban, ahol közvetlenül utánunk jön a spanyol Deusto nemzetközi egyetem, ahol az Európai és nemzetközi üzleti menedzsment szakon végzettek 50242 dollárt, tehát jelenlegi árfolyamon körülbelül 19,6 millió forintot keresnek. A harmadik legrosszabb várható kezdő fizetést a belga University of Antwerp Faculty of Business and Economics diákjai kaják: 48201 dolláros (18,8 millió forint) éves fizetésre számíthatnak. A listán az utolsó előtti helyet az angliai University of Exeter Business School szerezte meg, ahol 47413 dollárt (kicsit több mint 18 millió forintot) kereshetnek átlagosan az itt diplomázók. A lista utolsó helyén pedig a marokkói Rabat Business School áll, ahol a várható éves átlagkereset 42406 dollár (16 millió forint).

A corvinusos menedzsment hallgatóknak azonban nem csak a fizetése, de a pályakezdete is ígéretes:

az egyetem a globális százas lista középmezőnyében végzett, miután a végzettek 93 százalékának sikerül átlagosan elhelyezkednie a diploma utáni első három hónapban

, míg a végzést követő három évben mutatott előmenetel szerinti rangsorolásban a 61. helyet szerezte meg a magyar egyetem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem könnyű bejutni az egyetemre

Azoknak, akik a fizetést látva úgy döntöttek, hogy jövőre jelentkeznének a szakra viszont sajnos van egy rossz hírünk. Ugyanis a Corvinus mesterképzésére koránt sem egyszerű bejutni: a felvi.hu statisztikái alapján az angol nyelvű, államilag támogatott képzésre idén összesen 99-en jelentkeztek, amiből mindössze 16-an nyertek felvételt a szakra.

De a magyar nyelvű szak esetében se jobb a helyzet, ide ugyanis 368-an jelentkeztek, de mindössze 62-en kezdhették meg a napokban a tanulmányaikat.

És ez még csak az államilag támogatott diákok száma volt, hiszen önköltséges formában angol nyelvű képzés idén nem indult, míg a magyar nyelvű mesterképzés esetében a 142 főből 15 diáknak volt sikeres a felvételie.

Ráadásul nem lehet a képzésre akármilyen szakról jelentkezni: mindössze a gazdálkodási és menedzsment alapképzést végzetteknek nincs szüksége extra órákat felvenni, de ezen kívül csak olyanok tudnak jelentkezni, akik BSc-t végeztek és tanultak valamilyen formában közgazdaságtant. A fentiek alapján azonban megéri a fáradság, hiszen egy kiemelkedő fizetés vár a szakot elvégzőknek, az egyik legjobb szakmán belüli elhelyezkedési átlaggal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem