2 °C Budapest
Female teacher is marking exam papers in classroom cimlapi

Közeleg az oktatási krízis Magyarországon: rengeteg tanár megy nyugdíjba, nincs aki pótolja őket

2021. október 8. 08:31

A tavalyi, 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben elhelyezkedő, frissen végzett pályakezdő pedagógusok száma 2100 fő volt, a 2018/2019-es tanévben 8026-an szereztek diplomát a pedagógusképzésben, a tanári pályára lépők száma pedig kicsivel több mint 6 ezer volt. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte a 2020/2021-es adatokat. 

A pályakezdő pedagógusok közül sokan – a PSZ számításai szerint mintegy harmaduk - már egy-két éven belül, még az első minősítő vizsga előtt elhagyja a pályát - emlékeztetett a szakszervezet alelnöke. A Népszavának elmondta, hogy idén mintegy 2400 pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás szerint elsősorban a megalázóan alacsony bérek - egy pályakezdő tanár körülbelül nettó 150 ezer forintot vihet haza -, valamint a munkaterhek növekedése tántorítja el a fiatalokat a pedagógusi pályától.

A pedagógusképzést elvégző hallgatók többsége nincs megelégedve a fizetésével és a tanári pálya presztízsével a DPR adatai szerint. Azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik 2018 előtt végeztek a pedagógusképzésen, 42,75 százaléka inkább elégedetlen, 19,22 százalékuk pedig teljesen elégedetlen a munkájukért kapott juttatásokkal. A pedagógusi pálya megbecsültségét sem tartják jónak, itt az inkább elégedetlenek aránya 38,43 százalék, a teljesen elégedetleneké 16,08 százalék.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a pedagógusok jövőre 10 százalékos, 2023-től pedig nagyobb összegű bérrendezésre számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?