20 °C Budapest
Papers on desks by window in classroom at university

Gyökeres változásokkal indul a 2021/22-es tanév: több tízezer diák érintett

2021. augusztus 30. 09:02

Bár nem módosult az oktatási, vagy a felsőoktatási törvény, így is rengeteg változással indul a 2021/22-es tanév. Mutatjuk, mi mindenre kell számítani!

Több tízezer diákot érintő változásokkal indul a 2021/22-es tanév. Bár nincs új felsőoktatási, vagy köznevelési törvény, így is sokminden módosult.

Például augusztus elsejéről az egyetemek száma is változott, ugyanis elindult a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem. Az intézmény szőlészeti-borászati képzéseket kínál majd. Az Eduline összesítése szerint így az országban már 64 felsőoktatási intézmény működik.

Emellett augusztus 1-től tíz újabb egyetem került alapítványi fenntartásba, szeptember 1-jén pedig a Pannon Egyetemmel bővül a modellváltó intézmények listája. Ezzel együtt már csak öt egyetem és egy főiskola marad állami fenntartásban. Ezek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös József Főiskola.

Valamint az Egri Főegyházmegye veszi át, így az intézmény új neve Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, amely a Károli és a Pázmány után a harmadik legtöbb felvételizőt vonzó, elsősorban nem hitéleti képzéseket kínáló egyházi egyetem.

Ősztől újabb három évfolyam tanul majd az átszabott Nemzeti alaptanterv (Nat) alapján, amelyet 2020 szeptemberében vezettek be az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon.

Ha a fővárosi közgyűlés a szeptember 1-én megszavazza Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, akkor a 14 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak majd a BKK járatain.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ilyen járványügyi szabályok lesznek az iskolákban

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészség védelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat a minisztérium. Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – tájékoztatta korábban levelében a köznevelési intézményeket az emberi erőforrások minisztere.

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást. Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik.

Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?