5 °C Budapest
Little 7 years old boy with his mother at road to school. Dressed in white t shirt and shorts

Fontos változásokkal indul a 2021/22-es tanév: itt vannak a részletek

2021. augusztus 25. 14:02

Egy hét múlva becsengetnek: jelen állás szerint "normális üzemmódban", jelenléti oktatással startol el a 2021/2022-es tanév a magyar iskolákban. Több kormánytag is jelezte, hogy nincsenek tervben nagyobb lezárások, iskolabezárás sem. A 12 éven felüliek jövő héten az iskolában is megkaphatják az oltást, ám erről a szülőnek nyilatkoznia kell. A Pénzcentrum összegyűjtötte az összes fontos tudnivalót a 2021/2022-es tanévre: mikor lesz az őszi szünet, téli szünet és mi a 2021/2022-es tanév utolsó napja.

Normál körülmények között, jelenléti oktatással indul majd el a tanév jövő szerdán. Erről legutóbb Novák Katalin beszélt, a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ugyanis ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi. Hasonlóan nyilatkozott a hétvégén Orbán Viktor és Gulyás Gergely is: mindketten hangsúlyozták, hogy a kormánynak nincs szándékában lezárni az országot, iskolai és munkahelyi korlátozásokat sem terveznek.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár már július elején leszögezte, hogy hagyományos iskolakezdésre készülnek, mert a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok 90 százaléka megkapta az oltást, „egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartanunk”. A 16-18 évesek közül már júliusban beoltatta magát minden második diák

Azóta már engedélyezték az oltást 12 éven felülienek is, nekik a nagyszabású kampányt az iskolakezdésre időzítették: ők jövő hétfőn és kedden (augusztus 30-31.), valamint csütörtökön és pénteken (szeptember 3-4.) kaphatják meg a vakcinát az intézményekben. Az oltást Pfizer-vakcinával végzik, és a kampányba az iskolaorvosok, iskolai védőnők bevonását is indokoltnak látják.

Emellett az Eduline kérdésére az Emmi azt is közölte, hogy az iskolák részletes járványügyi szakmai protokollt fognak kapni a tanévkezdésre. Mint mondták, természetesen továbbra is fontos lesz a járvány elleni higiéniás szabályok betartása.

Így alakul a tanév rendje

Ahogy minden évben, most is a Magyar Közlönyben jelent meg a vonatkozó rendelet a tanév hivatalos rendjéről. A 2021/2022-es tanévben az első tanítási nap 2021. szeptember 1. (szerda), az utolsó tanítási nap pedig 2022. június 15. (szerda) lesz. Ez alól kivételek az alapfokú művészeti iskolák és a felnőttoktatás, itt a tanítási év első és utolsó napját – a tanítási év első és utolsó hetének keretében – az igazgató határozza meg.

Az iskolák utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2022. április 29, a két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítést folytató szakiskolákban pedig  2022. május 31. lesz.

181 tanítási nap lesz, a szakgimnáziumokban csak 179, gimnáziumban és szakiskolában pedig 180. A tanév első féléve 2022. január 21-ig tart majd. Az iskoláknak 2022. január 28-ig kell majd értesítenünk a tanulókat és a szülőket kaz első félévben elért tanulmányi eredményekről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az iskolai szünetek az alábbiak szerint alakulnak a 2021/2022-es tanévben:

 • őszi szünet 2021. október 23. és 2021. november 1. között,
 • téli szünet 2021. december 22 - 2022. január 3.,
 • tavaszi szünet 2022. április 14. és 2022. április 19 között lesz.

Az iskolák – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhatnak a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatják, ha a vonatkozó jogszabály szerint valamely pihenőnapon tartott tanítási nappal az ehhez a szükséges feltételeket megteremti.

A nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák a szünetek időpontjától eltérhetnek, továbbá a tanulók részére extra szünetet adhatnak, ha azt a nemzetiségi hagyományok vagy az anyanemzet hagyományai indokolják. A szünetek napjain, ha azok munkanapra esnek, az iskolának – szükség esetén – gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről. A felügyelet megszervezéséről több iskola közösen is gondoskodhat.

Ekkor lesznek az érettségik

Már azt is lehet tudni, hogy a 2021/22-es tanévben mikor lesznek az érettségik. Az őszi érettségi 2021. október 15-én kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, az írásbeli vizsgák egészen október 28-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2021. november 11-15 között tartják, a középszintű szóbeliket pedig november 22-26 között. A részletes naptárat itt találod!

A tervek szerint a tavaszi érettségik 2022. május 2-án, hétfőn kezdődnek, és május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbelikre 2022. június 1-9. között, a középszintűekre június 13-24. között kerül sor. A pontos naptár itt érhető el!

A középiskolai felvételik fontosabb határidői

Azt is tudni már, hogy milyen határidőkkel számoljanak a középskolába készülő diákok. Ezeket kell beírni a naptárba:

 • 2021. október 20. - A középfokú iskolák meghatározzák a tanulmányi területeiket és nyilvánosságra hozzák a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Ebben a szükők és a diákok információkat találnak a szabályokról és határidőkről.
 • 2021. október 31. - Az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi menetéről.
 • 2021. november 16. - Az Oktatási Hivatal eddig teszi közzé a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi központi írásbeli felvételi vizsgát szervező gimnáziumok, továbbá a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények listáját.
 • 2021. december 3. - A központi felvételi vizsgákra való jelentkezés határideje. Ezt közvetlenül abban az iskolában kell leadni, ahol a diákok meg szeretnék írni a tesztet.
 • 2022. január 22. - Az általános felvételi eljárás kezdete. 10 órától írják a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát.
 • 2022. január 27. - 14 órától írják a pótló központi írásbeliket. Ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző időpontra alapos ok miatt nem tudtak elmenni.
 • 2022. február 7. - A központi írásbeli felvételi vizsgát szerzevő intézmények értesítik az eredményekről a tanulókat.
 • 2022. február 22-tól március 11-ig -Szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.
 • 2022. március 16. - A középfokú iskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.
 • 2022. március 21-22.-  Ezen a két napon lehet a tanulói adatlapokat módosítani az általános iskolában.
 • 2022. április 29. - A felvételt hirdető középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
 • 2022. június 22-24. - Beiratkozás a középiskolákba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?