16 °C Budapest
Little 7 years old boy with his mother at road to school. Dressed in white t shirt and shorts

Fontos változásokkal indul a 2021/22-es tanév: itt vannak a részletek

2021. augusztus 25. 14:02

Egy hét múlva becsengetnek: jelen állás szerint "normális üzemmódban", jelenléti oktatással startol el a 2021/2022-es tanév a magyar iskolákban. Több kormánytag is jelezte, hogy nincsenek tervben nagyobb lezárások, iskolabezárás sem. A 12 éven felüliek jövő héten az iskolában is megkaphatják az oltást, ám erről a szülőnek nyilatkoznia kell. A Pénzcentrum összegyűjtötte az összes fontos tudnivalót a 2021/2022-es tanévre: mikor lesz az őszi szünet, téli szünet és mi a 2021/2022-es tanév utolsó napja.

Normál körülmények között, jelenléti oktatással indul majd el a tanév jövő szerdán. Erről legutóbb Novák Katalin beszélt, a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ugyanis ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi. Hasonlóan nyilatkozott a hétvégén Orbán Viktor és Gulyás Gergely is: mindketten hangsúlyozták, hogy a kormánynak nincs szándékában lezárni az országot, iskolai és munkahelyi korlátozásokat sem terveznek.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár már július elején leszögezte, hogy hagyományos iskolakezdésre készülnek, mert a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok 90 százaléka megkapta az oltást, „egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartanunk”. A 16-18 évesek közül már júliusban beoltatta magát minden második diák

Azóta már engedélyezték az oltást 12 éven felülienek is, nekik a nagyszabású kampányt az iskolakezdésre időzítették: ők jövő hétfőn és kedden (augusztus 30-31.), valamint csütörtökön és pénteken (szeptember 3-4.) kaphatják meg a vakcinát az intézményekben. Az oltást Pfizer-vakcinával végzik, és a kampányba az iskolaorvosok, iskolai védőnők bevonását is indokoltnak látják.

Emellett az Eduline kérdésére az Emmi azt is közölte, hogy az iskolák részletes járványügyi szakmai protokollt fognak kapni a tanévkezdésre. Mint mondták, természetesen továbbra is fontos lesz a járvány elleni higiéniás szabályok betartása.

Így alakul a tanév rendje

Ahogy minden évben, most is a Magyar Közlönyben jelent meg a vonatkozó rendelet a tanév hivatalos rendjéről. A 2021/2022-es tanévben az első tanítási nap 2021. szeptember 1. (szerda), az utolsó tanítási nap pedig 2022. június 15. (szerda) lesz. Ez alól kivételek az alapfokú művészeti iskolák és a felnőttoktatás, itt a tanítási év első és utolsó napját – a tanítási év első és utolsó hetének keretében – az igazgató határozza meg.

Az iskolák utolsó, befejező évfolyamán vagy befejező szakképzési évfolyamán az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2022. április 29, a két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítést folytató szakiskolákban pedig  2022. május 31. lesz.

181 tanítási nap lesz, a szakgimnáziumokban csak 179, gimnáziumban és szakiskolában pedig 180. A tanév első féléve 2022. január 21-ig tart majd. Az iskoláknak 2022. január 28-ig kell majd értesítenünk a tanulókat és a szülőket kaz első félévben elért tanulmányi eredményekről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iskolai szünetek az alábbiak szerint alakulnak a 2021/2022-es tanévben:

  • őszi szünet 2021. október 23. és 2021. november 1. között,
  • téli szünet 2021. december 22 - 2022. január 3.,
  • tavaszi szünet 2022. április 14. és 2022. április 19 között lesz.

Az iskolák – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhatnak a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatják, ha a vonatkozó jogszabály szerint valamely pihenőnapon tartott tanítási nappal az ehhez a szükséges feltételeket megteremti.

A nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák a szünetek időpontjától eltérhetnek, továbbá a tanulók részére extra szünetet adhatnak, ha azt a nemzetiségi hagyományok vagy az anyanemzet hagyományai indokolják. A szünetek napjain, ha azok munkanapra esnek, az iskolának – szükség esetén – gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről. A felügyelet megszervezéséről több iskola közösen is gondoskodhat.

Ekkor lesznek az érettségik

Már azt is lehet tudni, hogy a 2021/22-es tanévben mikor lesznek az érettségik. Az őszi érettségi 2021. október 15-én kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, az írásbeli vizsgák egészen október 28-ig tartanak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2021. november 11-15 között tartják, a középszintű szóbeliket pedig november 22-26 között. A részletes naptárat itt találod!

A tervek szerint a tavaszi érettségik 2022. május 2-án, hétfőn kezdődnek, és május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbelikre 2022. június 1-9. között, a középszintűekre június 13-24. között kerül sor. A pontos naptár itt érhető el!

A középiskolai felvételik fontosabb határidői

Azt is tudni már, hogy milyen határidőkkel számoljanak a középskolába készülő diákok. Ezeket kell beírni a naptárba:

  • 2021. október 20. - A középfokú iskolák meghatározzák a tanulmányi területeiket és nyilvánosságra hozzák a honlapjukon a felvételi tájékoztatójukat. Ebben a szükők és a diákok információkat találnak a szabályokról és határidőkről.
  • 2021. október 31. - Az általános iskolák is tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi menetéről.
  • 2021. november 16. - Az Oktatási Hivatal eddig teszi közzé a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi központi írásbeli felvételi vizsgát szervező gimnáziumok, továbbá a nyolcadik évfolyamosok számára központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények listáját.
  • 2021. december 3. - A központi felvételi vizsgákra való jelentkezés határideje. Ezt közvetlenül abban az iskolában kell leadni, ahol a diákok meg szeretnék írni a tesztet.
  • 2022. január 22. - Az általános felvételi eljárás kezdete. 10 órától írják a diákok a központi írásbeli felvételi vizsgát.
  • 2022. január 27. - 14 órától írják a pótló központi írásbeliket. Ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik az előző időpontra alapos ok miatt nem tudtak elmenni.
  • 2022. február 7. - A központi írásbeli felvételi vizsgát szerzevő intézmények értesítik az eredményekről a tanulókat.
  • 2022. február 22-tól március 11-ig -Szóbeli meghallgatások az érintett középiskolákban.
  • 2022. március 16. - A középfokú iskolák március 16-ig hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét.
  • 2022. március 21-22.-  Ezen a két napon lehet a tanulói adatlapokat módosítani az általános iskolában.
  • 2022. április 29. - A felvételt hirdető középiskolák elküldik a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
  • 2022. június 22-24. - Beiratkozás a középiskolákba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem