18 °C Budapest
Soldiers standing outdoors with rifles

Változik az egyetemi felvételi: így is rengeteg pluszpontot lehet szerezni, többet mint emelttel vagy nyelvvizsgával

2021. augusztus 28. 11:02

Plusz pontokat kapnak nemsokára azok az egyetemi felvételizők, akik előtte beállnak a honvédséghez.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter tegnap este az InfoRádió műsorában elmondta, hogy a kormány már döntött arról, hogy plusz pont jár majd azoknak az egyetemre felvételizőknek, akik a felsőoktatás előtt beállnak katonának.

A miniszter elmondta, idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, 470-en jelentkeztek. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. A miniszter hozzátette: remélik, hogy ezek közül a fiatalok közül többen választják majd hosszabb távon is a katonai pályát.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy a mostani felvételi rendszerben összesen 100 plusz pontot lehet megszerezni. Eddig a legtöbb pont egy emelt szintű érettségiért járt, vizsgatárgyanként 50 többletponttal. Egy középfokú nyelvvizsga 28 pontot ér, míg egy felsőfokú 40-et. Mindez azt is jelenti, hogy a féléves szolgálat értékesebb lesz egy középfokúnál, míg az egy éves, a legértékesebb többletpont-csináló tevékenységgé fog válni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?