21 °C Budapest
Újabb egyetemek kerülnek ki az állami fenntartás alól: jön a Corvinus-modell

Újabb egyetemek kerülnek ki az állami fenntartás alól: jön a Corvinus-modell

2020. május 29. 09:31

Hány egyetemre alkalmaznák a Corvinus-modellt? Az utóbbi időben számos intézmény átalakítása merült fel, de mi most a helyzet és mekkora ez az említett létszám? Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a Corvinus-modell további hat magyar egyetemen vezetnék be, azóta viszont újabb három intézményről derült ki, hogy átalakítás várható.

Az első "modellváltáson" átaesett intézmény a Budapesti Corvinus Egyetem volt, 2019. július 1-jétől került államiból alapítványi fenntartásba. A 2020-as felvételin már az egyetemre az állami ösztöndíjas finanszírozási forma helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni - írja az Eduline.

2020. augusztus 1-jével a következő intézmények alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnének:

  • Állatorvostudományi Egyetem,
  • Miskolci Egyetem,
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Neumann János Egyetem,
  • Soproni Egyetem
  • Széchenyi István Egyetem.

Bár még parlamenti döntés előtt állnak ezek az átalakítások, azóta még több egyetemmel bővült a lista. A legújabb információk szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem is az új modellben működne tovább augusztustól. De szintén 2020. augusztus 1-jével a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel - az így létrejött Szent István Egyetem pedig 2021-től kerülne alapítványi fenntartásba.

Ennek értelmében jelenleg kilenc magyar egyetem működése alakulna át a Corvinuséhoz hasonlóan. A változásról néhány esetben még az egyetemi vezetőségnek sincsenek információi, hiszen páran magáról az átalakításról is csupán a sajtóból értesültek.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?