18 °C Budapest
Eldőlt 112 ezer diák jövője: itt vannak a 2019-es felvételi ponthatárok

Eldőlt 112 ezer diák jövője: itt vannak a 2019-es felvételi ponthatárok

2019. július 24. 20:10

Ma este 112 034 idén felvételiző diák izgulhetott, mert az egyetemek és főiskolák 20 órakor hirdették ki a felvételi ponthatárokat a szeptemberben induló szakjaira. A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni: 200 pontot lehet szerezni a középiskolai teljesítmény és az érettségi eredménye alapján, 200 pontot a szakon meghatározott két tantárgy érettségijének eredményéből, és maximum 100 többletpont jár a nyelvvizsgáért, tanulmányi versenyen elért eredményért vagy az emelt szintű érettségiért. Mutatjuk a ponthatárokat!

Soha nem jutott be még olyan sok elsőéves az ELTE-re, mint idén: összesen 10 170-en kezdik meg a képzést szeptemberben. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatárt három tanári szakon húzták meg: 475 pont kellett a matematikatanár - orosz nyelv és kultúra tanára, a német nyelv és kultúra tanára - francia nyelv és kultúra tanára, valamint a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára - latin nyelv és kultúra tanára szakpárhoz - írja az eduline.hu.

Minden ötödik ELTE-s gólya pedagógusnak készül.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok alapszakhoz kellett a legtöbb pont - idén 456. A Corvinuson a legtöbb felvételiző a Gazdálkodástudományi Kar gazdálkodási és menedzsment alapszakján kezdi meg - az ötszáz elsőéves átlagpontszáma 462. A nappali, állami ösztöndíjjal támogatott alapszakokra 421 feletti átlagpontszámmal lehetett bejutni, de az önköltséges képzésekkel együtt is 374 feletti a jelentkezők pontátlaga.

Hét képzésen a jelentkezési átlagpontszám a 460 pontot is meghaladja, míg további 12 képzésen 440 pont feletti a bekerült hallgatók átlagpontszáma. A 470 pontot meghaladó extra átlagpontszámokkal a nemzetközi gazdálkodás (magyar nyelven) és a nemzetközi tanulmányok (angol nyelven) szakokra vett fel hallgatókat az intézmény

- olvasható a Corvinus közleményében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állami ösztöndíjas képzésein az átlagpontszám kifejezetten magas, 418,8 pont. Az önköltséges képzésekre felvett hallgatókéval együtt az átlag 416,2 pont. Mesterszakon közel ezren kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat, illetve további több mint ezren kerültek be idén januárban a BME mesterszakjaira. Az egyetemre jelentkező több mint 11 ezer hallgató 21 százaléka valamelyik mesterszakot jelölte meg, ami 7,5 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Idén 27 hazai felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy minden gazdasági képzésen - kivéve az üzleti szakoktató képzést - idén is előzetes ponthatárt húztak, amely elérése nélkül egy felvételiző sem kerülhetett be államilag támogatott képzésre. Azonban szinte az összes képzésen csökkentettek a tavalyi ponthatárokon, egységesen - a nemzetközi gazdálkodás kivételével - mindenhol 400 pont volt az előzetes limit.

Összesen 31326 felvételiző jelölt meg valamilyen gazdasági képzést, 23776-an első helyen, 25171 felvételi jelentkezés érkezett idén államilag támogatott képzésre. A legnépszerűbb, gazdálkodási és menedzsment szakra például több mint tízezren jelentkeztek 2019-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?