21 °C Budapest

Tankönyvbotrány: a "Nagy Testvért" továbbra sem érdekli, mit mond a szakma

MTI
2013. december 10. 11:05

Botrányosnak minősítették a szülők az idei iskolai tankönyvellátást egy hétfői fórumon, melyet a tankönyvellátás tapasztalatairól és a tankönyvkiadás tervezett központosításáról, az egytankönyves rendszer bevezetésének veszélyeiről tartottak

A tankönyves szervezetek által rendezett hétfői fórum célja az volt, hogy az állami tankönyvterjesztés hibáiból adódó kaotikus helyzetet ismerve az érintettek felhívják a figyelmet a tankönyvkiadás tervezett központosításának jövőbeni veszélyeire, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a piaci viszonyok között kialakult, immár világszínvonalúvá érett magyar tankönyvkínálatban.

KATTINTS! Az év tankönyvbotránya: itt hibázott a Könyvtárellátó! (Vélemény)

A résztvevők - tankönyvkiadók, szülők, pedagógusok - elmondták, hogy sem a Minisztérium, sem a Könyvtárellátó nem folytat érdemi párbeszédet a tankönyvkérdésről. A fórumra meghívást kapott Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, Arany László Tamás, a terjesztésért felelős Könyvtárellátó igazgatója, valamint oktatási szakpolitikusok, pedagógus szakmai szervezetek és a szülői szervezetek képviselői is.

A felszólaló pedagógusok, szülők elmondták, hogy sok helyen a mai napig nincsenek a gyerekek kezében a júliusban befizetett tankönyvek, munkafüzetek, melynek egyértelműen a KELLÓ a felelőse. A pedagógusokra óriási terhet rótt az idei tanévben amatőr módon szervezett tankönyvterjesztésből adódó problémák megoldása. A tankönyvesek beszámolója szerint Hoffmann Rózsa államtitkár asszony többszöri kérdésükre sem ad semmiféle tájékoztatást a kormány tankönyvkiadással kapcsolatos terveiről, így a kiadók sötétben tapogatózva végzik a következő tanév tankönyveinek előkészítő munkálatait, miközben a sajtóból úgy értesülnek, hogy a minisztérium már a tankönyvpiac fogalmát is törölni kívánja a szóhasználatából. Hiller István volt oktatási miniszter felszólalásában méltatta a tankönyvesek elért eredményeit, és sajnálatát fejezte ki a tankönyvellátás jövőjét meghatározni látszó politikai döntések miatt, hangsúlyozva, hogy a tervezett központosítás nem szolgálja az oktatás színvonalának emelését.

Az EMMI és a KELLÓ még csak delegált képviselőt sem küldött a rendezvényre, így továbbra sem derültek ki a válaszok pl. az alábbi kérdésekre:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Miért nem kíván szembenézni az oktatásirányítás a 2013. év iskolai tankönyvellátás problémáival? Mi garantálja így, hogy a következő tanévben nem fordulnak elő ugyanezek a hibák?
  • Miért nem kíváncsiak a leginkább érintettek, a pedagógusok, szülők tapasztalataira, javaslataira?
  • Miért nem ad tájékoztatást az EMMI a tankönyveseknek az őket érintő alapvető kérdésekről: milyen tankönyvekkel indul a 2014-es tanév; miből várhatóak új, ún. kísérleti tankönyvek; mi történik a pedagógusok által által korábban szívesen használt, évek alatt kifejlesztett és kipróbált, jól bevált tankönyvek sokaságával?
  • Miért nem hallgatja meg az EMMI a szakmai aggályokat, melyek az oktatás minőségének elkerülhetetlen romlását vetítik előre a rendszerváltás előtti, egytankönyves rendszer tervezett visszaállításával kapcsolatban?

A kormányzat sajtóértesülések szerint 53 milliárd forintot kíván áldozni az amúgy jól működő közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére, amely összeg a MKKE számításai szerint a könyvkiadás korábbi 60 esztendei támogatásával egyenlő.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?