-1 °C Budapest

Tankönyvbotrány: a "Nagy Testvért" továbbra sem érdekli, mit mond a szakma

MTI
2013. december 10. 11:05

Botrányosnak minősítették a szülők az idei iskolai tankönyvellátást egy hétfői fórumon, melyet a tankönyvellátás tapasztalatairól és a tankönyvkiadás tervezett központosításáról, az egytankönyves rendszer bevezetésének veszélyeiről tartottak

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tankönyves szervezetek által rendezett hétfői fórum célja az volt, hogy az állami tankönyvterjesztés hibáiból adódó kaotikus helyzetet ismerve az érintettek felhívják a figyelmet a tankönyvkiadás tervezett központosításának jövőbeni veszélyeire, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak a piaci viszonyok között kialakult, immár világszínvonalúvá érett magyar tankönyvkínálatban.

KATTINTS! Az év tankönyvbotránya: itt hibázott a Könyvtárellátó! (Vélemény)

A résztvevők - tankönyvkiadók, szülők, pedagógusok - elmondták, hogy sem a Minisztérium, sem a Könyvtárellátó nem folytat érdemi párbeszédet a tankönyvkérdésről. A fórumra meghívást kapott Hoffmann Rózsa államtitkár asszony, Arany László Tamás, a terjesztésért felelős Könyvtárellátó igazgatója, valamint oktatási szakpolitikusok, pedagógus szakmai szervezetek és a szülői szervezetek képviselői is.

A felszólaló pedagógusok, szülők elmondták, hogy sok helyen a mai napig nincsenek a gyerekek kezében a júliusban befizetett tankönyvek, munkafüzetek, melynek egyértelműen a KELLÓ a felelőse. A pedagógusokra óriási terhet rótt az idei tanévben amatőr módon szervezett tankönyvterjesztésből adódó problémák megoldása. A tankönyvesek beszámolója szerint Hoffmann Rózsa államtitkár asszony többszöri kérdésükre sem ad semmiféle tájékoztatást a kormány tankönyvkiadással kapcsolatos terveiről, így a kiadók sötétben tapogatózva végzik a következő tanév tankönyveinek előkészítő munkálatait, miközben a sajtóból úgy értesülnek, hogy a minisztérium már a tankönyvpiac fogalmát is törölni kívánja a szóhasználatából. Hiller István volt oktatási miniszter felszólalásában méltatta a tankönyvesek elért eredményeit, és sajnálatát fejezte ki a tankönyvellátás jövőjét meghatározni látszó politikai döntések miatt, hangsúlyozva, hogy a tervezett központosítás nem szolgálja az oktatás színvonalának emelését.

Az EMMI és a KELLÓ még csak delegált képviselőt sem küldött a rendezvényre, így továbbra sem derültek ki a válaszok pl. az alábbi kérdésekre:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Miért nem kíván szembenézni az oktatásirányítás a 2013. év iskolai tankönyvellátás problémáival? Mi garantálja így, hogy a következő tanévben nem fordulnak elő ugyanezek a hibák?
  • Miért nem kíváncsiak a leginkább érintettek, a pedagógusok, szülők tapasztalataira, javaslataira?
  • Miért nem ad tájékoztatást az EMMI a tankönyveseknek az őket érintő alapvető kérdésekről: milyen tankönyvekkel indul a 2014-es tanév; miből várhatóak új, ún. kísérleti tankönyvek; mi történik a pedagógusok által által korábban szívesen használt, évek alatt kifejlesztett és kipróbált, jól bevált tankönyvek sokaságával?
  • Miért nem hallgatja meg az EMMI a szakmai aggályokat, melyek az oktatás minőségének elkerülhetetlen romlását vetítik előre a rendszerváltás előtti, egytankönyves rendszer tervezett visszaállításával kapcsolatban?

A kormányzat sajtóértesülések szerint 53 milliárd forintot kíván áldozni az amúgy jól működő közoktatási tankönyvgyártás és -ellátás rendszerének állami kézbe vételére, amely összeg a MKKE számításai szerint a könyvkiadás korábbi 60 esztendei támogatásával egyenlő.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?