2018. szeptember 21. péntek Máté, Mirella

Örülhetnek a jövő nyugdíjasai (x)

  • 2017. december 18. hétfő 11:15

Akik eddig nem tették, jövőre a munkáltatójuk segítségét kérve, a juttatási csomagokból ezt a formát választva kedvezőbben gyűjthetnek jövőjükre önkéntes pénztárakkal. Akik pedig már eddig is takarékoskodtak, örülhetnek, mert a munkáltatójuk az eddiginél kedvezőbb adózással támogathatja őket. Dr. Kravalik Gábor beszélt a Pénzcentrumnak a béren kívüli juttatásokról, ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításokat érintő várakozásokról. Egyben ismertetett egy javaslatot, amely a mostaninál is jobb helyzetbe hozhatja a pénztári megoldással takarékoskodókat.

Jövőre hogyan változnak a béren kívüli juttatásokra, ezen belül a pénztári megoldásokra vonatkozó szabályok?

A leglényegesebb módosítás, hogy a munkáltatók az idén közel 44 százalékos adóterhelés mellett járulhattak hozzá a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításaihoz, ez az adókulcs jövőre 40,71 százalékra süllyed.

A gyakorlatban ez mit jelent?

Azt, hogy a munkáltatók az ideinél olcsóbban egészíthetik ki a dolgozók pénztári megtakarításait. Különös jelentőségét ennek az adja, hogy az ÖPOSZ által készíttetett felmérés szerint a munkáltatók a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos döntéseiben közel 30 százalékos súllyal veszik figyelembe az adózási környezetet. Ebből a szempontból mindenképpen kedvező az adócsökkentés.

Az idei adatok is azt mutatják, hogy lenne mit javítani a munkáltatók hozzáállásán...

Valóban, a munkáltatók a közel 44 százalékos adóterhelés miatt nagyon visszafogottak voltak. Az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a harmadik negyedévben mindössze 2 százalékkal 9,35 milliárd forintra emelkedtek a tavalyihoz képest a munkáltatói befizetések. Az egészségpénztáraknál viszont drasztikusan, 39 százalékkal 3,9 milliárdra mérséklődtek. Abban bízunk, hogy a 2018-tól életbe lépő közel három százalékos adócsökkenés eredményeként a munkáltatói befizetéseknél megállnak a kedvezőtlen folyamatok és az ideihez mérten számottevő növekedést tapasztalhatunk.

A pénztártagok viszont fokozták a megtakarítást. Mire számítanak az év végén?

Valóban, a pénztárakban az egyéni szerepvállalás rekordokat döntött már év közben is. A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy főre jutó átlagos vagyon öt éve szeptember végén 711 ezer forint volt, ez az összeg az idei harmadik negyedév végére 66 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Az előző év azonos időszakaihoz képest az önkéntes nyugdíjpénztári tagok befizetései az utolsó mért negyedévben például 17 százalékkal nőttek, az egészségpénztári tagok a harmadik negyedéves befizetései pedig kiugró, 45 százalékos emelkedést mutattak. És most jön csak az év végi "hajrá", az elérhető akár 150 ezer forintos adókedvezmény kihasználása érdekében zajló befizetési hullám. Az a tag aki eddig nem tette meg most félretesz, és ügyel rá, hogy a befizetése december 29-ig a pénztárába beérkezzen, az még igénybe veheti a 20%-os adókedvezményt mely lehetőséggel úgy látjuk egyre többen élnek is.

A tagok tehát kitettek magukért, de munkáltatóknak is elemi érdeke, hogy támogassák a dolgozók megtakarításait, elég csak az egyre több ágazat növekedését akadályozó munkaerőhiányra gondolni.

A felmérésünk ezt a kérdést is vizsgálta és kiderült, hogy a béren kívüli juttatásoknak, így a pénztári takarékoskodáshoz adható támogatásoknak, a munkaerő-toborzásban és a dolgozók megtartásában is lényeges szerepe van. A megkérdezett munkáltatók 61 százaléka vélekedett így, ezen belül a multinacionális cégek, nagyvállalatok körében pedig 74 százalékos volt azoknak az aránya akik az önkéntes pénztári juttatásokat a munkaerőmegtartásban is hasznos eszköznek látják. Talán ezzel is összefügg a kutatásunk azon eredménye, hogy a munkáltatók nagy része jövőre is szinten tartja, vagy növelni tervezi a pénztári juttatásokat.

Mit szólnak a munkáltatók az ÖPOSZ javaslatához, amely a megtakarítás terén a munkáltatók és munkavállalók közös szerepvállalásán alapul? Tehát az egyénileg pénztárban takarékoskodó munkavállalók a most is igénybe vehető 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés mellett a munkáltatói befizetések után is adókedvezményt vehetnének igénybe?

Erről korábban a lakosságot is megkérdeztük és tőlük egyértelmű üzenet érkezett, tízből hatan nyitottak a közös öngondoskodásra akkor is, ha ehhez a vállalati juttatás mellé egyéni befizetést is mindenképp vállalniuk kell. A megkérdezett munkaadók körében is örömmel fogadták a felvetést. A megkérdezett vállalatok közel 60 százalékának tetszik ez a megoldás és szívesen bevezetné a gyakorlatban. Ehhez persze az kell, hogy a döntéshozók a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiához kapcsolódóan zöld jelzést adjanak a jelenlegi kedvezményrendszert kiterjesztő megoldásnak. Az ÖPOSZ szerint a javaslatban szereplő konstrukció segítségével magyar munkavállalók nagy számban kapcsolódnának be a pénztári takarékoskodásba, ezzel biztosítva az egészségmegőrzést és a biztos anyagi alapokon nyugvó időskort.

                                                                                                                     

(x)

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Bele sem akart vágni, végül a világelitben kötött ki a budapesti vállalkozó
"Ha vendéglátásban dolgozol, tudnod kell a helyedet a rendszerben."


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk