2018. december 14. péntek Szilárda

Itt a bejelentés: alapjaiban változhat meg a nyugdíj-előtakarékosság hazánkban


Csúcstartók vagyunk Európában a lakosság magas állampapír-állományával - hangzott el Barcza György ÁKK-vezérigazgató előadásában a Portfolio mai Öngondoskodás 2018 konferenciáján. Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások területén viszont hátul kullogunk, Barcza bejelentette: az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst. Úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői. 

Mivel a nyugdíjcélú megtakarítások területén Magyarorzság hátul kullog, Barcza György ÁKK-vezérigazgató bejelentette: az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára, hogy fellendítse ezt a megtakarítási szegmenst. Úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői. A szakember ismertette:

  • 2018 augusztusában 28 592 milliárd forint volt a központi költségvetés állampapír-állománya, ebből 7344 milliárd forint volt lakossági állampapír.
  • A lakossági forint állampapírok bruttó adósságon belül részaránya a 2012 eleji 2,3%-ról 2017 végére 25% fölé emelkedett. Európában Magyarország az első, Írországban ez az arány 12 százalék.
  • Jelenleg - Eximbank nélkül - 71,3 százalék az államadósságráta, ezt az Alaptörvény értelmében 50 százalék alá kell csökkenteni. Stratégiai kérdés, hogy az adósságráta csökkenésével melyik részhalmaz csökken a nagybani forint, a nagybani deviza és a lakossági állampapírpiac közül.
  • Ha folytatódik a tendencia és a stratégia, a szocializmusból örökölt és azóta felépülő devizaadósságot akár le is rázhatjuk magunkról.
  • A lakossági állampapír portfólión belül a legnagyobb állomány az infláció feletti hozamot fizető PMÁP-ból és az 1MÁP-ból épült fel, utóbbi tette ki emellett a legnagyobb részét a július és szeptember közötti nettó kibocsátásoknak.
  • Összesen 13 féle lakossági állampapírt forgalmaz az ÁKK 3 különféle csatornán (pénzügyi szolgáltatók, posta, MÁK) keresztül, a futamidő 6 hónaptól 18 évig (babakötvény) terjed.
  • Az ÁKK szerint fontos a pénzügyi tudatosság, amely népszerű fogalom, de nem elégséges. Lényeges, hogy mindenki rendelkezzen pénzügyi ismeretekkel, de ez nem helyettesítheti a pénzügyi szolgáltató szektor felelősségét.
  • Etikus termékekre van szükség a tájékoztatás és a költségek területén is. A lakossági állampapírok előnye, hogy nincsenek burkolt költségek.
  • Írországban az állampapírpiac szlogenje, hogy "nincs költség, nincs kockázat, nincs adó" - ez le is fedi az etikus termék fogalmát.
  • Az ÁKK azt javasolja, hogy a magyar állam a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára is belépjen, mert alulteljesítők vagyunk e téren nemzetközi összevetésben. A kormány asztalán van a javaslatuk, amelyről egyéb részleteket Barcza egyelőre nem árult el.

Úgy tűnik tehát, versenytársat kaphatnak a nyugdíjcélú megtakarítási piac eddigi szereplői (pl. biztosítók, nyugdíjpénztárak), illetve a termékei, mint pl. a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíjpénztári megtakarítás vagy a NYESZ. Egyelőre többet nem tudunk.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (40 066 Ft/hó; THM 8,28%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Cetelem (44 388 Ft/hó; THM 13,07%) ajánlata, amelyhez viszont nem szükséges bankot váltanunk. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas újítás a magyar bankokban: órákon belül utalják a pénzt, ha megszorultál
Azért csak óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk