27 °C Budapest
The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

A héten plusz pénz jön a nyugdíjasoknak: elképesztő, mennyit kap egy átlagos idős

2021. június 8. 09:02

Pénteken utalja a Magyar Államkincstár az évközi nyugdíjemelés összegét, így aki bankszámlára kapja a járandóságot, az már aznap megkapja az összeget. Aki postán kapja a nyugdíjat, annak még egy kicsit várnia kell. A nyugdíjak visszamenőlegesen emelkednek 0,6 százalékkal, ami egy átlagos nyugdíjból élőnek még 1000 forint pluszpénzt sem jelent havonta.

Pénteken utalják a folyószámlával rendelkező nyugdíjasoknak az évközi rendkívüli nyugdíjemelést - akinek a postás hordja a járandóságát, annak még várnia kell egy kicsit. Ők a szokásos időpontban kapják majd meg az összeget. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a 2021-es év első öt hónapjára visszamenőleg 0,6 százalékos nyugdíjemelést állapított meg, ezt egyösszegben kapják meg a jogosultak. Az év további részében pedig a 0,6 százalékkal emelt nyugdíj érkezik majd a számlákra, vagy a postával.

Ennyit kap egy átlagos nyugdíjas

A 0,6 százalékos emelés annyit jelent, hogy

aki az év elején kiszámított átlagnyugdíjat, 148 450 forintot kapja havonta, annak júniustól 890 forinttal emelkedik a járandósága. Nekik a visszamenőleges emelés egyszeri összege nagyjából 4500 forint.

Annak a nyugdíjasnak, akinek csak a minimális, 28 500 forintos összeg jár,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

mindösszesen 171 forinttal fog emelkedni a járandósága. Emellé egyszeri 855 forintot is hozzácsapnak majd a visszamenőleges emelés miatt.

A nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a kormány 3 százalékos prognózisát jelentősen meghaladhatja az infláció. Az MNB előrejelzése szerint 2021-ben 3,9 - 4 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Így pedig az sem kizárt, hogy ősszel újabb korrekcióra lehet szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?