Old empty wallet in the hands .Vintage empty purse in hands of women . Poverty concept.

Nyugdíjkrízis a járvány árnyékában: rengeteg magyarnak kophat fel az álla idős korára

2021. április 24. 15:18

Sokaknak borította fel a pénzügyeit a járvány, ezt pedig szakértők szerint még évtizedek múlva is nyögni fogjuk. Ugyanis, ha szűkösebb keretből gazdálkodhatunk, akkor a nyugdíjas éveinkre is kevesebbet tudunk majd félretenni, pedig a kiadásaink nem csökkenek az évek előrehaladtával, ellenben a bevételeink szinte biztosan nem érik el azt a szintet, mint aktív éveinkben. Mutatunk pár tippet, amivel elkerülheted a nyugdíjkrízist.

Rengeteg magyar életébe hozott gyökeres változást a járvány, rengetegen veszítették el a munkájukat, illetve sokaknál az addig megszokott pénzügyi keretek is sokaknál gyökeresen megváltoztak. Ennek majd később isszuk meg a levét, hiszen például a nyugdíjas éveinkre is kevesebbet tudunk majd félretenni, holott a nyugdíjkatasztrófa elekrülhetetlennek látszik.

A probléma forrása, az öregedő korfa mellett, az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer. Tehát az, hogy a befizetők a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját finanszírozzák, a sajátjuk helyett, tehát az egész rendszer az eltartottak és a dolgozók száma közti arányra épül.

Gondolj a jövőre: nézd meg az önkéntes nyugdíjpénztárak ajánlatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

A nagy baj vele, hogy amikor kidolgozták, kevéssé számoltak olyan változókkal, mint a várható átlagéletkor növekedése, mely hazánkban a 2018-as állás szerint születéskor a férfiaknál 78.2, a nőknél 83.7 év. Ennek a mutatónak a növekedése részben örvendetes, az aktív korúak nyugdíjba vonulási kilátásait tekintve mégis tragikus következményei lehetnek.

Ebben a helyzetben pedig már érdemes jó előre eltervezni, miből is fogunk élni aktív éveink után.

A sikeres nyugdíjba vonulás kulcsa, hogy legyen egy kiadási tervünk, és hogy ez a vegye figyelembe az inflációt és az egészségügyi költségeket

- mondta a CNN-nek Patricia Wenzel, a Merrill Lynch vezető pénzügyi tanácsadója. Éppen ezért a portál összeszedett pár tanácsot amelyekkel elkerülhetjük, hogy öregkorunkra kifogyjunk a pénzből.

Már most kezdj bele!

Soha nem késő elkezdeni a tervezést: bár azt lehetetlen megjósolni, hogy meddig fogsz élni, vagy hogy milyen lesz az egészségi állapotod a jövőben, vannak dolgok, amelyeket már most megtervezhetsz, és felkészülhetsz a nyugdíjas évekre.

Sajnos sokan megvárják, amíg túl közel lesz a nyugdíjba vonulás, pedig már évtizedekkel korábban érdemes elkezdeni a tervezést

- mondta Wenzel, aki azt tanácsolja, számold ki, hogy milyen korban tervezel nyugdíjba vonulni, mennyit takaríthatsz meg, milyen becsült kiadásaid vannak, mennyi jövedelemre lesz szükséged a megélhetéshez, és mennyit tettél már félre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem érdemes várni: gondoskodj a gondtalan időskorról! Nézz körül a nyugdíjbiztosítások között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tegyél félre, amennyit csak tudsz

Minél hamarabb kezdesz el takarékoskodni, annál több ideje van a pénznek gyarapodni. Fiatalabb éveinkben már egy kis megtakarítás is sokat jelenthet. Minél tovább vársz, annál többet kell félretenned, hogy elérd a kitűzött céljaidat.

Ehhez Keith Bernhardt, a Fidelity Investments nyugdíjmrgtakarításokért felelős alelnöke annyit tett hozzá, hogy egy reális pénzügyi terv segíthet fenntartani az anyagi  biztonságot a nyugdíjba vonulás minden szakaszában

Ezekhez jobb ha hozzászoksz

A kiadások visszafogása is segíthet a megtakarítások növelésében. Szánj időt arra, hogy felállíts egy költségvetést, és tartsd is magad hozzá. Arról is gondoskodni kell, hogy legyen egy vésztartalék az előre nem látható körülményekre, például orvosi vészhelyzetre vagy a munkahely elvesztésére. A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy legalább három-hat havi megélhetési költségekre elegendő összeget tegyünk félre.

Wenzel megjegyezte, hogy a nyugdíjas évek alatti kiadásaink nem fognak sokat változni a korábbi évek kiadásaihoz képest. Így a jó pénzügyi szokások elsajátítása, mint például a költségvetés, a befektetés és a vésztartalékok biztosítása, nagy segítséget jelenthet, ha végül nyugdíjba vonul.

Még nyugdíj előtt tudd le a hiteleket!

Ha jelentős mennyiségű adósságot nyögsz nyugdíjas korodban, az felemésztheti a nehezen megkeresett, és az évek alatt összekuporgatott pénzedet. Arról nem is beszélve, hogy számos adósságtípusnak, például a hitelkártyáknak nagyon magas a kamata.

Éppen ezért próbáld meg csökkenteni vagy megszüntetni az adósságokat, mielőtt nyugdíjba vonulsz. Ez több pénzt szabadíthatsz fel, amelyet megtakarításokra fordíthatsz. Ha már törlesztettél egy kölcsönt, akkor a havi részletek összegét egyből át is irányíthatod a megtakarításokba. Egy pénzügyi is tanácsadó segíthet mind a nyugdíjtervezésben, mind az adósságrendezési stratégiákban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?