8 °C Budapest

Sorra fosztogatják a pesti nyugdíjasokat: milliók vesznek oda, rengetegen bedőlnek

MTI
2020. augusztus 16. 10:02

"Unokázós" csalók húszmillió forintot csaltak ki egy idős asszonytól, a budapesti rendőrök összehangolt akcióval elfogták az egyik, 74 éves elkövetőt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szombaton. A telefonáló csaló rendőrnek adta ki magát, és egy bajba került rokonra hivatkozva kért pénzt.

A közleményben ismertetik: a XIII. kerületi rendőrök július 28. óta nyomoztak az akkor még ismeretlen férfi ellen, aki elfogásáig három másik idős nyugdíjastól is megszerezte megtakarított pénzét, családi ékszereit. A bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható J. Lászlót a nyomozók két hét alatt azonosították. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatokat J. László jelenleg még ismeretlen társa hívta fel vezetékes telefonjukon, és az idősek megtévesztésére minden esetben ugyanazt a sémát alkalmazta:

a férfi a beszélgetés során rendőrnek adta ki magát, majd azt állította, hogy egyik családtagjuk súlyos balesetet okozott, és azért, hogy ne kerüljön börtönbe, óvadékot kell fizetniük.

Az álrendőr a beszélgetés közben kifaggatta az időseket családtagjaikról, így sokszor maguk a sértettek árultak el olyan információkat, amelyet a csalók a beszélgetés során felhasználtak, hogy még hitelesebbé tegyék a kitalált történetet. Az áldozatok meggyőzése érdekében volt, hogy a hívó átadta a telefont mellette lévő társának, aki a sértettektől megszerzett információkat felhasználva eljátszotta a bajba került rokont. Így a stressztől és a jól koreografált történettől az idősekben fel sem merült a gyanú, hogy egy megszervezett csalás áldozatai lettek - írta a rendőrség.

A telefonáló, miután meggyőzte a sértetteket, társát, J. Lászlót az idősek lakcímére vagy egy megbeszélt találkozási helyre irányította, ahol a férfi a pénzt és az ékszereket átvette. A BRFK unokázós nyomozócsoportja a zseblopási alosztály nyomozóival közösen kedden fogta el J. Lászlót Budapesten a II. kerületben, azután, hogy átvette a húszmillió forint értékű valutát és ékszereket. Előállítását követően négy rendbeli csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették. A bíróság pénteken elrendelte a férfi bűnügyi felügyeletét, még ismeretlen társai ellen jelenleg is nyomoz a rendőrség. A közlemény kitér arra, hogy a nyomozók hiánytalanul visszaadták a szintén 76 éves megkárosított nőnek a közel 20 millió forint értékű valutát és ékszereket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm