25 °C Budapest
Kiderült: ennyi magyar nyugdíjas áll a szakadék szélén

Kiderült: ennyi magyar nyugdíjas áll a szakadék szélén

2019. január 15. 16:29

Nehéz helyzetben vannak az európai nyugdíjasok, és korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. A számokból kiderül, hogy az Európai Unióban a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 14,2 százalék volt 2017-ben, ehhez képest Magyarországon "csak" 9 százalék érintett.

Az elmúlt napokban nagy hírt kavart a hír, hogy januárban csúszott a nyugdíjak folyósítása. A Pénzcentrum több, kifejezetten nyugdíjasoknak és időseknek fenntartott Facebook-csoportban is dühös érintettekkel találkozott, sokan hangsúlyozták bejegyzéseikben, mekkora gondot jelent, hogy pénz nélkül maradtak. 

Magyarországon hatalmas szakadék tátong a nyugdíjak között. A Pénzcentrum tavaly a Magyar Államkincstártól (MÁK) kapott adatok alapján beszámoltróla, hogy 2018 januárjában 1 997 898 volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek belföldre folyósította a MÁK az öregségi nyugdíjukat. Harmaduk havonta százezer forint alatti öregségi nyugdíjat kap, és több mint háromezren vannak, akiknek havonta kevesebb mint 25 ezer forintból kell gazdálkodniuk. És ez már a teljes ellátás, vagyis tartalmazza az öregségi nyugdíj mellett folyósított kiegészítéseket is. Ugyanakkor több mint 22 ezren 300 és 400 ezer forintos nyugdíjból gazdálkodhatnak, de közel háromezren vannak, akik 400 és 500 ezer forinti nyugdíjellátásban részesülnek. És még ennél is van feljebb, azt azonban, hogy mekkora a legmagasabb nyugdíjösszeg, amit Magyarországon folyósítanak, a MÁK nem árulta el.

Hiába tűnik megdöbbentőnek, hogy több százezren 100 ezer alatti nyugdíjból élnek hazánkban,  korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Az Eurostat kedden közzétett adatai szerint az Európai Unióban a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 14,2 százalék volt 2017-ben. Összehasonlítás végett: 2016-ban ez az arány 13,8 százalék volt, 2015-ben pedig 13,2. vagyis jól látszik, hogy a szegénységnek kitett nyugdíjasok aránya évről évre nő.

A legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 46 százalék, Lettországban 44, Litvániában 37, Bulgáriában pedig 32 százalék ez az arány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Franciaországban a legjobb a helyzet, ott a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya mindössze 7 százalék, de nem sokkal marad ettől Magyarország sem, ahol a szám 9 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?