Milliókat nyúltak le a gyanútlan idősektől: tíz városban is fosztogattak

Milliókat nyúltak le a gyanútlan idősektől: tíz városban is fosztogattak

2016. február 15. 16:00

Milliókat csalt el idős emberektől az a két férfi, akik a vízközmű-szolgáltató alkalmazottjának adták ki magukat. Tíz városban is fosztogattak, arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el a gyanútlan nyugdíjasoktól.

Vádemelést javasol a rendőrség két férfi ellen, akik magukat a vízközmű-szolgáltató alkalmazottjának kiadva milliókat csaltak el idős emberektől. Tíz városban is fosztogattak, többek között arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el a gyanútlan nyugdíjasoktól - írja a police.hu.

A két csalónak 2014 októbere és 2015 májusa között szegedi, hódmezővásárhelyi, szolnoki, székesfehérvári, bábolnai, dunaújvárosi, veszprémi, jászberényi, zirci és budapesti lakóingatlanokba sikerült így bejutnia. Miután elterelték a gyanútlan idős emberek figyelmét, arany ékszereket, készpénzt és bankkártyákat tulajdonítottak el tőlük, összesen közel 5 millió forint kárt okozva nekik.

Nem egyedi eset, sokféleképp próbálkoznak

Szinte naponta lehet hallani arról, hogyan fosztottak ki lakásokat trükkös tolvajok. Ilyenkor főként az idősebbek az áldozatok, hiszen jószívűek, hiszékenyek, és védtelenek, mert legtöbbször egyedül élnek. A tolvajok éppen ezt használják ki, és különböző szolgáltatók, intézmények embereinek kiadva magukat pénzt, értéktárgyakat lopnak el tőlük, amikor éppen nem figyelnek. Bár az "adjon egy pohár vizet" és ehhez hasonló mondatokkal ma már nem egyszerű csőbe húzni valakit, a csalók újabb és újabb módszereket találnak ki, hogy pénzhez jussanak.

A bűnözők manapság legtöbbször már nem is házhoz mennek, hanem inkább telefonon keresztül, vagy az interneten próbálkoznak. Az elkövetők telefonon bajba jutott unokának, vagy az ő ismerősének kiadva magukat esetenként több százezer forintot is kicsalnak a segíteni akaró nagyszülőtől.

Ráadásul nemcsak telefonon, hanem online is terjed a fent említett "unokázás" . A legújabb nemzetközi trend az, hogy a szélhámosok Facebookon veszik fel a kapcsolatot a gyanútlan idősekkel és csalnak ki pénzt hasonló módon a bajba jutott unokára hivatkozva.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében érdemes lehet családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, ami csak bajba kerülés esetén használható.

Hogyan védekezzünk a csalók ellen?

Ne engedjünk be idegent a házba

Akármire is hivatkoznak, ismeretleneket ne engedjünk be a lakásba. Természetesen az más, amikor mi hívtunk szerelőt, de ha nem indokolt a látogatás, mindenképpen legyünk résen.

Ellenőrizzük az igazolványát

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbb esetben a szolgáltató alkalmazottai és megbízottjai külön kérés nélkül kötelesek felmutatni arcképes igazolványukat. Ennek hitelességét is érdemes ellenőrizni, a legjobb, ha addig be sem engedjük, amíg ezt nem tettük meg.

Telefonáljunk

Hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérjük le a kiérkező szakember adatait, azonosító szám és név alapján ugyanis benne kell, hogy legyen a rendszerben. Ha már vonalban vagyunk, arra is kérdezzünk rá, valóban végeznek-e a környéken karbantartási munkálatokat. Ha pedig valaki olyan hívást kap, amelyben azt közlik, hogy valamely családtagja bajba jutott, tegyen fel a hívónak célzott kérdéseket a szóban forgó személyre, hogy megállapítsa, valóban az igazat mondja-e.

Ne adjunk készpénzt

Fontos tudni, a szerelési munkákat végző, vagy gázórát leolvasó alkalmazottaknak nincsen felhatalmazásuk arra, hogy készpénzt vegyenek át az ügyfelektől munkájuk során.

Ne írjunk alá semmit

A kiérkező szakember nem jöhet ki azzal, hogy írjunk alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cégek hivatalos úton intézik, szintén előzetes egyeztetés alapján.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?