20 °C Budapest
Nagy bajban lesznek a magyar nyugdíjasok, ha erre nem figyelnek

Nagy bajban lesznek a magyar nyugdíjasok, ha erre nem figyelnek

2015. december 11. 05:47

December elején sok nyugdíjas örülhetett, hiszen ebben a hónapban a szokásosnál korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. De nem érdemes a pénzt gyorsan elkölteni, hiszen a januári nyugdíjra még bőven várni kell.


Sokan talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. Ezzel együtt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár jó dolog december elején megkapni a pénzt, ettől még a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. A Pénzcentrum információ szerint ugyanis jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra.

Így a következő nyugdíj csak január 12-én érkezik meg.
{{EMBED:infogram_0_hany_nap_van_meg_hatra_amig_megerkezik_a_kovetkezo_nyugdij" title="Hány nap van még hátra, amíg megérkezik a következő nyugdíj?}}

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik, de a januári nyugdíjra még nekik is sokat kell várni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben már korábban megkapott nyugdíjat, hiszen ugyanannyi  pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

Mire kell beosztani a pénzt?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzbeosztása azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen közeledik a karácsony és az elsődleges szükségletek mellett a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. Jelenleg Magyarországon az átlagnyugdíj összege 107 ezer forint havonta, de a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él.

Az átlagnyugdíjból pedig feltehetően nehezen fizethető ki plusz 50 ezer forint - amit egy átlagos magyar család költ el karácsonykor a GfK felmérése szerint. Ebben az összegben egyébként benne van a karácsonyfa, a szaloncukor, az ünnepi menü, a készülődés járulékos költségei, valamint az ajándékok is.

Több lehet a januári nyugdíj

Némi vigaszt azonban az nyújthat, hogy januártól 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 107 836 forintos öregségi átlagnyugdíj 109 561 forint lesz. Az emelkedés pedig minden területet érint, tehát 1,6 százalékkal fognak növekedni a hozzátartozói nyugdíjak és rokkantsági járadékok is, ez összesen 2,6 millió embernek és 3,5 millió ellátásnál hoz majd változást.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?