Nyugdíj: magyarok tízezrei élnek az szja-kedvezménnyel

MTI
2014. július 14. 18:02

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerződés élt, amelyre ez év elejétől jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény - nyilatkozta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője hétfőn.

A szerződések állománydíja - az ügyfél által vállalt éves díj - 5 milliárd forint volt , így az egy szerződésre jutó éves díj 219 ezer forintot tett ki - tette hozzá a szóvivő .

Az szja törvény múlt év végi módosítása szerint, ez év elejétől az olyan életbiztosítás után vehető igénybe az adókedvezmény, amelynél a biztosító akkor fizet, ha a biztosított - a társadalombiztosítási szabályok szerinti életkorban - nyugdíjba megy. Két kivételt állít fel a törvény: a biztosított halálát, illetve a 40 százalékos rokkantságát.

A kedvezmény az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint. Annak, aki több eszközzel is gondoskodik öreg koráról - önkéntes kölcsönös pénztári tag, nyugdíj-előtakarékossági szerződéssel, illetve az előbb említett - támogatott - életbiztosítással is rendelkezik-, a kedvezmény évi 280 ezer forint lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20