24 °C Budapest
Nagyszülői GYED 2024: mennyi a nagyszülői GYED összege 2024 során, mit kell tudni róla?

Nagyszülői GYED 2024: mennyi a nagyszülői GYED összege 2024 során, mit kell tudni róla?

2024. március 2. 10:02

A GYED, azaz a gyermekgondozási díj nevű juttatás 2020 óta már nem csak a szülők, hanem a nagyszülők (emellett a hallgatók, nevelőszülők) támogatása gyanánt is elérhető, sokszor nélkülözhetetlen segítséget nyújtó pénzösszeg a magyar családok számára. Na de mit érdemes tudni a nagyszülői GYED 2024 évi szabályairól, mennyi a nagyszülői GYED összege 2024 évében, mit hirdet a nagyszülői GYED plakát?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a nagyszülői GYED 2024 évi juttatása kapcsán: tudd meg, melyek a nagyszülői GYED 2024 évi feltételei, változtak-e a nagyszülői GYED szabályai, mennyi most a nagyszülői GYED összege, avagy mennyi a nagyszülői GYED összege 2024 évében! Mennyi a nagyszülői GYED maximális összege, hogyan számol a nagyszülői GYED kalkulátor 2024 évében, milyen előnyökkel jár a nagyszülői GYED és milyen megkötésekkel kell számolnia a nagyszülői GYED 2024 évi igénylőjének?

Mi a GYED lényege?

A GYED, azaz gyermekgondozási díj 2024 évében változatlan szabályokkal egyike a legnépszerűbb és leggyakrabban igénybe vett családtámogatásoknak. Egy olyan, nem szociális alapú juttatásról van szó, amelynek feltétele a TB-jogviszonyt, a juttatás összege pedig függ a keresetünktől – azonban a GYED maximális értékét törvény korlátozza. A GYED a 168 napos (fél éves) időtartamú szülési szabadság, egyben a CSED jogosultság megszűnése utántól jár a jogosultnak, a baba 0,5 éves korától 2 éves koráig.

Mit érdemes tudnunk a GYED extra kapcsán?

Gyakran hallhatunk a GYED extra törvénycsomagról is, amely magában foglalja a sima szülői GYED mellett a hallgatói, nevelőszülői és nagyszülői GYED juttatásait. A GYED a CSED-nél egy jóval rugalmasabb juttatás: bevett szokássá vált, hogy amennyiben az apa fizetése magasabb az anyáénál – így értelemszerűen a GYED összege is magasabb -, akkor a szülők apa fizetésére veszik fel a támogatást, ráadásul GYED mellett a szülők időkorlát nélkül folytathatnak kereső tevékenységet is.

Részben viszont más szabályok vonatkoznak a nagyszülői GYED 2024 évi juttatására – nézzük, mi mindent érdemes tudni a nagyszülői GYED 2024 évi szabályairól, mennyi a nagyszülői GYED 2024 évi összege, mit hirdet minderről a nagyszülői GYED plakát 2024 évében! Milyen esetben éri meg a család számára a nagyszülői GYED 2024 igénylés, milyen kötöttségekkel kell számolnunk a 2024 nagyszülői GYED kapcsán?

Nagyszülői GYED 2024

A GYED extra törvénycsomagnak köszönhetően ma már a nagyszülői GYED igénylése is bevett szokás a kisgyermeket vállaló magyar családok életében. A GYED legfontosabb feltétele, hogy az igénylőnek az elmúlt 2 évre visszamenőleg rendelkeznie kell legalább 365 napnyi TB-jogviszonnyal, illetve további fontos feltétel, hogy a gyermeket nem lehet nappali ellátást nyújtó intézményben (bölcsődében) elhelyezni, hacsak nem folytat kereső tevékenységet, nappali tagozatos tanulmányokat a szülő.

A nagyszülői GYED 2024 évében változatlanul annyival egészíti ki ezt az alapszabályt, hogy a nagyszülői GYED 2024 évi juttatása mellett a nagyszülő nem folytathat kereső tevékenységet, kizárólag akkor, ha azt otthon végzi. A nagyszülői GYED 2024 évi igénylésének mindemellett további fontos feltételei vannak, amelyeknek mindenképp meg kell felelnünk, ha igénybe szeretnénk venni a nagyszülői GYED 2024 évi juttatását. Nézzük, mik a nagyszülői GYED feltételei 2024-ben!

Mik a nagyszülői GYED 2024 évi feltételei?

A nagyszülői GYED 2024 évi szabályai alapvetően a sima, szülői GYED-hez hasonló feltételeket foglalják magukban, a nagyszülői GYED összege 2024 évében változatlanul ugyanakkora, mint a szülői GYED-é. A nagyszülői GYED 2024 évi juttatását megigénylő nagyszülőnek is rendelkeznie kell az elmúlt 2 évre visszamenőleg összesen 365 napnyi társadalombiztosítási jogviszonnyal, a gyermeknek pedig a szülői háztartásban kell nevelkednie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagyszülői GYED 2024 évi jogosultja az alapjogosult (az anya/apa) vér szerinti vagy örökbefogadó szülője, vagy annak házastársa lehet. Egyszerre csak egy nagyszülő lehet az igénylő, viszont, ha több unoka van, egyidőben több gyermekre is lehet a nagyszülői GYED összegét folyósítani. Ez a nagyszülő csak abban az esetben jogosult a nagyszülői GYED 2024 évi összegére, ha az anya és az apa (vagy az egyedülálló szülő) olyan kereső tevékenységet végez, amely miatt a nevelés tekintetében őket pótlólag veszi fel a támogatást. Érdemes lehet nagyszülői GYED-et igényelni akkor is, ha a nagyszülő fizetése magasabb, mint a szülőké.

A nagyszülői GYED szabályai szerint legalább az egyik szülőnek meg kell felelnie a GYED elvárásainak, illetve írásban is hozzá kell járulnia a nagyszülői GYED 2024 évi megigényléséhez. Az a kisgyermek, akire a nagyszülői GYED 2024 évi összegét folyósítják, nem részesülhet napközbeni ellátást nyújtó intézményi elhelyezésben (vagyis nem mehet bölcsődébe), otthon kell nevelni a szülői háztartásban vagy vigyázhat rá a nagyszülő saját házában is. A nagyszülői GYED mellett más személy nem vehet fel ugyanarra a gyermekre GYED-et, GYES-t, vagy más támogatást.

További fontos tudnivaló, hogy a nagyszülői GYED 2024 évi szabályai szerint a nagyszülő a GYED-et nyugdíjjal egyszerre nem veheti igénybe, ugyanis a nagyszülői GYED 2024 évi támogatása kifejezetten a dolgozó nagyszülőket próbálja segíteni, bevonni a gyermeknevelésbe. A 2024 nagyszülői GYED folyósítás alatt a nagyszülőt fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg, hogy biztonságosan kivehesse részét unokái neveléséből.

Nagyszülői GYED klakulátor 2024: mennyi a nagyszülői GYED összege 2024 évében?

A GYED 2024 évében változatlanul egy keresetfüggő juttatás (tehát magasabb fizetés esetén a GYED összege is magasabb), azonban a CSED-del ellentétben törvényben határozzák meg a maximális értékét. A nagyszülői GYED összege 2024 évében ugyanannyi, mint a sima szülői GYED: a nagyszülőnek is a mindenkori minimálbér duplájának a 70%-a jár, amelyet a GYED 2024 kalkulátor a következőképpen számít ki:

  • a minimálbér 2024 évében bruttó 266.800 Ft/hó (15%-os emelés 2023 decemberétől), ennek a duplájának a 70%-a bruttó 373.520 Ft/hó – vagyis ennyi a GYED és a nagyszülői GYED 2024 évi maximális összege;
  • a nagyszülői GYED összege 2024 évében is egy bruttó összeg, ebből levonásra kerül a 15%-os személyi jövedelemadó és 10% nyugdíjjárulék, átszámítva így a nagyszülői GYED 2024 nettó összege maximum 281.640 Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm