20 °C Budapest
Back view of happy family moving into new house admiring their house.

Mi lesz a Fundamenta sorsa? 7 kérdés, 7 válasz az év egyik legnagyobb felvásárlásáról

2023. november 16. 09:31

Pénteken kora este jelentette be az MBH Bank, hogy megvásárolja az ország három lakás-takarékpénztára közül a legnagyobbnak, a Fundamenta-Lakáskasszának a 76 százalékos tulajdonrészét, és ezzel be fog lépni a hazai lakás-takarékpénztári piacra az OTP és az Erste mellé.

Pénteken kora este jelentette be az MBH Bank, hogy megvásárolja az ország három lakás-takarékpénztára közül a legnagyobbnak, a Fundamenta-Lakáskasszának a 76 százalékos tulajdonrészét, és ezzel be fog lépni a hazai lakás-takarékpénztári piacra az OTP és az Erste mellé - írja a Portfolio. A tranzakció résztvevőit tudomásunk szerint szigorú titoktartási megállapodás köti, ezért csak a lényegre szorítkozva foglaljuk most össze hét pontban, mit tudunk eddig az adásvételről.

1. Ki az eladó?

A kilencvenes évekre visszavezethető okokból szórt tulajdonosi szerkezete van az 1997 óta működő Fundamentának. A hat intézményi tulajdonos közül a legnagyobb, a Bausparkasse Schwäbisch Hall AG szűk többségi tulajdonnal rendelkezik a szakosított hitelintézetben.

A nagy hagyományokkal rendelkező német lakás-takarékpénztári szektor legnagyobb szereplőjéről van szó, mely 6,5 millió ügyféllel büszkélkedik, és a 42 ezer lakosú baden-württembergi Schäbisch Hallban található a központja. Vele és a salzburgi székhelyű Bausparkasse Wüstenrottal, valamint a stuttgarti székhelyű Wüstenrot & Württembergische AG-val egyezett meg az MBH Bank az adásvételről.

Megkeresésünkre az MBH Bank elárulta: az ajánlattételi felhívásban ez az összesen 76,35%-os tulajdonrészt kitevő három tulajdonos nyilvánította ki az értékesítési szándékát, a teljes folyamat a kezdetektől fogva erre a tulajdoni hányadra irányult. Tulajdonos még az UniCredit, a Generali és a végelszámolás alá került Sberbank részesedésének átvétele után a Fundamenta Pénzügyi Közvetítő Kft. is, de az ő részesedésük megvételéről egyelőre nincs szó.

2. Mennyit fizet a vevő a Fundamentáért?

A vételár összege nem nyilvános. Az ajánlati ár a Fundamenta cégcsoport múltbeli és jövőbeni várható jövedelmezősége, a tevékenységében rejlő potenciál és az MBH Bankcsoporttal való együttműködésből származtatható szinergiák felmérése nyomán alakult ki – közölte kérdésünkre az MBH Bank. Piaci forrásaink szerint az MBH Bank által megajánlott „rendkívül vonzó” árnak nagy szerepe lehetett az eladók döntésében, ezzel sikerülhetett megelőzni a sokáig versenyben maradó Erste Bankot és a vételtől korábban elálló OTP Bankot.

A Fundamenta éves beszámolója alapján a lakáskassza könyv szerinti értéke tavaly év végén 72,6 milliárd forint volt, a vevő által kiaknázható szinergiák és előnyök miatt a vételár nagy valószínűséggel ettől jelentősen eltért, mégpedig felfelé (1 feletti P/BV). Ha ez tényleg így van, akkor a tavalyi 5,6 és a tavalyelőtti 6,2 milliárd forintos nyereség jóval több mint tízszeresét fizethette a lakás-takarékpénztáért a vevő (10 feletti P/E), de ez csak találgatás.

3. Mekkora a Fundamenta?

A magyar lakás-takarékpénztái szektor három szereplője közül a Fundamenta a legnagyobb, megelőzve az OTP-t és az Erstét. 2022 végén a társaság konszolidált mérlegfőösszege 675 milliárd, betétállománya 598 milliárd, hitelállománya 535 milliárd forintra rúgott, ezzel a hitelintézeti csoportok közül a kilencedik legnagyobbnak számított. Az MBH Bank közleménye szerint az ő ügyfélállományuk a tranzakció révén 480 ezer ügyféllel, hitelállománya 530 milliárd forinttal, betétállománya 570 milliárd forinttal gyarapszik (előbbiben már figyelembe vannak véve a meglévő átfedések is).

E számok alapján idén a lakáskassza betétállománya csökkent, hitelállománya viszont növekedett. Ez egyúttal az utóbbi időszak trendje a társaságnál: miután 2018 októrében a kormány megszüntette az újonnan indított lakás-takarékpénztári megtakarítások 30%-os (befizetésarányos) állami támogatását, a betétállomány és a mérlegfőösszeg növekedése lelassult a Fundamentánál, tavaly pedig már csökkent.

Az új lakáshitel-kihelyezések az elmúlt években már nem érték el a 2018-as 135 milliárd forintos csúcsot, de mivel a kihelyezések jórészt a korábban megkötött megtakarítási szerződésekhez kapcsolódnak, a lakáskassza részesedése az új kihelyezésekben még tavaly is 8,9% volt 106 milliárd forint új kihelyezés mellett. A versenytársakra nem jellemző az aktív hitelezés, ők jellemzően banki tulajdonosukhoz terelik az ügyfeleket.

4. Mivel foglalkozik most a Fundamenta?

Az újonnan elindított lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának megszüntetésére a Fundamenta 2019-ben három új tevékenység: állampapír-forgalmazás, ingatlanközvetítés és napelemrendszerek közvetítésének az elindításával reagált. E tevékenységi területeken elért eredményeiket forrásaink vegyesen ítélték meg, egyetértettek azonban abban, hogy a 2018 előtti sikerek megismétlésről az utóbbi években már szó sem lehetett.

Vélhetően a több lábra állásnak is köszönhető ugyanakkor, hogy miközben a kamatbevételekre jótékonyan hatott a hitelaktivitás viszonylagos fennmaradása és az állampapír-befektetéseken elért kamatbevételek növekedése, a társaság díj- és jutalékbevételei is tovább tudtak emelkedni az elmúlt években. E bevételek csaknem egyharmada tavaly már nem a lakástakaréktermékekhez (hanem vélhetően az új tevékenységekhez) kapcsolódott.

Eközben versenytársaitól eltérően nem szüntette meg a lakás-takarékpénztári szerződések értékesítését sem Fundamenta, ám az értékesítési volumenek az állami támogatás híján tudomásunk szerint a 2014-2015 körüli, alacsonyabb szintre estek vissza, miközben az idei év tavaszáig (amikor is az OTP és az Erste újraindította a lakás-takarékpénztári értékesítést) egyedül maradt a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 30%-os befizetésarányos állami támogatást a lakáskassza saját „zsebből” kifizetett bónuszokkal „pótolta” új ügyfelei felé, de míg a korábbi állami támogatás rövid időtávon (a legrövidebb, négyéves megtakarítási időszak alatt) jócskán 10% feletti éves hozamot biztosított az előtakarékoskodók számára, a friss megtakarítóknak jellemzően bőven egyszámjegyű hozammal kellett beérniük. A magasabb „saját zsebből fizetett” kamatkiadások természetesen a lakáskassza eredményességét is rontották.

Eközben folytatódott a Fundamenta hitelezési tevékenysége is, a korábban szerzett megtakarító ügyfelek a lakáskasszánál még az utóbbi időben is tudtak 4% körüli hitelkamattal lakáshitelt felvenni, köszönhetően az alacsony kamatkörnyezetben jó előre befixált hitelkamatoknak. Magas kamatkörnyezetben kifejezetten kedvezők a korábbi alacsony kamatkörnyezetben jó előre befixált hitelkamatok, fordítva (vagyis a kamatkörnyezet újbóli csökkenése után) ez már nem lesz elmondható.

5. Mi a Fundamenta legnagyobb értéke?

A már említett „jövőbeni várható jövedelmezőség”, a „tevékenységében rejlő potenciál” és az „MBH Bankcsoporttal való együttműködésből származtatható szinergiák” mellett a Fundamenta függő ügynöki hálózata érdemel külön említést, sokan ezt említik első helyen a lakáskassza igazi értékeként. E jórészt személyes tanácsadásra épülő értékesítési kapacitás nélkül az imént említett célok is nehezen lennének megvalósíthatók.

A „Személyi Bankár Hálózatnak” nevezett függő ügynöki hálózat pontos létszámát a Fundamenta üzleti titokként kezeli, és az MBH Bank sem árulta el kérdésünkre, ugyanakkor a korábbi 3000 feletti létszámhoz képest tudvalévő, hogy jelentősen szűkült a hálózat, ugyanakkor még mindig az ország legnagyobb (piaci forrásaink által 1000-1500 fősre becsült) életbiztosítási hálózataival vetekedhet.

Hogy ebben óriási potenciál van egy pénzügyi szektorból érkező szakmai befektető számára, arra maga a vevő is erőteljes utalást tett. A Fundamenta erős értékesítési hálózata révén új csatornákon, még szélesebb körben lesznek elérhetőek az MBH Bank termékei. A lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlására alapozva a bank olyan átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztémát építhet, amellyel tovább erősítheti piaci szerepét olyan területeken is, mint az energiakorszerűsítési hitelezés, valamint a társasházi felújítások – közölte az MBH Bank a hivatalos bejelentéskor.

Barna Zsolt elnök-vezérigazgató hozzátette: a két hitelintézet ügyfelei „hosszú távon még több csatornán, még szélesebb termékpalettához férhetnek majd hozzá. A mostani lépés révén olyan új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma jöhet létre, amely egyedülálló lehetőségeket biztosít az otthonteremtésre az ügyfeleknek, legyen szó ingatlanvásárlásról vagy -korszerűsítésről.” A Portfolio megkeresésére adott válasz alapján az akvizíció akkor lesz igazán sikeres, ha ki tudja használni az MBH Bank a személyi bankár hálózatot az MBH termékek értékesítésére, és a saját hálózatukban is növelni tudják a Fundamenta-termékek értékesítését.

6. Mi lesz a Fundamentával?

A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében. A tranzakció zárását követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel – közölte terveit a vevő. Pontosító kérdésünkre, miszerint van-e arra irányuló törekvésük, hogy megtartsák a jelenlegi márkanevet és cégvezetést, az MBH Bank határozott igennel válaszolt.

Bár a bank erre nem tért ki, természetesen ebből nem feltétlenül következik az, hogy a Fundamenta jelenlegi tevékenységi köre, termékpalettája és értékesítési stratégiája is változatlanul fennmarad, mindezek alakulását az új többségi tulajdonos elképzelései befolyásolhatják.

7. Mi a teendőjük a Fundamenta ügyfeleinek?

Mint a legtöbb hasonló tranzakció esetében lenni szokott: röviden semmi. „2023. november 10-én lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. többségi tulajdonának értékesítésével kapcsolatos tárgyalássorozat, ez azonban nem befolyásolja az Ügyfelekkel kötött szerződésekben foglalt jogokat és kötelezettségeket, azok minden körülmények között kötelező érvényűek. Ügyfeleinket továbbra is a megszokott módon szolgáljuk ki termékeinkkel, és ügyintézéshez is az eddig megszokott csatornákat vehetik igénybe” – közölte honlapján a Fundamenta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem